Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elise woont in Australië: ‘Het vuur heeft zich rond mijn woonplaats verspreid’

Door Kelly Heerink 14 januari 2020

She went Down Under! Een jaar geleden besloot de 19-jarige geboren en getogen Doetinchemse Elise Reitsema te verhuizen naar Australië. Toen brandde het er al hevig, maar nu het vuur de mensen heeft bereikt, is het wereldnieuws, stelt ze. Haar persoonlijke verhaal: 

Elise zit op een zogeheten bijbelschool: het Hillsong College. De Hillsong is een kerk die internationaal bekend is vanwege de muziek. “Mijn doel is om hier mijn masters te halen in Theologie”, vertelt Elise. “Hoe ik dat allemaal voor elkaar ga boksen is nog even de vraag, maar het lijkt me in ieder geval heel erg tof!”

New South Wales

Minder tof – en dat is een understatement – zijn de bosbranden die al maanden woekeren in het land. “Deze branden leveren mij heel veel stress”, vertelt ze. Ook is bij Elise de gedachte opgekomen, om naar ‘huis’ te gaan. Haar thuis is echter nog steeds New South Wales in Australië. “In principe is dit wel een goede plek, dus besloot ik om te blijven.”

Lees verder onder de foto: 

Eigen foto

Sinds haar aankomst in het voorjaar van 2019, zijn er al branden. “Wat mij raakte was dat hier internationaal geen actie voor werd gevoerd”, zegt ze. “Toen het monument de Notre-Dame in Parijs in brand stond, zag je na een paar uurtjes al dat er miljoenen euro’s waren overgemaakt.” Op dat moment waren er al veel bossen en natuurgebieden kapot gemaakt. “Nu het vuur de mensen heeft bereikt, komen anderen pas in actie”, stelt ze.
Natuurlijk is ze wel hartstikke dankbaar voor alle steun. “Zonder deze financiële hulp én alle brandweermannen die vrijwillig komen helpen was de chaos nog veel groter geweest.” 

De brand heeft zich verspreid in een cirkel

De branden zijn momenteel rond haar woonplaats verspreid in een cirkel, maar het is niet zo dat ze daardoor echt gevangen zit. “We horen dat we ons geen zorgen hoeven te maken, maar ik blijf wel op mijn hoede. Mijn onderbuikgevoel vertelt me dat de combinatie hitte, wind én de droogte niet voorspelbaar zijn.”

Lees verder onder de foto’s: 

Eigen foto
Eigen foto
Eigen foto

Wat haar direct raakt is de slechte lucht. “Als ik naar buiten kijk lijkt het mistig, maar het is de rook die we zien en ook dagelijks inademen.” De meeste mensen lopen met een mondkapje op. “Daarbij is het 43 graden op dit moment, ademhalen is dus sowieso niet heel makkelijk.” Als de wind de andere kant op staat, voelt dat als een gelukje. “Dan zien we een heldere lucht en de zon.” 

‘Mensen raken families, dieren en huizen kwijt’

Door de branden realiseert Elise zich dagelijks dat ze blij moet zijn met wat ze heeft en wat ze meemaakt. “Er zijn zoveel mensen families, dieren en huizen kwijtgeraakt – dat breekt mijn hart.”
Zelf heeft ze nauw contact met haar familie in Doetinchem. “Zij waren al erg lang op de hoogte van dit trieste nieuws en wisten wanneer ik veilig was en wanneer niet.” Haar gezin leeft heel erg mee. “Altijd vragen ze even naar de situatie en dat vind ik heel lief.”

Lees ook:

Kaya van de nDikkenberg

Dappere Kaya zoekt gepeste jongeren én toerbus

Heb jij het meegekregen? De actie van Kaya van den Dikkenberg werd vorig jaar een groot succes! Maar...
Marktmeester Jan

Marktmeester Jan Bussing (67) stond 26 jaar lang voor dag en dauw op

Wist jij dat Doetinchem een marktmeester kent die zich bezig houdt met het reilen en zeilen op de ma...
Bo Valerie

Instagrammer Bo Valerie fotografeert gewoon met haar iPhone X

Ze luistert ook naar de naam Bo, maar heet volledig Bo Valerie te Braak. Ons oog viel op haar Instag...

adv.