De 93-jarige mevrouw De Haar is bijna altijd alleen, maar nooit eenzaam

Mevrouw de Haar
Foto: Kelly Heerink

We treffen mevrouw de Haar op haar kamer in haar gele stoel, waar ze altijd zit. Hier kijkt ze naar buiten, naar de televisie of luistert ze muziek. En dat vindt ze prima, want ook al is ze bijna altijd alleen, eenzaam zijn kent ze niet. “Dat is toch niet nodig, het is zoals het is.” 

Haar voornaam is Josephine. “Vroeger noemden ze me altijd Fientje, maar nu noemt iedereen mij mevrouw De Haar”, vertelt ze. Volgens geestelijk verzorger Andries Fidder is dat ook een begrip in Den Ooiman. “Mensen zijn best dol op haar, dat werd wel duidelijk tijdens Sinterklaas. Ze kreeg een mooie sinterklaaspop en een mooi persoonlijk gedicht.”

Nooit mopperen

Mevrouw De Haar trekt zich grotendeels terug op haar kamer, omdat ze slecht ter been is, niet goed ziet én slecht hoort. “Op mijn kamer voel ik mij prettiger”, zegt ze. Als we vragen of het niet eenzaam is, fronst ze haar wenkbrauwen. “Welnee.” Mopperen doet ze nooit, want ‘daar schiet je toch ook niks mee op’.

7 kinderen, 14 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen

Haar geloof zorgt er grotendeels voor, dat ze zich nooit eenzaam voelt. Ze is rooms-katholiek en wordt op haar kamer omringd door engeltjes en Maria-beeldjes. Boven het bed hangt een kruis met een bakje doopwater, maar er hangen ook heel veel foto’s van haar (klein)kinderen. Op een beeldscherm schuiven ook allerlei foto’s voorbij. “Dat heeft één van de kleinkinderen geregeld”, zegt ze. In totaal heeft ze zeven kinderen, veertien kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. “Morgen is er één jarig. Hoe ze precies heet weet ik even niet, een Zweedse naam, maar ze wordt één jaar oud”, weet De Haar. Of dat op haar kalender staat? Nee hoor, die weekpagina is blanco. Ze tikt met haar wijsvinger op haar slaap: “Ik onthoud het allemaal hier.”

Lees verder onder de foto: 

Mevrouw de Haar
Foto: Kelly Heerink

Af en toe komt haar familie op visite, maar dat is wel even een stukje rijden. “Ik woon hier nu twee jaar, maar kom oorspronkelijk uit Gendt. Bij Nijmegen”, vertelt ze. In totaal woont ze al wel 35 jaar op haarzelf, dus ze is gewend om veel alleen te zijn. Dat ze veel heeft meegemaakt, wordt gauw duidelijk. “Maar dat hoeft niet allemaal in het verhaal, hoor”, vindt ze.

Een kamer met een fijn uitzicht

“Toen ik viel, was ik genoodzaakt om te verhuizen naar een verzorgingstehuis”, legt ze uit. “Dat kwam door de leeftijd, zeiden ze. Ik werd wat vaker duizelig.” Er was nergens plek voor mevrouw, behalve in Doetinchem. “De keuze moest snel gemaakt worden en volgens mijn kinderen was dit een prachtig plekje.” En dat is ook zo, De Haar woont op de begane grond met uitzicht op de parkeerplaats en de weg, waardoor ze lekker weg kan ‘kieken’. Over de verhuizing heeft ze verder geen mening. “Het kon niet anders, dus moet je ermee dealen.” Ze vindt het in ieder geval erg fijn, dat ze zo goed verzorgd wordt.

Klassieke muziek en The Beatles

Wat ze het liefst doet? Op zondag naar de kerkdienst in het tehuis – ze slaat geen dienst over. “Ik vind het zo fijn dat we dan gezamenlijk bidden voor één god”, zegt ze erover. Ook van de muziek kan ze genieten. “Ik luister graag naar koormuziek en klassieke muziek.” Maar ook over The Beatles raakt ze niet uitgepraat. Ze vertelt over vroeger, toen haar kinderen de plaatjes kochten, en zij net zo van deze popnummers genoot.

Een klik is belangrijk

Wat ze nog wel wenst? Meer buitenlucht. En dat is lastig, omdat ze afhankelijk is van haar rolstoel. “En ze moet wel een klik hebben met degene die haar dan duwt”, weet Andries, waarna mevrouw hevig knikt. De kerstkaartenactie vindt ze overigens fantastisch. Zelf schrijven lukt niet meer, maar lezen wel.
Wie weet overhandigen we jouw geschreven kaart binnenkort wel aan mevrouw De Haar! Klim maar gauw in die pen!

Lees ook:

 • Eer voor overleden ‘Goemel’: ‘De hemel heeft een nieuwe barman’

  De bekende Doetinchemse barkeeper Leopold van Goethem - beter bekend als Goemel - is zondagmiddag kort na 15.00 uur overleden...

 • Monopoly: Achterhoeker koopt de hele Catharinastraat in Doetinchem

  Wow! De hele Catharinastraat in het centrum is sinds 1 november eigendom van SRE Vastgoedgroep uit Laag-Keppel. Dat schrijft de...

  Catharinastraat

Meer in deze categorie

Doetinchemmer van de Week

Ga naar “Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje”

Bijzonder! Doetinchemse Juliet (15) schrijft boek over overleden broer en zusje

Ga naar “Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’”

Christiaan (29) verhuisde naar de VS: ‘Een nuchtere Achterhoeker met een Amerikaans accent!’

Ga naar “Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’”

Doetinchemmer Hans (35) reviewt allerlei toffe bordspellen: ‘Mijn baan is ook mijn hobby’

Hans Spellenwijs

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?

 • Stichting Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper