Journalist Henny Haggeman schrijft prachtig stuk over de sloop van het Gelderlanderpand

Door Melisa Verheijen 4 december 2018

‘Alsof er een stuk uit mijn lichaam wordt geslagen. Zo voelt de sloop van het Gelderlanderpand.’ Dat het herkenbare gebouw in de Grutstraat tegen de vlakte gaat, doet verslaggever Henny Haggeman pijn. Hij schreef er dit prachtige stuk over in het dagblad.

“Nee, ik heb geen actie ondernomen toen in april 2017 duidelijk werd dat dit gebouw tegen de vlakte zou gaan om plaats te maken voor een ‘horecaplein’. Misschien heb ik niet geprotesteerd omdat ik wist dat dit het Joop Sarsplein zou gaan heten.

Joop Sars, overleden in juni 2017, was een vriend die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de binnenstad. Hoe kan ik hem zijn plein misgunnen? Maar behalve dat dit pand – cultureel erfgoed – eigenlijk niet gesloopt had mogen worden, is hier natuurlijk maar één straatnaam denkbaar: het Gelderlander- plein.

Het Gelderlanderpand

Ik heb het Gelderlanderpand altijd een mooi gebouw gevonden. Dan wees ik op de gietijzeren kozijnen en het trapportaal met het glas-in-lood dat inderdaad bespaard bleef van de sloop. Maar ik had weinig medestanders. Bij een verkiezing tot lelijkste pand van de Achterhoek – door onze krant zelf geanimeerd – eindige het pand erg hoog.

Eigenlijk mis ik het Gelderlanderpand al vanaf het moment dat we er vertrokken in augustus 2015 en inruilden voor een kantoorpand met de uitstraling van een bevroren pak boter. Soms verlang ik terug naar de onmetelijke kelder waar ik me graag terugtrok om in totale stilte de ene krantenlegger na de andere uit de kast te trekken, op zoek naar oude artikelen. Alle leggers zijn ook weg. Iemand kwam ze eens ophalen met een bestelbusje.

‘De plek in de Grutstraat zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn’

Favoriete verhaal

Het Gelderlanderpandverhaal dat ik het meest koester, gaat over een inmiddels overleden ex-zwager die op Koninginnedag 2010 aan de zwier ging. Hij liep langs de krant en dacht ineens aan dat archief in de kelder waar ik wel eens over had verteld. Hij klom op het dak, sloeg een glas-in-loodraam in en wurmde zich naar binnen.

Later werd mijn ex-zwager een paar panden verderop door de politie in een al gesloten restaurant betrapt, nippend aan een glas wijn. In zijn zak had hij een krantenbericht dat hij uit de legger van 1982 had gescheurd. Daarin stond het dramatische nieuws over een auto-ongeluk bij Sinderen waarbij een inzittende de dood had gevonden.

Voorgoed geschiedenis

De ex-zwager, zo wist ik, was de chauffeur van die auto. Met de sloop van het Gelderlanderpand is het laatst tastbare aan dit verhaal – en vele andere – voorgoed geschiedenis. De plek in de Grutstraat zal voor mij nooit meer dezelfde zijn. Een gat blijft. Wat rest, is herinnering.”

Lees het volledige verhaal op de Gelderlander

Gelderlanderpand sloop Doetinchem Roel Kleinpenning

Horecaplein in de maak, Gelderlanderpand niet meer te herkennen

Als jullie indebuurt Doetinchem een beetje gevolgd hebben, weten jullie dat de sloop van het oude Ge...

adv.