Jaap en Gerdien rennen samen de halve marathon in Kaapstad voor KiKa

Jaap en Gerdien
Eigen foto

‘April 2020. Wij; mijn man en ik, gaan rennen. Met het zweet op ons voorhoofd en met het laatste beetje energie rennen we recht op de finish af. Nog drie, twee, één meter voordat we er zijn. En dan zijn we er! Het is ons gelukt – 21,1 kilometer! Maar nog véél belangrijker; we hebben zojuist €12.000 opgehaald voor KiKa!’

Het is een sprong in de tijd die Gerdien Aaftink (33) beschreef. In april reist ze namelijk samen met haar man Jaap Peerenboom (35) voor een kort weekje naar Kaapstad. Niet voor een leuke stedentrip, maar om er een halve marathon te rennen. En daarmee iets te doen voor een ander. “Want”, zo vindt Gerdien, “veel mensen, waaronder wij, zijn altijd druk met zichzelf. Met werk, het huis en met kinderen.” Ze is gelukkig met haar gezin. “We hebben het fijn, de kinderen zijn gezond en toch klagen we weleens. Want klagen is makkelijk. Maar er zijn genoeg mensen die het minder hebben getroffen.”

‘We waren veel te dik’

Rennen voor het goede doel dus. Maar dat doe je ook niet zomaar. Dus blikken we even terug naar een jaar geleden. “We waren allebei veel te dik”, vertelt Gerdien zonder ergens omheen te draaien. “Na mijn laatste bevalling kwam ik maar niet in de sportmodus.” De deur uit gaan voor een hardlooprondje? Die drempel werd steeds hoger. “In de zomer vond ik het te warm om te sporten, in de winter te koud.”

Samen in de positieve flow

“In januari was ik mezelf helemaal zat”, vervolgt Gerdien. “Ik wilde weer fitter worden en ging aan de slag met een personal trainer.” En haar man? Die nam ze gewoon mee! “Samen is het toch een stuk makkelijker en leuker. Eén van de twee die achterblijft op de bank is ook niks. We houden elkaar in die positieve flow.”

Terug naar de plek waar hij op z’n knieën ging

Als je fit(ter) wil worden, is het goed om naar een doel toe te werken. “Zo deden we samen al mee aan de StrongmanRun in Hellendoorn”, vertelt Gerdien. “Nu konden we ons inschrijven voor de halve marathon in Enschede, een mooi sportief doel, maar ik wilde echt iets tofs.” Zoals rennen voor KiKa in Zuid-Afrika. “We gaan met z’n tweetjes een kort weekje. De kinderen blijven thuis en logeren bij opa en oma. En het leuke is, in april is het precies vier jaar geleden dat Jaap mij in Kaapstad ten huwelijk vroeg. Met deze run combineren we het leuke met het goede doel, dit werkt voor ons extra motiverend.”

Nog even oefenen

Het stel doet wekelijks mee aan een bootcamp en in het weekend wordt er om de beurt hard gelopen. Qua kilometers moet vooral Gerdien nog wel even oefenen. “Jaap heeft onlangs de halve marathon in Doetinchem gelopen – ik ben nog niet zo ver”, geeft ze toe. Inmiddels tikt ze al wel de tien tot twaalf kilometer aan. “Maar ik wil vóór april zeker ook nog de vijftien en achttien kilometer uitlopen. En dan ga ik ervanuit dat ik die laatste drie kilometer tijdens de halve marathon ook nog wel red.” Eén obstakel is er wel. Of beter gezegd, meerdere obstakels. “Hier is alles vlak, daar is het heuvelig – wellicht is het verstandig om voor die tijd ook een paar keer te oefenen in een heuvelachtig gebied.”

‘Genezing niet onmogelijk’

“Kinderkanker genezen is niet onmogelijk”, denkt de hardloopster. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze vreselijke ziekte uiteindelijk niet levensbedreigend meer is.” Het uiteindelijke doel is dan ook om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa. “Inmiddels zitten we op bijna €5.000,-, er moet dus nog een hoop gebeuren voor we bij de €12.000,- zijn.” Wil je er meer over weten of Jaap en Gerdien steunen? Dat kan hier.

Misschien wil je dit ook lezen:

 • Binnenkijken bij Sabine Deijkers: ‘Momenteel woon ik op Marktplaats’

  Vanuit het zuidelijke België verhuisde Sabine Deijkers (21) in juni naar het mooie Doetinchem. De Vlaamse schone vond via indebuurt...

  Sabine Deijckers

 

Meer in deze categorie

Doetinchemmer van de Week

Ga naar “Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje”

Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje

Ga naar “Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’”

Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’

Ga naar “Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’”

Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’

Hans Spellenwijs

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99”

Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?

 • Stichting Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper