Live: storm in Doetinchem!

Door Eline Doldersum 18 januari 2018

Wat begon met een redelijk onschuldige code geel, is inmiddels omgetoverd tot code rood! De tuinsets vliegen in Doetinchem door de lucht, bomen vallen om en autorijden is bijna onmogelijk. Wij zetten op een rij wat je móet weten over deze pittige storm en houden jullie live op de hoogte!

Na de storm komt…

En nu?

Daken waaien van huizen

Reclameborden bij de Vijverberg weggewaaid

Geen treinen

Hofstraat afgesloten

Veel schade in Doetinchem

Haal alle containers maar van de weg!

Er zitten zelfs mensen vast in hun flat

Dat het stormt is je vast niet ontgaan. Maar wat moet je doen? En wat moet je vooral niet doen? Allereerst is het volgens het KNMI – met windstoten die de 140 km/h kunnen aantikken – niet verstandig om de weg op te gaan als dit niet noodzakelijk is. De verwachting is dat de storm halverwege de middag in kracht zal afnemen.

De weg op in de storm

Moet je tóch echt de weg op vandaag? Laat dan voertuigen die veel wind vangen, als een aanhanger of caravan, thuis én lees eerst deze tips van het Rode Kruis goed door:

  • Verminder de snelheid en houd afstand. Zo heb je meer tijd om te in te spelen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar probeer niet te verkrampen. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij kunnen duwen.
  • Passeer vrachtwagens zo rustig mogelijk, omdat de auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Stormoverlast: wie bel je?

Ligt er een boom op de doorgaande weg of vliegen de dakpannen door de tuin? Dit zijn de mensen die je moet bellen tijdens de overlast van de storm:

  • Acuut gevaar: is er gevaar voor mens of dier door bijvoorbeeld instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of bomen die om dreigen te vallen? Bel dan de brandweer via 112.
  • Geen acuut gevaar: is er geen acuut gevaar, maar liggen er wel bomen op de weg of in de berm? Bel dan de gemeente!
  • Eigen schade: is er geen gevaar, maar is er wel schade aan je eigen huis of tuin? Onderneem dan actie of schakel een gespecialiseerd bedrijf in.

 

adv.