Dapper: gepeste Kaya start bijzondere challenge tegen pesten

Door Melisa Verheijen 29 januari 2019

‘Aansteller’, ‘je bent dik’ of ‘je hoort er niet bij’, het zijn woorden die Kaya (20) regelmatig naar haar hoofd geslingerd krijgt. Maar, de Doetinchemse kruipt niet in een hoekje, ze start een bijzondere actie tegen pesten. 

Om van iets negatiefs iets positiefs te maken, organiseert Kaya met Young Impact op 14 februari een challenge tegen pesten. Ze stapt op Valentijnsdag om 09.37 uur in de trein op station Doetinchem om ‘liefdesbrieven’ door heel Nederland uit te delen en jij kunt met haar mee!

Nep-account

“Het pesten begon op de basisschool en het gebeurt eigenlijk nog steeds”, vertelt de dappere Kaya. Het treiteren stopt niet als Kaya thuis de deur dicht trekt. Pesters staan zelfs vaak voor haar deur of gaan op social media verder. “Ze zetten gemene reacties op mijn Instagram met een nep-account. Ik heb meerdere vormen van reuma en zit daardoor in een scootmobiel, ze sturen dan dat ik me aanstel.”

Kaya’s pestverhaal

Het pesten doet pijn en om haar verhaal van haar af te praten, maakte Kaya een video en zette deze op YouTube. “De video heeft me geholpen met verwerken. Daar was ik best verbaasd over. Ik heb mijn verhaal wel vijftig keer gehoord, omdat ik het zelf heb gemonteerd. Daardoor raakte het me minder dan daarvoor, ik kon het beter aan.”

‘Liefdesbrieven’

In de video vertelt Kaya haar pestverhaal, maar nu is ze op zoek naar andere verhalen. Waarom? Zodat ze die kan uitdelen in de trein en op pleinen voor Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Schiphol Airport. “Ik deel ze uit als zogenaamde liefdesbrieven, maar in werkelijkheid zijn dit brieven met anonieme verhalen van mensen die zijn gepest. Dit doe ik om te zien hoe mensen erop reageren als ze zoiets lezen en ik hoop dat ze hierdoor zelf niet gaan pesten of stoppen met pesten.”

Meedoen

Ben jij ook gepest of gebeurt dat nog steeds? Dan hoopt Kaya dat jij jouw verhaal wilt insturen. Je mag ze sturen naar de Instagrampagina @xkayavandervoort dan print zij jouw (anonieme) verhaal uit en deelt ze uit door het land. Wil jij graag meehelpen? Stuur dan naar dezelfde Instagrampagina dat je haar wilt ondersteunen en misschien mag je mee!

Hé pesters

Tegen mensen die op dit moment gepest worden zou Kaya willen zeggen: “Niet opgeven, er is licht aan het eind van de tunnel. Er is altijd een oplossing en je komt er beter en sterker uit. En tegen mensen die pesten zou ik willen zeggen: ik hoop dat je beseft wat je mensen aandoet. Wees aardiger naar anderen, daar word je zelf ook gelukkiger van, dat weet ik zeker.”

jongerencentrum-gruitpoort-ongeluk

Hartverwarmend: Doetinchemse jongeren geven gewond meisje wel heel bijzonder cadeau

Soms komen wij verhalen tegen die we gewoon móeten delen. Het verhaal van dit 18-jarige meisje is er...

adv.