Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Beheerder Jan: ‘Ik ben meer in de Catharinakerk dan dat ik thuis ben’

Door Luuk Stam 5 november 2019

In de Doetinchemse Catharinakerk is door het jaar heen van alles te doen. Vraag jij je ook wel eens af wie al die activiteiten daar in goede banen leidt? Nou, dat is dus Jan Terbeek (68)! Als beheerder is deze Doetinchemmer verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het kerkgebouw.

De Catharinakerk neemt in Doetinchem letterlijk en figuurlijk een centrale plek in. Uiteraard zijn er kerkdiensten, maar ook voor concerten, markten en exposities openen hier de deuren. Daarnaast vormt de kerk jaarlijks het epicentrum van de Achterhoekse Wandelvierdaagse.

Kan niet stilzitten

Jan – opgegroeid in Gaanderen en sinds 1976 woonachtig in Doetinchem – pakte hier in oktober 2015 de taak als beheerder op. In april van dat jaar ging hij met pensioen nadat hij jarenlang bij de gemeente Doetinchem had gewerkt. “Stilzitten kan ik niet”, vertelt hij. “Ik moet wat onderhanden hebben.”

Lees verder onder de foto: 

Jan Terbeek
Foto: Luuk Stam

Als vrijwilliger is hij volop actief. Zo kwam Jan al snel terecht bij de Achterhoekse Wandelvierdaagse, waar hij secretaris is. Daarnaast is hij al ruim veertig jaar lid van het Oranje Comité in zijn geboorteplaats Gaanderen. Ook het werk voor de kerk doet hij geheel op vrijwillige basis.

Peloton voor de deur

Als kerkbeheerder regelt hij onder meer de inkoop van koffie, thee, koekjes, suiker en koffiemelk. Iedere zaterdag zet hij samen met zijn vrouw Anja de kopjes klaar voor de dienst van zondag. Na de zondagdienst ruimen ze samen alles weer op. In de wintermaanden zijn er veel evenementen. “Dan ben ik meer hier dan thuis”, klinkt het. Ook is Jan verantwoordelijk voor de technische installaties. Al een paar keer moest hij voor een storing ’s nachts zijn bed uit. “Eén keer stond hier een peloton van de brandweer voor de deur”, vertelt hij. “Gelukkig was er geen brand, het was wel heel gezellig.”

Borrel drinken

Eén van de meest bijzondere momenten is de jaarwisseling. Terwijl het vuurwerk om 12.00 uur de lucht in gaat, luidt Jan hier de klokken, een traditie die hij graag in stand houdt. “Mijn vrouw en schoonzus zijn dan ook altijd hier”, vertelt hij. “Daarna drinken we thuis een borrel.”

Lees ook:

Toon Scheers

Doetinchemmer Toon bewaakt soms meer dan duizend fietsen per dag

Parkeer jij jouw fiets ook geregeld in de bewaakte fietsenstalling aan de Nieuwstad? Dan is Doetinch...

adv.