Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom Doetinchemse Thera meisjes hielp vrouw te worden in Zambia

Door Melisa Verheijen 11 september 2018

Veel Doetinchemmers dragen een bijzonder verhaal met zich mee, zo ook Thera Rasing (59) die 12 jaar in Zambia woonde. Sinds een half jaar is ze weer terug in Nederland en ze moet enorm wennen aan haar leven in Doetinchem. “Er is zóveel veranderd.”

Je pakt natuurlijk niet zomaar je biezen om vervolgens ruim tien jaar in Zambia te gaan wonen. Thera is cultureel antropoloog en verhuisde naar Zuid-Afrika om onderzoek te doen naar inwijdingsriten voor vrouwen. Meisjes worden daar namelijk pas volwassen als ze een ritueel van vier tot zes weken hebben ondergaan.

Seks

Klinkt interessant! “Dat is het ook”, vertelt Thera die haar huis vol heeft staan met Zambiaanse beeldjes. “In de inwijdingsrite leren meisjes van zo’n 15 jaar van oudere vrouwen hoe ze zich als vrouw moeten gedragen. Wat ze dan leren? Normen en waarden, hoe je je gedraagt als echtgenote, hoe je omgaat met de natuur en hoe je seks moet hebben bijvoorbeeld.” Wauw, dat kunnen we ons in Nederland niet voorstellen. Thera begint te lachen. “Klopt, de westerse cultuur is heel anders. Terwijl het juist zo belangrijk is dat meisjes leren hoe ze kunnen genieten van seks. Het geeft hun eigenwaarde een boost.”

zambia-thera-doetinchem
Thera in Zambia. Redactie indebuurt

Voordoen

Maar hoe leer je meiden van 15 hoe ze moeten vrijen? “Door het voor te doen”, legt de Doetinchemse uit. “De vrouwen (er zijn geen mannen bij) doen allerlei standjes voor en maken tekeningen van een vagina en penis, zodat jonge meisjes weten hoe het er allemaal uitziet. Ik heb voor mijn onderzoek zelf ook een keer meegedaan. Ik ken de liederen die ze zingen tijdens zo’n ritueel nog steeds.”

Na 12 jaar werd het tijd voor Thera om terug te gaan en ze neemt waardevolle levenslessen mee naar huis. “De saamhorigheid is heel fijn in Zambia. Het komt allemaal wel goed, geen haast, heb vertrouwen. In Nederland is er ondertussen zóveel veranderd. Alles is veel individueler, bijna alles gaat tegenwoordig online en mensen praten nu veel met Engelse woorden”, merkt ze op.

#metoo

Hoewel Thera het naar haar zin heeft in Doetinchem, hoopt ze nog eens terug te gaan naar Zambia. “Ik zou meer onderzoek willen doen naar vrouwen en hun seksualiteit. Vrouwen hebben daar veel zelfrespect en steunen elkaar. #metoo taferelen kom je daar niet tegen. We kunnen veel van Zambia leren.”

malawi_hiken-mt-mulanje-ingeborg-en-twan-reis-van-hun-leven

Ingeborg maakte de reis van haar leven, schreef een boek én werd ten huwelijk gevraagd

Je huis achterlaten, je baan opzeggen en afscheid nemen van vrienden en familie. Zou jij het doen? I...

adv.