Aandoenlijk: Fedde (8) bakt duizenden pepernoten voor Serious Request

Door Melisa Verheijen 14 november 2017

Toen Fedde (8) op de radio hoorde dat er verschillende acties op touw werden gezet voor Serious Request, wilde hij ook zijn steentje bijdragen. Hij stroopte zijn mouwen op en begon met pepernoten bakken. 

Eén zakje kost €2,- en het bij elkaar gesprokkelde eindbedrag brengt Fedde hoogstpersoonlijk naar het Glazen Huis in Apeldoorn. Waarom eigenlijk pepernoten? Daar moet Fedde even over nadenken. Zijn zusje Pien (6) helpt: “Omdat het bijna Sinterklaas is natuurlijk!” Dat én omdat Fedde ze zelf stiekem ook wel heel lekker vindt. “Proeven, proeven en nog eens proeven.” De bakker moet natuurlijk wel weten of zijn pepernoten goed gelukt zijn.

Gaabs

Fedde is nog maar net terug van school en is in de keuken alweer hard aan de slag met bakken. Uitgerust met schort, koksmuts en bakmateriaal bakt Fedde duizenden pepernoten. Met deze bewapening moet dat ook wel lukken. “Ik heb een emmer vol met bakspullen en ingrediënten gekregen van Gabi van Gaabs. Zij sponsort mij en gaat misschien zelfs helpen met bakken.”

fedde-bakt-pepernoten-gaabs-gabi-facebook-josien-de-kruijk
Facebook: Josien de Kruijk

Geen lopende band werk

En dat is misschien maar goed ook. De aanvragen stromen namelijk binnen. Daar kan Fedde bijna niet tegenop bakken. “Mijn opa bestelde 46 zakjes ineen keer! Dat is wel heel veel, ik doe hier geen lopende band werk natuurlijk”, grapt Fedde.

Niet alleen zijn opa reageert enthousiast op de actie van de Doetinchemmer. Ook zijn ouders Boris en Josien zijn trots. Het idee om zich in te zetten voor Serious Request kwam helemaal uit Fedde zelf, laten ze weten. “Zijn enthousiasme steekt ons aan. Omdat hij er zo fanatiek mee bezig is, willen we hem blijven aanmoedigen.”

Geheime recept

Het maken van het beslag en de pepernoten in de oven doen vindt Fedde het leukste om te doen. “In het begin was dat nog spannend, maar nu gaat het op mijn gemakkie. Ik ben wel een keer vergeten de bastardsuiker toe te voegen. Toen was het deeg geel, dat was niet echt lekker.” En het geheime recept? “Die houd ik voor mezelf.” Gelijk heeft ie!

fedde-bakt-pepernoten-voor-serious-request
Fedde, samen met zusje Pien, wie graag helpt. Redactie indebuurt

Even proeven

Met hoeveel geld hoop je naar Apeldoorn te kunnen vertrekken? “Als ik over de €100,- kom, ben ik tevreden”, vertelt Fedde. Op dit moment zijn er al 150 zakjes besteld, dus dat zit wel snor. Fedde gaat weer verder met bakken, maar voordat we gaan, maakt hij samen met zus Pien een zakje pepernoten voor ons. Even proeven.. Hmmm, lekker! Heel veel succes Fedde!