Erika en Mike uit Doetinchem beginnen B&B op Madeira: ‘Het voelt als thuiskomen’
“We zijn rasechte Doetinchemmers die gaan verhuizen naar Madeira.” Zo start Erika haar verhaal aan indebuurt. Verhuizen naar een Portugees…
Ilse Gerritsen (36) en haar man Tim (38) uit Doetinchem hebben altijd al iets met Amerika gehad. Ze zijn er vaak geweest en als kind zei Ilse al: “Ik ga later in Amerika studeren.” Studeren werd het niet, maar in plaats daarvan zijn ze in 2020 met hun gezin naar Florida verhuisd. Ilse vertelt over hun ervaring en de verschillen tussen Doetinchem en Florida.
Het begon als een grap. Het stel ging in 2010 op vakantie naar Nederlandse vrienden die emigreerden naar Florida. “We zeiden tegen elkaar, dat lijkt ons ook wel wat, het hele jaar zomer”, vertelt Ilse.
Verhuizen naar Amerika is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt namelijk een Green Card nodig om daar naartoe te verhuizen, een permanente verblijfsvergunning. “Er bestaat een loterij waarmee je zo’n Green Card kunt winnen. We hebben in totaal wel zeven of acht keer meegedaan.”
In mei 2018 was het raak: na jaren meedoen, wonnen ze de loterij en konden ze hun grote droom waarmaken. Het proces wat volgde, ging niet van een leien dakje. “Het bedrijf dat de Green Card regelt, zorgt ook voor Social Security Numbers, vergelijkbaar met het Nederlandse BSN-nummer.” Dat bedrijf had de administratie voor Tim en hun jongste kind wel netjes afgerond, maar voor Ilse en de andere twee kinderen niet. “Dat was erg lastig, zonder Social Security kan je niets in Amerika.”
Na weken bellen kreeg het hele gezin hun Social Security Numbers. “Amerikanen zijn gevoelig voor drama”, zegt ze lachend. Ze dikte het verhaal wat aan en zette er flink wat druk op. Toen was er van alles mogelijk, werden er managers gebeld en waren de nummers eindelijk geregeld.
Je hebt je Social Security nodig om te kunnen werken en een woonplek te krijgen, legt Ilse uit. “De kinderen konden ook niet naar school voordat ze dat nummer hadden.” Het is zonder baan heel lastig om een woning te krijgen in Amerika, maar zonder Social Security Number al helemaal. Gelukkig troffen Ilse en Tim een verhuurder die ze het voordeel van de twijfel gunde. Die verhuurder zat ooit in dezelfde situatie als waar Ilse en Tim op dat moment in zaten. “Hij zei dat iemand hem ooit een kans gunde en dat hij ons ook deze kans wilde geven.”
Verschillen tussen Doetinchem en Florida ziet Ilse zeker. “Je hebt hier een stuk meer vrijheid, er is hier veel minder gereguleerd.” Tijdens de piek van de coronapandemie was de lockdown in Florida bijvoorbeeld een stuk sneller voorbij dan in Nederland. “Volgens de overheid kon alles met bepaalde restricties gewoon blijven draaien.” Pretparken hadden een maximumaantal bezoekers, maar konden wel open blijven. En ook op scholen hadden ouders zelf de keuze of hun kind op school een mondkapje moest dragen.
Waar het land aan de ene kant veel meer vrijheid biedt, zijn er ook dingen ‘onnodig moeilijk’, zoals Ilse het noemt. Het drama met hun Social Security Numbers is daar een goed voorbeeld van. “Maar ook een verzekering aanvragen is niet te doen.” Veel lastige administratieve handelingen maken het proces moeizamer dan nodig.
Het leven in Florida bevalt Ilse en Tim erg goed. Ondanks dat ze op korte termijn nog geen plannen hebben om te verhuizen, kijken ze online af en toe wel naar koophuizen. In augustus start Tim bij Medic School en het stel hoopt dat ze daarna makkelijker een hogere hypotheek kunnen krijgen. “Maar die hypotheek aanvragen, dat besteden we uit. Dat hebben we nu wel geleerd”, sluit Ilse lachend af.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken