Monuta Uitvaartverzorgers Ellen en Andre: ‘We hebben weleens een uitvaart bij De Graafschap georganiseerd’

Aangeboden door Monuta Doetinchem 23 oktober 2018

Als je iemand verliest, zijn zorgen rond de uitvaart het laatste wat je nodig hebt. Wij gingen in gesprek met uitvaartverzorgers Ellen Wezendonk en André Zaalmink en medewerker Romy Vooijs om te kijken hoe Monuta Doetinchem al die zorgen uit handen neemt. 

“Het mooie aan de uitvaartverzorgers van Monuta is dat het allemaal lokale inwoners zijn,” vertelt Romy. “Ze kennen jouw stad, de lokale gebruiken, de mensen.” Dat is fijn, want als je overdonderd bent door het verlies van een dierbare heb je iemand nodig die tot in de kleinste details met je meedenkt.

Denk na over je uitvaart

“De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat je binnen jouw budget het afscheid realiseert dat perfect bij je past. Dit kan al in een voorgesprek, waarin je jouw wensen vastlegt en de uitvaartverzorger een transparante kostenbegroting voor je maakt. Je kunt je uitvaartwensen ook online vastleggen, het belangrijkste is dat je op tijd zorgt dat jouw wensen niet verloren gaan. We zien regelmatig hoeveel rust het geeft als nabestaanden weten dat ze het precies doen zoals de overledene het gewild had.”

Ellen en André van Monuta Doetinchem proberen altijd zoveel mogelijk mee te denken met nabestaanden. “Elke uitvaart is bijzonder: of het nou een kind is of een oma van in de negentig. We proberen de wensen van nabestaanden dan ook altijd in vervulling te laten gaan. Soms door de zorgen uit handen te nemen, maar soms ook door nabestaanden juist de vrijheid te geven. Zo was er een tijd geleden een familie die de kist helemaal zelf heeft getimmerd, geverfd en gedecoreerd. Dat kan allemaal!”

Er kan meer dan je denkt

Een afscheid hoeft ook niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum, het vervoer hoeft geen standaard rouwauto te zijn en je mag de koffie met cake rustig vervangen door een high tea of bitterballen. Romy: “Misschien wil de overledene dat iedereen samenkomt in zijn favoriete kroeg. Was iemand schilder, denk dan bijvoorbeeld aan het vervoeren in de eigen bestelbus. Was tuinieren een hobby? Laten we dan een rouwboeket maken met bloemen uit eigen tuin. We hebben meegemaakt dat iemand groente uit eigen tuin na de dienst als aandenken mee liet geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken.”

Dat herkennen Ellen en André wel. “Nog niet zo lang geleden hebben we de overleden eigenaar van een transportbedrijf vervoerd in één van zijn vrachtwagens, maar we hebben ook weleens een herdenking geregeld voor een trouwe supporter bij De Graafschap. Dat is heel mooi, heel persoonlijk. Soms blijft het voor ons ook indrukwekkend welke ideeën mensen aandragen. Zo weten we nog goed dat er tijdens de uitvaart van een overleden motorrijder honderden motorrijders achter de kist aan reden. Prachtig!”

Ontzorg je nabestaanden

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Niet onverstandig, want een uitvaart kost al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. Lang niet iedereen heeft dit zo op zijn rekening staan”, vertelt Romy. “Met een uitvaartverzekering neem je dus veel zorgen voor nabestaanden weg.”

Heb je nog nooit nagedacht over de kosten van een uitvaart? Vul dan eens jouw wensen in op de uitvaartkostenmeter van Monuta. “De uitvaartkostenmeter geeft een realistisch beeld van de kosten van een uitvaart en helpt je inzien of een uitvaartverzekering voor jou een goede keus is. Je bent ook altijd welkom om een afspraak bij Monuta te maken voor een  uitvaartwensengesprek.”Je maakt kennis met de uitvaartverzorger en deze vertelt je over de mogelijkheden. Ook kun je een indicatie krijgen van de kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Goed om eens over na te denken!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Doetinchem. Meer over Monuta Doetinchem ontdekken?

Monuta Doetinchem uitvaartcentra

Keppelseweg 40, Doetinchem

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.