Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip: De NPO-serie Uit elkaar start met Joop en zijn Engelse vrouw Jean uit Doetinchem

Door Kelly Heerink 9 oktober 2019

In het tweeluik Uit elkaar staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het ‘samen zijn’ ingrijpend verandert.

Deel één, dat op 23 oktober om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2 wordt uitgezonden, staat onder andere in het tekens van Joop en zijn Engelse vrouw Jean uit Doetinchem. Joop lijdt de aan de gevolgen van een beroerte en Jean heeft een vorm van dementie, waardoor zij niet in hetzelfde verpleeghuis kunnen worden opgenomen. Dochter Barbara vertelt dat haar vader ontroostbaar is als hij zijn vrouw een dag niet ziet – ze zijn al 65 jaar samen(!) – en hoopt dat er ergens plek is voor haar ouders waar zij bij elkaar kunnen blijven.

Kwetsbaarheid, geduld en onmacht

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma’s geplaatst.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

De Zonneboom

Vrijwilliger van de week: Ada, Anita en Jan koken voor eenzame ouderen

In onze wekelijkse rubriek over vrijwilligers, vertellen deze bijzondere mensen hun verhaal. Ada (55...

adv.