Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Graafschapfanaat Henk is Prins Carnaval: ‘Leutekum veur altied’

Door Kelly Heerink 30 januari 2020

De 50-jarige Henk Bloemers houdt wel van een feestje en zo rolde hij acht jaar geleden in het ‘Leutekumse’ carnavalswereldje. “Het was mijn vriend Paul Franken die mij besmette met het virus door mij mee te nemen naar de optocht – helaas is hij overleden.”

De laatste jaren was Henk al erg actief voor Carnavalsvereniging De Umdraeyers. Zo zette hij zijn commerciële skills in voor de carnavalskrant en de Galazitting in Schouwburg Amphion. Ook mocht hij vier jaar geleden als adjudant van Vorst Vincent de 1e al proeven aan ‘carnavallen in functie’ en dat beviel ‘m wel goed. 

De 42e prins van De Umdraeyers

De weduwe van zijn overleden maat Paul fluisterde, nadat bekend werd dat-ie 42e Prins van De Umdraeyers en tevens Stadsprins van Leutekum werd, Henk toe: ‘Er is iemand daarboven die dat geweldig vindt’. “Elk jaar tijdens carnaval denk ik ook aan hem en komen de mooie herinneringen weer naar boven.”

Leus #leutekumveuraltied

Paul was een oud-voetballer bij Pax in Hengelo, zelf voetbalt en geeft Henk trainingen in Zelhem waar hij tevens woont – toch voelt hij zich een Doetinchemmer. “Ik ben hier veel in het sociale leven te vinden en ik werk natuurlijk voor BV De Graafschap.” Daar is-ie Commercieel Manager; vandaar ook zijn verzonnen leus die refereert aan de club: Leutekum veur altied. 

Voetbal of carnaval?

Of hij daar lang over moest nadenken? “Nou, het was wel tweeledig”, zegt de fanaat. “Ik dacht namelijk eerst aan Wij komt altied weer terug, omdat ik een tijdje in Friesland bij Heerenveen zat en nu ik terug ben heb besloten om áltijd in de Achterhoek te blijven.”
Natuurlijk moeten we ’t toch effe vragen; ‘voetbal of carnaval’?, waarna Henk antwoordt: “Voetbal is er altijd, carnaval is tijdelijk. Maar zeker het leukste feestje in het jaar waar ik altijd weer naar uitkijk.” Waar hij het meest zin in heeft? “Dat is toch wel het feest zelf dat vier dagen duurt eind februari, met De Kroegentocht als hoogtepunt.” 

Lees verder onder de foto: 

Foto: PR De Umdraeyers

Als Prins is het wel anders vieren, Henks programma is druk. “Voor het feest écht losbarst, vervul je ook een maatschappelijk rol. Zo bezoeken we bejaardentehuizen, scholen, buurtverenigingen en disciplines van de vereniging. Het leukste daaraan is de waardering die je ervoor terug krijgt.”

Samen met zijn beste vrienden

En dat mag Prins Henk 2e doen met zijn vrienden, die hem bijstaan als hofhouding. De adjudanten zijn Herman Kemper (shirtsponsor van De Graafschap), Marco Puthaar (werkzaam voor het blad De Boerderij). Dan de hofdames: Vanessa Walterbos (Beautysalon LOOKYOU) en Judith Roelofsen: Business Club Manager bij de voetbalclub. Zwaai jij ze ook toe tijdens de optocht op 22 februari?

adv.