Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x favoriete oud-leraren: ‘Hans hoorde aan je dialect uit welk dorp je kwam’

Door Kelly Heerink 12 juli 2020

We vroegen via Facebook: ‘Wie was jouw favoriete leraar?’ Dat resulteerde in heel veel namen en heel veel mooie nostalgische terugblikken. We hebben er een paar op een rijtje gezet – lees en reis mee terug in de tijd!

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Hans Keuper

Foto: Theo Kock

Dé Hans Keuper van Boh Foi Toch? “Jazeker”, zegt Rens. “Hij gaf biologieles op het Ulenhofcollege, was klassenleraar en áltijd in voor een grapje. Hij kon aan je dialect horen welk dorp of stad je kwam.” Ook had hij altijd wel een verhaal en vonden de klassenfeesten plaats bij hem thuis in het buitengebied. “Ik heb fantastische herinneringen aan die periode overgehouden. En ik denk met mij de overige twintig klasgenoten; geen één uitgezonderd.”

Juf Annie

Posted by Annie de Groot on Tuesday, 5 November 2019

 

‘Juf Annie’ OBS Hagen wordt vaak genoemd! ‘Gewoon een hele lieve juffrouw’, volgens Anouk.

Meneer Ter Riele

“Meneer Ter Riele was een strenge leraar en tevens ’t hoofd van de school, maar hij kon een super mooi verhaal vertellen over Boefmans”, zegt Ria. Ze zat op de Lidwinaschool. “Het was een zelf verzonnen verhaal dat iedereen kende”, zegt ze. “Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nu de inhoud niet meer weet.”

Rinze Reinbergen

Eigen foto

De naam Rinze Reinbergen is ook erg vaak genoemd. Met de bijbehorende likes. Dat betekent dat véél oud-leerlingen van zowel OBS De Haven als Prakticon genoten van zijn lessen. We besluiten hem zelf even op te bellen met dat leuke nieuws. “Het streelt je ego wel”, zegt Rinze die na veertig jaar onderwijs met vervroegd pensioen ging (64), “maar er zullen wellicht ook wat leerlingen minder positief terugdenken.”

Zelf had hij het niet altijd makkelijk op de basisschool. “Op een gegeven moment denk je dan terug aan de leraren die geduld met je hadden en positief bleven, dat heb ik altijd meegenomen”, zegt hij. Dat de meester de overstap maakte naar Prakticon, was best een logische stap. “Ik kwam erachter dat met name de zorgleerlingen me aan het hart gingen. Het is makkelijk om een kind af te schrijven, maar soms is het net als een appel; de ene moet iets langer op de fruitschaal liggen voor je ‘m opeet.”

De kracht van lesgeven zit ‘m volgens Rinze in het volgende:

  • Werken met mensen moet in je bloed zitten;
  • Lesgeven met de intenties geduld en vertrouwen;
  • Zijn motto is: ‘meer lol, minder protocol’;
  • Observeren! ‘Wat doet de leerling in de wandelgangen en op het plein – zo kom je veel te weten’;
  • Laten weten dat je er bent voor iemand, zonder te pushen;
  • Verplaatsen in de doelgroep;
  • Op maandag eerst even over het weekend praten en dan pas starten met de lesstof;
  • Begrip hebben en niet te snel roepen dat de jeugd lui is;
  • Altijd zorgen dat de klas met een opgeruimd gevoel naar huis gaat. ‘Dingen als: morgen weer een dag en vanavond lekker slapen en gezond weer op, heb ik vaak gezegd’.

Meester Pardijs

“Meester Pardijs van de Hogenkampschool kon mooi vertellen, legde de stof goed uit en heeft een gat gebrand in mijn winterjas”, zegt Roelie. Hoe dan? “Toen hij een sigarettenpeuk uit het raam gooide en mijn jas er buiten onder lag. Allemaal dingen die nu niet meer ‘gewoon’ zijn en me wel altijd bij zullen blijven!”

Muziekdocent Jeroen van Dijk

Coronasessies! A cover by Koen Büttner and me. Too much love will kill you – by Queen – inspired by the song…

Posted by Sjaak Böhmer on Sunday, 24 May 2020

Honderd procent Jeroen van Dijk, docent muziek op het Ludger College”, aldus Sjaak die inmiddels zelf ook een aardig mopje kan zingen en spelen. “Altijd vrolijk, goed gemutst met veel humor. Een echte muzikant, maar ook een goede docent. Als je dingen niet begreep voor je examens, dan had hij altijd veel tijd voor je. Dus je stak veel van hem op!” Hij begon de les vaak met een vrolijk liedje achter zijn piano zodat-ie meteen de aandacht van de klas had. “Ik kijk ook terug op de mooie projecten met deze docent, zoals het slotconcert.”

Meester de Boer

“Omdat hij prachtige verhalen kon vertellen en een ontzettend lieve meester was”, vindt Alma die haar schooltijd doorbracht op de Hogenkampschool.

Zachte juf Annemarie én gekke meester Mark

Eén uitzondering, Jess zat op OBS Overstegen en kan niet kiezen. “Juf Annemarie was een hele vriendelijke zachte vrouw. Als je bij haar straf kreeg had je het echt abnormaal gek gemaakt. Ik heb haar klas gedoubleerd, maar dit vond ik totaal geen straf want zo mocht ik nog een jaar bij haar blijven (groep 4).”

En dan meester Mark, een gekkere meester was er niet volgens Jess. “Zwaar Marco Borsato fan, wat hij dan ook altijd draaide in de klas.” Maar dat was niet alles. “Als iedereen druk was met de werkjes, vloog er ineens een tennisbal de klas rond om iedereen even lekker te laten schrikken – op een grappige manier.” Hij nam ook heel af en toe zijn hond mee. “Ik ben blij dat ik mijn basisschooltijd met hem kon afsluiten (groep 8)!”

Mevrouw Ebbers-Waarlo

Pim noemt ‘de moeder van Willeke’ ofwel mevrouw Ebbers-Waarlo, zijn lerares Duits op het Ulenhofcollege. “Omdat ze op zo’n leuke manier les gaf, dat zelfs ik een voldoende had voor Duits. Jawohl!”

Bert Broens

Tinus hoeft daar niet over na te denken: “De beste was Bert Broens.” Hij kreeg les van hem op de St. Josefschool, net als Mannes. “Met z’n plusjes en minnetjes. Als je iets goeds de kreeg je een plusje en als je iets fout de kreeg je een minnetjes.” Hoeveel plusjes en minnetjes deze jongens kregen? Dat vragen wij ons dan weer af. 😉

Nog véél meer

Vertel! 🤗Foto: ANP

Posted by Indebuurt Doetinchem on Monday, 22 June 2020

Benieuwd wie er nog meer zijn genoemd? Bekijk dan nog eens de reacties onder de oproep. 🙂

Misschien wil je dit ook lezen:

Band Snow Coats: na tekenen bij Engels platenlabel nu deze Doetinchemse clip uit

De Doetinchemse band Snow Coats besloot in coronatijd een liedje te mailen naar het Engelse label Al...

Hierom lees je in groene letters ‘blom’ achter de HEMA parkeerplaats

Parkeer jij jouw auto weleens achter de HEMA? En vallen die groene letters 'blom' jou dan op? Zo ja,...
Bianca di Lollo

Leuk volgens Tripadvisor: zó vier je vakantie in Doetinchem

De zomervakantie staat voor de deur! Ga je dit jaar voor een vakantie in eigen land? Begin dan met h...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.