Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’

Hans Spellenwijs
Hans Lemmens van Spellenwijs, eigen foto.

Wat zijn de leukste spellen voor twee personen? Welke Ticket to Ride uitbreiding moet je kopen? En welke speltactiek is het beste? De 35-jarige Hans Lemmens uit Doetinchem schrijft hierover op zijn blog Spellenwijs. In 2016 kwam zijn eerste review online en inmiddels is het schrijven over spellen zijn fulltimebaan. “Ik krijg regelmatig berichten van mensen die advies willen.”

Hans wilde graag zijn werk als SEO-specialist combineren met zijn hobby bordspellen spelen en dat is gelukt. In 2016 begon hij zijn blog Spellenwijs: hij publiceerde reviews van gezelschapspellen en schreef over strategieën om te winnen. Omdat Hans veel weet over vindbaarheid op Google, stak hij de artikelen zo in dat mensen ze makkelijk online konden vinden. Ruim een half jaar later kreeg hij een mailtje van 999 Games – een van de grootste spellenuitgevers van Nederland. “Ze wilden me een spel opsturen zodat ik het kon reviewen. Ik was erg verbaasd, maar nam het aanbod met beide handen aan. Vanaf dat moment begon mijn blog steeds meer te groeien.”

Met studievrienden Catan spelen

“Vroeger speelde ik spellen als Mens Erger je Niet, later Risk en kaartte ik veel. “Tijdens mijn studententijd ben ik met vrienden Catan gaan spelen”, vertelt Hans. “In die tijd was er een jubileumeditie en die hebben we helemaal kapot gespeeld, om het zo maar te zeggen.” Hans was niet het type dat graag uitging, maar liever thuis met vrienden om de tafel zat. “Hoewel mijn vrienden wel van stappen hielden, bleven ze regelmatig thuis om met mij bordspellen te spelen.” Hans heeft in zijn omgeving veel mensen die het leuk vinden om bordspellen mee te doen. Hoewel er tegenwoordig spellen zijn met een solo modus, vindt Hans het toch leuker om tegen iemand of met iemand te spelen.

Tekst gaat door onder de foto

Hans Lemmens (rechts) van Spellenwijs speelt bordspel met vrienden. Foto: Hans Lemmens

Langs start

“Mijn broer is een webbouwer en hielp me destijds mijn blog op te zetten. Het was een blanco website met wat tekst en foto’s. Ik wilde reviews schrijven, omdat ik het leuk vind. In het eerste jaar merkte ik dat mijn blog steeds meer werd gelezen. Ik probeerde mijn artikelen zo te schrijven dat ze goed vindbaar waren op Google. Ik hield altijd in mijn achterhoofd: waar zoeken mensen naar?” Een aantal jaar geleden bevond Hans zich nog in een niche, maar tegenwoordig zijn er veel meer websites en blogs over bordspellen. “Ik heb nu meer concurrentie en daar speelde corona zeker een rol in. Maar concurrentie is niet verkeerd. Het houdt me scherp.”

Social media

Pas in 2019 maakte Hans een Instagramaccount aan. Hij had al wel Facebook, maar was verder niet echt een liefhebber van social media. “Na het aandringen van iemand uit mijn omgeving besloot ik toch om Instagram te nemen en dat pakte goed uit. Er zaten veel enthousiastelingen op en ik leerde nieuwe mensen kennen die ook van bordspellen houden.” Als er een nieuwe review op Spellenwijs staat, dan deelt Hans dat op zijn social mediakanalen. Zijn pagina is vooral voor mensen die inspiratie op willen doen of gezellig een praatje willen maken, maar de actieve lezers gaan direct naar zijn blog. “De drempel om iemand een bericht te sturen via Instagram is erg laag. Ik krijg geregeld DM’s binnen met adviesvragen over bordspellen.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Mentale uitdaging en andere leuke aspecten

Wat het leukste is aan bordspellen spelen? Volgens Hans heeft het juist meerdere leuke aspecten. “Ik speel graag bordspellen omdat je samen met anderen bent. Je kunt lekker om de tafel gaan zitten met een hapje en een drankje. Verder houd ik ervan om mentaal uitgedaagd te worden, dat gebeurt voornamelijk als je strategische spellen speelt en daarnaast zien sommige spellen er ook gewoon te gek uit.” Er zijn zelfs wetenschappelijke redenen om bordspellen te spelen. Zo zou het de kans op dementie kunnen verkleinen, hierover schreef Hans in het verleden een blog.

Schrijven

Een voordeel van spellen reviewen is dat Hans veel nieuwe spellen ontdekt. “Naast dat ik nieuwe bordspellen leer kennen, ontdek ik ook nieuwe dingen in spellen die ik al ken. Hoewel het schrijven van een review of artikel soms als een verplichting voelt, ben ik wel altijd trots op het eindresultaat. Het geeft me een goed gevoel als mensen er echt wat aan hebben”, vertelt Hans. Er verschijnen ook weleens vragen in de reacties van zijn blog. Zoals: wat bedoelen ze met dit kaartje? Of hoe zit het precies met de spelregels? Hans beantwoordt dan die vragen, maar als er veel dezelfde vragen worden gesteld, schrijft hij er een extra blog over.

Spellenwinkel Doetinchem

Hans komt regelmatig in de spellenwinkel De Betovering in Doetinchem. “Ik vind de winkel erg leuk en ik was er laatst nog om de eigenaressen te interviewen voor Spellenwijs. Ik vind dat het aanbod goed en divers is. Ze spelen in op wat er populair is en daarnaast is er voor ieder was wils, van kinderspellen tot zwaardere spellen.”

Ook interessant:

Meer in deze categorie

Doetinchemmer van de Week

Ga naar “Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’”

Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’

Ga naar “Wil je lezen! 7 x deze Doetinchemmers doen allemaal iets goeds voor een ander”

Wil je lezen! 7 x deze Doetinchemmers doen allemaal iets goeds voor een ander

Ga naar “Doetinchemse Talicia (18) wint bijzondere titel tijdens Miss Curve Nederland 2022: ‘Onwijs trots’”

Doetinchemse Talicia (18) wint bijzondere titel tijdens Miss Curve Nederland 2022: ‘Onwijs trots’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Badjas van € 6,95 voor € 6,95”

Badjas van € 6,95 voor € 6,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Personeelsplanner bij A12 Personeelsdiensten”

Personeelsplanner bij A12 Personeelsdiensten

 • A12 Personeelsdiensten B.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Recruiter bij A12 Personeelsdiensten”

Recruiter bij A12 Personeelsdiensten

 • A12 Personeelsdiensten B.V.
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Docent ISK voor Oekraïense leerlingen”

Docent ISK voor Oekraïense leerlingen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Seesing Flex
 • Fulltime/Parttime