Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herman (82) liet ooit bewust het veld op De Vijverberg bevriezen

Door Luuk Stam 12 november 2019

Deze week hebben we een hele bijzondere Doetinchemmer van de week. Al bijna vijftig jaar is Doetinchemmer Herman Schutte (82) namelijk vrijwilliger van voetbalclub De Graafschap. Zijn verhaal maakt deel uit van het boek 65 jaar De Graafschap, dat morgen verschijnt.

Hij heeft zijn eigen lounge in de catacomben van stadion De Vijverberg: de Herman Schutte Lounge. De inmiddels 82-jarige Herman is erelid van De Graafschap. Hij heeft zijn sporen voor de club dan ook dubbel en dwars verdiend. De Doetinchemmer is al bijna vijftig jaar vrijwilliger en was tussen 1982 en 1994 ook nog eens bestuurslid.

Prachtige anekdote

In zijn bestuursperiode was Schutte verantwoordelijk voor het veld, de accommodatie en de veiligheid. In het boek  65 jaar De Graafschap komt een prachtige anekdote uit die tijd terug. De hoofdrolspeler vertelde het verhaal tegen journalist Raymond Willemsen, die hem voor dit boek interviewde: 

“Het was december, ergens begin jaren negentig. Simon Kistemaker was de trainer en er stond een thuiswedstrijd tegen NAC op het programma. Het dreigde te gaan vriezen en er lag uit voorzorg een groot zwart zeil over het veld. Kistemaker vertelde echter tegen Schutte dat deze wedstrijd hem helemaal niet zo goed uitkwam.”

‘Alles bevroren’

Schutte besloot daarom op zaterdagavond naar de Vijverberg te gaan, pakte de brandslang en liet een deel van het veld onder water lopen. Op zondagochtend was alles bevroren. De consul kon niet anders dan de wedstrijd afgelasten. “Ik heb dit nog nooit aan iemand verteld, maar ik denk dat ze het me nu niet meer kwalijk zullen nemen”, zo liet Schutte optekenen.

‘De Graafschap is belangrijk’

Wat de 82-jarige ervan vindt dat zijn verhaal een mooie plek in het jubileumboek heeft gekregen?Ik ben niet zo belangrijk”, reageert de man, die werd geboren in Vorden en opgroeide in Ruurlo. Herman: “De Graafschap, dat is belangrijk. Deze club draagt de Achterhoek uit. Dat is voor mij een groot begrip.”

Het boek 65 jaar De Graafschap is een uitgave van Uitgeverij Hermans uit Hengelo, telt zon 320 paginas en kost 29,50 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar De Graafschap Jeugdopleiding en de Stichting Pak An. De boekpresentatie vindt morgenavond plaats in het supportershome van stadion De Vijverberg en is voor iedereen toegankelijk.

Lees ook:

Eredivisie: De Graafschap - Feyenoord

Nieuw! Een Graafschap-podcast gemaakt door en voor supporters

Ben jij supporter van De Graafschap? Dan kun je het wel en wee van de club op een nieuwe manier volg...
graafschap-voetbal-doetinchem

Zien: De Graafschap door de jaren heen

Er is de afgelopen jaar heel wat veranderd in de selectie van de Graafschap. Om jullie geheugen weer...
Mike Snoei

De Graafschap heeft een nieuwe trainer: 5 x weetjes over de kersverse oefenmeester

Het hoge woord is eruit! Mike Snoei wordt de nieuwe trainer van de Superboeren, zo meldt De Gelderla...

adv.