Anniek vecht al 8 jaar tegen Lyme: ‘Ik heb de ziekte van Lyme, ik ben het niet!’

Door Eline Doldersum 31 oktober 2017

Anniek Reijmer (27) vecht al acht jaar tegen de ziekte van Lyme. Een gevecht dat haar beste vriendin Valerie heeft vastgelegd in een indringende documentaire. “Door de documentaire hoop ik dat mensen zien wie ik echt ben, Anniek!”

De tranen lopen over de wangen bij Valerie en Anniek als de documentaire in première gaat. Een documentaire die laat zien hoe één simpele tekenbeet het leven van Anniek compleet op z’n kop heeft gezet. “Het was enorm confronterend om mezelf zo te zien. In het dagelijks leven onderga ik ‘gewoon’ wat er gebeurt, maar als je dan op beeld ziet hoe ik er écht aan toe ben, is dat wel even schrikken”, vertelt Anniek.

Anniek kan inmiddels bijna niets meer. Al sinds haar achttiende is ze ernstig ziek, rolstoelgebonden en vrijwel altijd moe. Ze ligt de hele dag in bed en van het voeren van een simpel gesprek met vriendinnen, moet ze een bijna een dag bijkomen. “Juist deze momenten komen voorbij in de documentaire. Dát zijn de momenten die laten zien wat de ziekte teweeg brengt, maar wat niemand ziet of weet.”

anniek-reijmer-doetinchem-lyme-1
Wianda Bongen

Kwetsbare momenten

In de documentaire zien we Anniek langzaam veranderen van een vrolijke spring-in-‘t-veld tot een meisje dat bijna niets meer kan. “Het is verschrikkelijk om iemand die je zo dierbaar is steeds verder te zien afglijden”, vertelt Valerie die al tien jaar bevriend is met Anniek. “Je voelt je zo machteloos. Uit die onmacht is ook het idee voor de documentaire ontstaan. Ik móest gewoon iets voor haar doen.”

Valerie hoopt dat haar documentaire landelijke aandacht zal krijgen. “We kunnen mensen zoals Anniek toch niet aan hun lot overlaten? Ze naar Amerika laten vertrekken voor een behandeling omdat ze in Nederland niet serieus genomen worden? Dat mág gewoon niet! Ik hoop met heel mijn hart dat ik daar met mijn documentaire verandering in kan brengen. Al is het maar een heel klein beetje!”

Oude leven

Anniek is opgelucht dat mensen nu met eigen ogen kunnen zien hoe slopend deze vreselijke ziekte kan zijn. “Niemand weet wat er zich achter de voordeur afspeelt, waardoor er nog steeds veel onwetendheid en onbegrip is. Ik hoop dat we hiermee iets in beweging kunnen zetten of dat we tenminste één iemand kunnen helpen die zich door de documentaire gehoord voelt en minder eenzaam. Dat is het al meer dan waard!”

Zelf hoopt Anniek dat ze ooit haar oude leven weer terugkrijgt. “Valerie heeft in de documentaire niet alleen mijn ziekte in beeld gebracht, maar ook wie ik ben als persoon. Ik heb de ziekte van Lyme, maar ik ben het niet. Ik ben nog steeds dezelfde Anniek als jaren geleden. Of ik ooit weer helemaal beter word? Dat durf ik niet te zeggen. Ik focus vooral op wat ik wél kan, want ieder stapje is er één!”