Help, een hond in een snikhete auto! Dit moet je doen als je het tegenkomt in Doetinchem

Foto: Unsplash

Lekker hè, dat zonnige weer! Maar het kan ook levensgevaarlijk zijn. Vooral voor honden kan de hitte fataal worden. Ieder jaar lijden en overlijden viervoeters wanneer hun baasjes de fout maken hen in een geparkeerde auto achter te laten. Wat kun je doen als je in Doetinchem een hond in een snikhete auto tegenkomt?

Eerst even een paar misverstanden de wereld uit helpen: nee, de auto blijft niet koel als je de airco inschakelt voor je de auto verlaat. De airco werkt namelijk alleen als de motor draait (behalve als je in een elektrische auto of een Tesla rijdt). Daarnaast loopt de binnentemperatuur van een auto gewoon op als het in de schaduw staat. Een paar jaar geleden sloeg de politie Doetinchem nog een ruit in om een hond uit een een geparkeerde auto te bevrijden en ook deze week kregen wij via Instagram een oproep van een bezorgde Doetinchemmer die een hond in een warme auto tegenkwam.

Oververhitting hersenen

Een stilstaande auto wordt in de zomer snel heet. Vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. ”Er wordt vaak gedacht dat de hond bezwijkt aan zuurstofgebrek, maar eigenlijk gaat het hier om oververhitting. Met name van de hersenen”, meldt de Dierenbescherming. ”Je kunt dit effect vergelijken met zeer hoge koorts. Ook kunnen honden niet zoveel zweten als mensen. Ze raken hun warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken.”

Die hitte kan snel oplopen. Zelfs als je denkt een paar minuten boodschappen te kunnen doen, is dat een slecht idee. De Dierenbescherming deelde hierover een confronterend overzicht hoe snel een auto (te) warm wordt:

Tekst gaat verder onder de Instagrampost >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Symptomen oververhitting

Kortom: laat nóóit je hond in de auto zitten. Spot je in Doetinchem een viervoeter die met warm weer in een auto zit, dan is het essentieel om het beestje zo snel mogelijk te bevrijden én te koelen. Allereerst kijk je hoe de hond eraan toe is. Dit kun je doen door de volgende symptomen te checken: reageert de hond alert en waaks, of reageert hij niet of nauwelijks? Hijgt de hond zwaar, kwijlt hij, of braakt hij? Zijn de ramen van de auto beslagen? Dit kunnen tekenen zijn dat de hond in levensgevaar is, zo meldt de Dierenbescherming.

Hond in warme auto? Actie!

Als de hond nog goed en alert reageert, is de situatie minder dringend. Probeer allereerst de eigenaar op te sporen door het kenteken te noteren. Lukt dit niet, dan kun je bellen naar 144 (het telefoonnummer van de dierenambulance) of bel naar 0900-8844 om politie Doetinchem in te schakelen. In veel gevallen kan de politie je ook verder helpen. Blijf in ieder geval bij de auto tot de situatie is opgelost.

Tekst gaat verder onder de tweet >

Autoruit inslaan

Maar mag je ook een ruitje inslaan om de hond te bevrijden? Een autoruit intikken zonder toestemming van de politie kan worden gezien als vernieling van andermans eigendom, wat dus een misdrijf is. Dan is de kans groot dat je een schadevergoeding moet betalen, tenzij je kunt bewijzen dat het om een zaak van leven of dood ging. In dat geval kan het inslaan van de ruit worden gezien als ‘zaakwaarneming’: hierbij handelde je in het belang van de eigenaar van de hond. De hond is immers eigendom van de eigenaar, en jouw handelen voorkomt ‘schade’ aan dit eigendom. Politie Doetinchem zegt hierover: ”Iedereen is verplicht om dieren die hulp nodig hebben zorg te verlenen. Of dat nou gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto.”

Strafbaar

“Denk goed na waar jij jouw hond mee naartoe neemt en nog belangrijker; achterlaat”, aldus de politie. Als eigenaar kun je dan ook een boete verwachten als jij jouw hond achterlaat in een hete auto. Het is namelijk wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Ook is het verboden aan een dier ‘de nodige verzorging te onthouden’.

Dus, tref je een oververhitte hond aan in een auto in Doetinchem? Zorg ervoor dat je de hond zo snel mogelijk kan bevrijden en leg het dier op een natte deken om af te koelen. Let op: niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar.

Ook interessant:

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Leuke feitjes! Deze dieren leven in Doetinchem en hier vind je ze”

Leuke feitjes! Deze dieren leven in Doetinchem en hier vind je ze

Ga naar “Hoe Luuk en Sophie ervoor zorgen dat labrador Jip niet te dik wordt: ‘Hier hadden we nog nooit van gehoord’”

Hoe Luuk en Sophie ervoor zorgen dat labrador Jip niet te dik wordt: ‘Hier hadden we nog nooit van gehoord’

Aangeboden door CaroCroc

Ga naar “3 x tips om Doetinchemse dieren te helpen tijdens de droogte”

3 x tips om Doetinchemse dieren te helpen tijdens de droogte

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Docent ISK voor Oekraïense leerlingen”

Docent ISK voor Oekraïense leerlingen

  • Randstad
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

  • Seesing Flex
  • Fulltime/Parttime