Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vrijwilliger Peter Bob: ‘Wat mij trekt in het leven is ellende’

Door Kelly Heerink 3 december 2019

Tijdens ‘Nationale Vrijwilligersdag’ – jaarlijks op 7 december – worden vrijwilligers landelijk in het zonnetje gezet. Wij zijn iets eerder en gingen op bezoek bij Peter Bob Peerenboom. Hij is vrijwilliger bij Stichting Voedselbank Doetinchem aan de Edisonstraat. 

Als we binnenkomen zoeken we naar Peter Bob, die we uiteindelijk vinden in de opslagruimte. “Ik kon geen thee vinden, dus ik dacht, ik kijk hier even.”

Wasmiddel tot kruidnoten

Ons oog valt op stellingen met daarin gestapelde sinaasappel- en mandarijnenkistjes – volgepakt met wasmiddel tot kruidnoten en crackers tot thee. Uitgeven, zoals elke vrijdag gebeurt, zie je Peter Bob niet snel doen. “Ik houd me als voorzitter vooral bezig met andere dingen, zoals PR, fondsenwerving, de administratie en het contact met de regionale en landelijke voedselbank.”

Nog niet met pensioen

Dat gaat hem allemaal goed af. Hij heeft namelijk altijd 120 ideeën in zijn hoofd die hij liever gisteren nog zou uitvoeren. En daarbij heeft hij ook al jaren een eigen bedrijf. “Ik ben al sinds 1991 adviseur in de gezondheidszorg. Nog daarvoor ben ik tropendokter geweest en heb ik gewerkt bij GGD”, legt de 70-jarige vrijwilliger uit. “Officieel ben ik ook nog steeds niet met pensioen, want af en toe neem ik nog wel een klus in het buitenland aan.” Dan: “Eerder besteedde ik één dag vrijwilligerswerk naast mijn reguliere werk en nu is dat andersom, ben ik primair vrijwilliger, haha.”

Vrijwilligerswerk geeft energie

Hij kan wel drie volle dagen per week vullen met al zijn vrijwilligerswerk. “Dat doe ik met veel plezier hoor, het is geen opgaaf”, zegt hij terwijl hij zichzelf corrigeert. “Hoewel, soms.. niet alle taken zijn vrijblijvend. Maar het geeft me energie en houdt me jong.”
Naast het voorzitterschap bij Stichting Voedselbank Doetinchem (sinds drie jaar) is Peter Bob al wel 35(!) jaar actief in de Protestantse gemeente. Zo houdt hij zich onder andere bezig met de renovering van kerk De Wingerd en is hij plaatsvervangend lid van de landelijke synode. “Ook ben ik lid van de Sociale Raad.”

Sparren met zijn vrouw

Hij is dus veel van huis. Of zijn vrouw hem dan nooit mist? Welnee, want ook zij is ‘op en top vrijwilliger’ volgens Peter Bob. “Anneke is de kartrekker als je het hebt over onze Fairtrade Gemeente Doetinchem.” Ze sparren vaak met elkaar over alles wat ze ondernemen en vullen elkaar aan. “Zij is goed met haar handen en in PR, ik denk meer bestuurlijk.” Ze hebben inmiddels wel 15 kleinkinderen samen. “Die zien we graag in onze vrije tijd, want een vaste oppasdag, dat past niet in onze drukke levens.”

Ook in Doetinchem dak- en thuislozen

Dan vertelt hij: “Wat mij vooral trekt in het leven, is de ellende: mensen die het níet goed hebben.” Het is dan ook niet gek dat hij veel in ontwikkelingslanden komt om te adviseren over zorg én sinds vier jaar voorzitter is van het Platform armoedebestrijding Doetinchem. “Zo ben ik drie jaar geleden ook in het voorzitterschap bij de voedselbank gerold”, zegt Peter Bob die naar eigen zeggen ook mateloos geïnteresseerd is in dak- en thuislozen. “En die zijn er zeker ook in Doetinchem, al zie je het niet altijd direct.”

‘Er is genoeg om te geven’

De aanbouw bij de voedselbank die sinds kort is gerealiseerd, is het begin van een winkelconcept. “Daar pleit ik voor, eigenlijk al sinds ik in het bestuur zit”, vertelt de voorzitter. “Het is een landelijke beweging, 5% van Nederland – ook in Arnhem en Apeldoorn – werkt al zo.” De Voedselbank wil op die manier méér klanten trekken. “We willen verdubbelen, want er is genoeg om te geven. De Voedselbank is er niet alleen voor mensen die levensmiddelen nodig hebben, maar ook om voedselverspilling te reduceren.”

Gloednieuw winkelconcept

Het kan volgens Peter Bob wel anders. Zo sluit het winkelconcept aan op zijn visie. “Op die manier laat je klanten in hun waarde en zet je ze in hun kracht. Vooral doordat je ze zelf leert bepaalde keuzes te maken.” Zoals zelf kiezen, wat je in je kar legt. Zoals in een reguliere supermarkt. Het grote verschil? “Dat een winkel bijvoorbeeld meer dagdelen open is, waarin we ‘s ochtends (verse) producten halen, die die dag zelf nog bij de klanten terecht komen.”
Het wordt wel een grote logistieke omslag, die veel denkwerk en aanpak kost. Maar Peter Bob gaat er helemaal voor. “Wanneer het zover moet zijn? In augustus 2020”, zegt hij ambitieus.

adv.