Waarom Doetinchemse Marjan duizenden euro’s inzamelt voor Pippi, Tommy en Annika

Door Melisa Verheijen 12 februari 2019

Als jong meisje wilde Marjan Tulp (51) dezelfde vlechten als Pippi Langkous en probeerde met potloden haar haar overeind te laten staan. “Pippi droeg natuurlijk een pruik, wist ik veel”, lacht de Doetinchemmer. Voor dit jeugdsentiment startte ze een crowdfundingactie. Volgens haar hebben de acteurs van de kinderserie namelijk nauwelijks wat verdiend aan de show. 

Schrijfsters Marjan Tulp uit Doetinchem en Heleen Bosma uit Deventer hadden nooit verwacht zo in de spotlight te staan met hun doneeractie. Het AD belde zodra de crowdfundingsactie online stond, Heleen was te horen in de ochtendshow van Gerard Ekdom, Marjan sprak met Coen en Sander van 538 en RTL Late Night heeft al gevraagd of ze aan tafel willen komen zitten. “Wat een gekke boel”, vertelt Marjan beduusd. “Van RTL Late Night horen we nog of het echt doorgaat.”

Vijf euro voor Pippi

En dat terwijl ze de actie ‘Vijf euro voor Pippi, Tommy en Annika!’ bijna offline hadden gehaald. “Afgelopen zaterdag zetten we alles in gang, maar er kwamen geen reacties op. We besloten bijna om het van de site te halen, maar toen belde het AD.” De teller staat inmiddels op ruim €17.000.

Meneer Nilsson beet

Waarom hebben Pippi, Tommy en Annika jullie nodig? “De acteurs hebben nauwelijks wat verdiend voor hun rol in de bekende kinderserie. Dit weten we doordat we verschillende interviews door de jaren heen hebben gelezen. De opnames waren niet leuk, meneer Nilsson (de aap van Pippi) beet en ze werden afgekocht voor een klein bedrag. De hoofdrolspeelster Inger Nilsson heeft tot haar zestigste nooit een rol kunnen krijgen, omdat niemand ‘Pippi’ in de show wilde.”

ANP-538773 inger nilsson
ANP

Tikkie stout

Dit doet Marjan pijn, want Pippi was de heldin van haar generatie. Stoer, eigenwijs, zelfstandig en ondeugend. “Een tikkie stout, maar een hart van goud”, zegt Marjan met een glimlach. “Mijn favoriete aflevering kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet nog dat ze een vader had die piraat was! En natuurlijk haar witte paard met zwarte stippen, dat vond ik ontzettend interessant.”

Reactie Inger Nilsson

Duizenden euro’s hebben Marjan en Heleen al opgehaald, maar wat is het streefbedrag? “De bedoeling is dat de acteurs een weekendje weg kunnen, nou dat moet wel lukken.” Inger Nilsson heeft zelfs contact gehad met Heleen via Facebookchat. “Ze was eerst verbijsterd en zei dat we het maar aan het Rode Kruis moesten doneren, maar nu ze door heeft dat het een groot ‘dank je wel’ is van haar fans, vindt ze het hartverwarmend.”

Inger Nilson ANP-1973310
ANP

‘Pippi is een bron van inspiratie’

Op het crowdfundingsplatform reageren mensen emotioneel op de actie. ‘Pippi, ik vind jou nog altijd geweldig!’, ‘Pippi is en blijft voor velen een bron van kracht en inspiratie’, ‘Pippi was en blijft mijn allergrootste heldin. Wat een top actie.’, ‘Heb onze kinderen de Pippi afleveringen met de paplepel ingegoten! En wij genoten opnieuw mee. Pippi vertegenwoordigt voor ons grenzeloosheid in positieve zin.’

Op naar Zweden?

Marjan weet wel waarom iedereen zo lovend reageert. “Vroeger waren er twee televisiezenders. Iédereen keek naar Pippi Langkous. Het is jeugdsentiment en herkenbaar voor mensen.” De andere twee acteurs hebben Marjan en Heleen nog niet kunnen bereiken, maar ze zouden graag naar Zweden reizen om het geldbedrag te overhandigen. “Misschien mogen we wel met hen op de foto. We moeten het maar zien. We kunnen dan in ieder geval ‘dank jullie wel’ zeggen.”

Meer Doetinchemmers van de week:

Miss Beauty Nikki Prein 2

Nikki_J is finaliste bij Miss Beauty of Gelderland: ‘Echte schoonheid straal je uit‘

Horeca en gastvrijheid zitten in haar bloed. Op haar 19e werd de Doetinchemse Nikki_J Prein (21) bek...
Laura de la mar achterhoekse gastvrijheid

Doetinchemse schrijfster: ‘Nederland kan nog veel van Achterhoekers leren’

De Achterhoekse Laura de la Mar is oprichter en eigenaar van Gastvrijheid in Bedrijf. Ze lanceerde v...

adv.