Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom Doetinchemse mannen volgens Walter meer naar hun gevoel moeten luisteren

Door Wisse Overbeek 14 mei 2019

Hij organiseert het eerste ‘mannenvuur’ in Doetinchem: Walter Spangenberg (50) gaat zondag 19 mei met Doetinchemse mannen om een groot kampvuur zitten om te praten over gevoelens. Tijdens zijn workshop is het de bedoeling dat er goed naar elkaar geluisterd wordt en er mogen ook best wat lange stiltes vallen. 

“Ik vind dat de mannen uit Doetinchem meer mogen luisteren naar hun gevoel”, laat Walter weten. Het idee voor een mannenvuur ontstond toen hij bij een mannenkapper zat. Hij deelde zijn gevoelens met andere bezoekers. Daar merkte hij dat mannen best open stonden om te praten over gevoelens. De ondernemer in horeca-apparatuur besloot een mannenvuur te bezoeken in andere steden en dacht dat Doetinchem dit ook wel kon gebruiken.

Kampvuur

“Het is de bedoeling dat mannen over hun uitdagingen en emoties gaan praten. Waar ze tegenaan lopen op het werk of in de relatie bijvoorbeeld. Je hoeft niet iets te delen, maar het mag wel. De mannen rondom het kampvuur geven geen feedback, tenzij ernaar gevraagd wordt”, legt Walter uit.

Opluchting

“Ik heb een eigen onderneming en ik voelde de stress van al mijn personeelsleden, klanten en leveranciers. Als iemand een probleem had, trok ik me dat zo erg aan, dat het mijn probleem werd. Zo zat ik continu in de stress voor anderen. Daar kreeg ik echt last van en ik merkte dat ik mijn gevoelens te lang opkropte. Daar werd ik letterlijk ziek van. De mannenvuren hebben me echt geholpen om dat los te laten.”

kampvuur unsplash
Unsplash

Walter kwam er tijdens de kampvuren achter dat hij niet alleen was in bepaalde gedachten.”Over seks wordt bijvoorbeeld weinig gepraat onder mannen, vooral waar ze tegenaan lopen. Verder merkte ik dat mannen zich afvragen hoe ze een ideale man voor hun vrouw kunnen zijn of hoe je als man een goede balans houdt tussen werk, gezin en vrienden. Het is heel prettig om deze gedachten met elkaar te kunnen delen. Het gaf me het gevoel dat ik geen uitzondering was.”

Waarom mannen mee zouden moeten doen aan een mannenvuur? “Het lucht vooral op om je problemen hardop te kunnen zeggen. Dat zorgt voor rust in je lichaam.”

Typische Doetinchemse man

Volgens de Doetinchemmer werd het tijd om ook in onze stad een mannenvuur te houden. Zodat Doetinchemse mannen ook over hun ‘problemen’ kunnen praten. Maar wie is dat dan, de typisch Doetinchemse man? “Het is lastig om dat te omschrijven. Ik kan zeggen dat hij naar de Graafschap gaat en van bier houdt, maar dat zijn misschien ook wel vooroordelen.”

Geen vrouwen

Tijdens het mannenvuur zijn alle mannen welkom. De macho man, maar ook de tofoe-vader. Dat er alleen mannen mogen komen, is een bewuste keuze. “Als er vrouwen bij zijn, gaan mannen zich stoerder gedragen en praten ze minder over hun gevoelens.”

Zie jij zo’n mannenvuur wel zitten? Voor aanmelden en meer informatie klik je hier. 

jouckes-barbershop-doetinchem-joucke-met-schort

Heren opgelet: 7 x stoere mannendingen in Doetinchem

Wij van indebuurt zijn gek op massages, theeleuten en high-wine'en. Maar zo af en toe is het ook tij...
baarden-baard-man-bril-unsplash

7 x de leukste mannen in Doetinchem met baard

Het is zaterdag de dag van de baard mensen! En of je nu gek bent op behaarde gezichten of niet, wij ...
studenten-twintigers-mannen-vrouwen

Mysterie opgelost: waarom er in Doetinchem meer mannen dan vrouwen wonen

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat er in ons land meer jonge mannen dan vrouwen wonen. Maar ho...

adv.