Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frank is dol op verlichting: ‘Buiten is mijn domein, volgend jaar ook de zijkant’

Door Kelly Heerink 30 november 2020

De 29-jarige Doetinchemmer Frank Pijnappels is het inmiddels wel gewend: media-aandacht. Na zijn foto voor het ‘Kersthuis Doetinchem‘ in De Gelderlander werd-ie benaderd door de Telegraaf, Radio NPO 1, regio 8 en Optimaal FM, Radio Gelderland SBS6 én natuurlijk indebuurt. De krantenknipsels hangen ingelijst in de woonkamer. 

Hij vindt het namelijk best leuk, die aandacht. Al moest-ie op een gegeven moment even ‘nee’ verkopen. “Mijn schoonvader overleed dus ik koos ervoor om de verlichting een week uit te laten”, legt hij uit. Frank deed dat uit respect, omdat het gepaard gaat met één en al vrolijkheid.

Flikkerende kerstboom

“Ik merk dat mensen er blij van worden”, vertelt hij verder. “Niemand in de straat klaagt erover.” En vervolgens: “Nou ja, alleen over de knipperende kerstboom voor het raam ín huis dan.” De boom heeft volgens het stel acht standen, maar geen één stand oogt rustig. “Ik irriteer me zelf ook mateloos aan dat dat geflikker”, zegt zijn vriendin Renske van der Veen. Zij zette de boom, samen met een kleine boom met gekleurde lampjes voor de jongste, pasgeleden op. Binnen is ‘haar domein’. “Buiten mag-ie zijn gang gaan”, zegt ze over Franks versiering.

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

 

Maar net als buiten, is het in de woonkamer ook gezellig druk. De vensterbank staat vol met kleine kersthuisjes. “Vind je dat veel?”, vraagt de Doetinchemmer. “Ach, dat valt wel mee.” Bij Frank is namelijk niet iets al gauw te veel. Zo lopen er allerlei huisdieren rond, is er genoeg speelgoed voor de drie kinderen, heeft-ie enorm veel tatoeages én is hij nog lang niet klaar met de kerstversiering. “Er komt steeds een beetje bij. En volgend jaar pak ik ook de zijkant erbij”, legt hij uit. Op de vraag of hij zichzelf bestempelt als een verzamelaar, knikt hij bevestigend. “Ik hou van lichtjes en van sfeer. Ik heb best wel wat lichtsnoeren, maar ik wil graag meer verlichte figuren.”

Gordijnen dicht, kaarsjes aan

Zodra de wintertijd ingaat, fleurt Frank zijn huis op met verlichting. “Al heb ik hoogtevrees”, geeft-ie toe. “Maar ik heb zo m’n mannetjes die helpen.” Naast lampjes, houdt-ie ook van kaarsjes. In huize Pijnappels zijn om 16.00 uur ’s middags de gordijnen al dicht en staan de waxinelichtjes aan. Dat is niet speciaal voor de visite, maar altijd zo. Frank heeft dat vanuit huis meegekregen. En tijdens de feestdagen zelf? “Daarmee heb ik niet gek veel, gewoon lekker eten en pakjes voor de kinderen.”

Lees ook:

Binnenkijken bij Monique: het karakteristieke ‘Olde Meestershuus’ (1918)

Het is een prachtig huis én een gemeentelijk monument: 't Olde Meestershuus (1918) dat in hartje Bra...

adv.