Paul was dé stylist van bekende Nederlanders, maar gooide het roer om en schreef een boek over Doetinchem

Door Frieda Fennell 19 maart 2019

Geboren Doetinchemmer Paul Harmsen (59) was in de jaren ’90 onder andere stylist van Caroline Tensen, Ron Brandsteder en Ruth Jacott. Totdat het succes hem veranderde in een persoon die hij zelf niet meer herkende. Harmsen gooide het roer om en trok zich terug in Frankrijk. Daar schreef hij het boek ‘ja, maar…’ dat zich grotendeels afspeelt in Doetinchem.

Harmsen: “Als jongen van drieëntwintig jaar oud kwam ik uit de kast. Het leek wel alsof ik toen pas echt kon gaan leven. Ik verhuisde naar Amsterdam en studeerde kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Ik werd een succesvol stylist in de televisiewereld en had dertig medewerkers rondlopen in mijn atelier. Maar ik liet me meeslepen door het succes en kwam er op enig moment achter dat ik mezelf niet meer zo aardig vond. Ik geloofde dat ik méér was dan een ander. Waar was de kunstenaar gebleven? Na een periode van reizen en reflectie besloot ik bijna twintig jaar geleden alles te verkopen en naar Frankrijk te verhuizen.”

Woordkunstenaar

In Frankrijk blijft Harmsen dicht bij zichzelf en maakt kunst die híj mooi vindt in plaats van zich te schikken naar de wens van de opdrachtgever. Harmsen legt uit: “Mijn vriend is socialer ingesteld dan ik en runde een chambre-d’hotes. Via een nieuwsbrief die ik noodgedwongen schreef, ontdekte ik dat ik met woorden iets kon dat ik met materiaal niet kon. Omdat ik nooit eerder echt geschreven had, besloot ik te beginnen met een verhaal dat dichtbij me staat. Dat is uiteindelijk het boek ‘ja, maar…’ geworden.

Doetinchemmer van de week andre van duin

Waarheid

Het boek speelt zich af tussen 1939 en 2014 en verhaalt over het leven van Harmsens moeder, gebaseerd op haar dagboeken, en hemzelf. Maar het boek heeft een dieper thema: de waarheid. Wat is de waarheid en hoe oordelen we als we denken de waarheid te weten? “We hebben allemaal zo snel een oordeel klaar”, legt Harmsen uit. “Ik hoop dat ik met mijn boek mensen aan het denken kan zetten over hun eigen gedrag wat betreft oordelen. Zo help ik op mijn manier de wereld een stukje mooier te maken.“

Weg uit Doetinchem

Het boek speelt zich voor een belangrijk deel af in Doetinchem. Plaatsen uit Harmsens jeugd zoals Schöneveld, Vinkenburg, dansschool Vieberink en de St. Liduinaschool komen voor in het boek. “Ik kom vrijwel nooit meer in Doetinchem. Om eerlijk te zijn was ik er misschien wel nooit echt thuis. Mijn broers praten bijvoorbeeld zo plat als een dubbeltje. Ikzelf niet. Nadat ik uit de kast kwam, moest ik gewoon weg. Ik wil absoluut niet oordelen. Dat ik uit Doetinchem wegging, zegt meer over mij dan over Doetinchem”, besluit Harmsen.

‘ja, maar…’ wordt enthousiast ontvangen met omschrijvingen als boeiend, hilarisch en bizar geschreven. Het is direct te koop bij de uitgever aquaZZ en te bestellen bij de boekhandel en via Bol.com.

suzie-rabin-vertrok-naar-doetinchem-vanuit-frankrijk

Franse Suzie (34) gooide het roer om en verhuisde naar Doetinchem

Zou jij het durven? Je boel inpakken en in een ander land opnieuw beginnen? Suzie Rabin (34) deed he...

Van werken in een TBS-kliniek naar schoonheidsspecialiste: Sanne gooide het roer totaal om

Doetinchemse Pieter viel 38 kilo af: ‘Mijn kleding is bijna 4 maten kleiner’

adv.