Oekraïense Daria (25) start crowdfunding vanuit Doetinchem: ‘Ik bid elke dag voor mijn familie’

Daria en Glenn in Charkov in 2017 | Foto: eigen foto

Voor de liefde verhuisde de 25-jarige Daria Slöetjes naar Doetinchem, maar oorspronkelijk komt de blondine uit Oekraïne. Door de oorlog in haar geboorteland voelt ze zich verscheurd, maar ze wil niet machteloos toekijken. Met haar inzamelingsactie hoopt Daria mensen te helpen die zijn achtergebleven: ”Fysiek ben ik hier, maar met mijn hoofd ben ik bij mijn familie en vrienden. Bij Oekraïne.”

Daria is geboren en opgegroeid in de Oekraïense stad Charkov, waar op dit moment het hardst wordt gevochten. Sinds 2015 woont ze samen met haar man Glenn, dochter Sophie en zoontje Daniël in Doetinchem, maar haar familie en vrienden wonen nog in Oekraïne. Machteloos toekijken en afwachten wil Daria niet en daarom start de Doetinchemse, samen met haar man, een inzamelingsactie om vanuit de Achterhoek zo veel mogelijk mensen te helpen. En dat allemaal op ruim 2200 kilometer afstand van haar geboorteland..

Bombardementen en een tekort aan alles

Toen de oorlog op donderdag 24 febaruari losbarstte werd Daria overspoeld met hulpvragen van familie en vrienden. ”Er is een tekort aan alles! Er is ontzettend veel schade en puin door de bombardementen van het Russische leger en er liggen slachtoffers op straat. Ook geldt er een avondklok van 15.00 tot 06.00 uur. Hoewel het door de bombardementen een enorm risico is om naar buiten te gaan, staan er ellenlange rijen bij winkels die heel toevallig nog iets over hebben. Soms moeten mensen wel vijf uur wachten in de rij om uiteindelijk te horen dat er toch niets meer over is..”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Contact met lokale bevolking

”Fysiek ben ik hier, maar met mijn hoofd ben ik bij mijn familie en vrienden. Bij Oekraïne. Die afstand is hartverscheurend”, vertelt Daria. ”Dat is ook één van de redenen waarom wij deze actie zijn gestart. ”Ik kan hier niet blijven zitten en afwachten, maar ik wil zoveel mogelijk helpen. In eerste instantie wilden we eerst moeders helpen met jonge kinderen en baby’s die vastzitten in de schuilkelders, maar door social media heb ik veel contact met de lokale bevolking, organisaties en ziekenhuizen, dus proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen.”

Crowdfunding voor Oekraïne

Op Steunactie.nl, waar Daria de crowdfunding is gestart, staat de teller nu op ruim 4500 euro. ”Elke euro is van grote waarde, maar dit hadden we niet verwacht”, vertelt Daria. ”Ik ben zo dankbaar en trots voor de enorme support en liefde hier in Nederland. We zijn sprakeloos.” Met het ingezamelde geld helpt Daria lokale organisaties, zoals het Rode Kruis in Charkov en een stichting voor gezinnen in nood om goederen te kopen en te leveren op verschillende locaties in de stad. Ook zorgt ze ervoor dat de donaties terecht komen bij Artem Prykhodko, een bekende vrijwilliger in de stad. ”Het is gewoon niet meer veilig om zelf naar de supermarkt te gaan of hulpmiddelen in te slaan. De enige manier om nu te helpen is om vrijwilligers te steunen die het risico willen nemen om de goederen naar de mensen te brengen.”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

‘Nergens ben je meer veilig’

Ondertussen zijn haar zus en moeder niet meer veilig in Oekraïne. ”Mijn familie uit Charkov is gevlucht naar een klein dorp naast Vinnytsia, maar een paar dagen geleden werd de luchthaven van Vinnytsia vernield na een bombardement. Nergens ben je meer veilig.. Mijn zus heeft een baby van vier maanden oud. Als ze vliegtuigen hoort, verstopt ze haar kindje onder het bed. In de hoop op veiligheid.”

Iedere dag ben ik bang voor slecht nieuws

Daria vertelt dat vluchten naar Nederland geen optie is voor haar familie. Mijn zus wil het land niet verlaten zonder haar man en mijn moeder kan niet naar de grens rijden vanwege de gevaarlijke wegen. Elke dag bellen we elkaar, maar iedere ochtend ben ik weer bang om op mijn telefoon te kijken. Bang voor slecht nieuws. Tot die tijd bid ik elke dag voor hen.”

Meer lezen:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Doetinchemmer van de Week

Ga naar “Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje”

Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje

Ga naar “Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’”

Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’

Ga naar “Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’”

Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’

Hans Spellenwijs

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99”

Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?

 • Stichting Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper