Doetinchemmer René (54) maakt kans op de titel Buurheld van het Jaar 2022 en dit is waarom

Doetinchemmer René samen met zijn buurvrouw Carmen | Foto: BR Fotografie

Leuk nieuws: René Luteijn uit Doetinchem maakt kans op de titel Nationale Buurheld van het Jaar 2022. Buurvrouw Carmen nomineerde hem vanwege de hulp die hij biedt aan zijn buren, ondanks dat hij als mantelzorger ook veel aan zijn hoofd heeft. ”Hij verdient het!”

Toen Carmen Evers van de Nationale Buurheld van het Jaar-actie hoorde, wist ze meteen dat ze haar onderbuurman René wilde aanmelden. Ze vindt het fijn dat hij alles goed in de gaten houdt en bovendien erg zorgzaam is. “Hij staat altijd voor anderen klaar,” legt de inwoonster van een appartementencomplex uit. “Ik heb de laatste tijd veel meegemaakt en ik hoef René maar te roepen en hij staat er. Hij belt mij ook geregeld of we maken even een praatje. Ik vind dat zijn inzet nu weleens gezien mag worden. Daarom verdient hij het om als Buurheld in het zonnetje te worden gezet.”

Mantelzorgen

“Ik had dit niet verwacht, maar het is wel heel gaaf,” reageert René op zijn Buurheld-nominatie. “Ik vind het heel normaal om elkaar, als het even kan, te helpen. Zo ben ik ook opgevoed. Vroeger tijdens verjaardagen ging ik als kind rond met de hapjes en schonk ik de drankjes in. Dat vond ik leuk en zo is het begonnen. Dat zorgzame heb ik van mijn moeder meegekregen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

René Luteijn met buurvrouw Carmen Evers, die hem nomineerde voor Nationale Buurheld van het Jaar | Foto: BR Fotografie

De wijze, zorgzame les van zijn moeder heeft hij het afgelopen jaar aan haar kunnen teruggeven, want vanwege fysieke problemen had zij de hulp van haar zoon hard nodig. “Je hebt maar één moeder hè, en die wil je zolang mogelijk bij je houden natuurlijk”, vertelt René over het mantelzorgen. “Opvoeden is een kunst en dat heeft mijn ma heel goed gedaan. Dus dit is wel het minste wat ik voor haar kan terugdoen.”

Klein gebaar, grote waarde

Volgens René kan een klein gebaar al van grote waarde zijn voor je medemens. “Je hoeft bij je buren echt niet de deur plat te lopen. Maar als je aangeeft dat de deur altijd openstaat voor als er iets is, geeft dat mensen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Ik heb zelf ook een moeilijke tijd meegemaakt. Destijds werd ik door anderen geholpen en voelde ik hoe belangrijk het is als mensen voor je klaarstaan. Dat klaarstaan doe ik nu graag voor een ander.”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

‘Houd elkaar een beetje in de gaten’

Hoe je volgens René goed met je buren moet omgaan, antwoordt hij: “Je moet elkaar in je waarde laten. En houd elkaar een beetje in de gaten. Zie je bijvoorbeeld iemands auto een paar weken voor de deur staan, maar zie je die buurvrouw of -man niet? Bel dan gewoon even aan om te kijken of alles oké is. Deze manier van sociale controle is heel makkelijk uit te voeren. Het is een kleine moeite met groot plezier.”

Buurtfeest in De Huet

Mocht René de verkiezing van Nationale Buurheld 2022 winnen, dan komt er in de Doetinchemse wijk De Huet een mooi buurtfeest. ”Ik weet zeker dat hij het geweldig zou vinden als er voor hem een feestje in de buurt komt”, zegt Carmen. ”Dan kunnen we hem weer eens zien genieten en kan hij alle zorgen voor even loslaten. Het is tijd dat René in het middelpunt wordt gezet.”

Stemmen op René

Nationale Buurheld van het Jaar is een jaarlijkse prijs voor mensen die voor hun buurtgenoten klaarstaan. Of het nou is om te helpen bij het klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen of omdat ze altijd in zijn voor een praatje of persoonlijk contact. Dit is de tweede keer dat de nationale verkiezing wordt georganiseerd.

Samen met drie andere finalisten strijdt René om de prijs. Vind jij dat de titel ‘Buurheld van het Jaar 2022’ op het lijf van René staat geschreven? Stem dan hier op de Doetinchemmer. Je kan tot en met 3 juli je stem uitbrengen.

Ook interessant:

Meer in deze categorie

Doetinchemmer van de Week

Ga naar “Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’”

Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’

Ga naar “Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’”

Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’

Hans Spellenwijs
Ga naar “Wil je lezen! 7 x deze Doetinchemmers doen allemaal iets goeds voor een ander”

Wil je lezen! 7 x deze Doetinchemmers doen allemaal iets goeds voor een ander

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime