Deeltijdstudent Betül: ‘In twee jaar mezelf upgraden in mijn vakgebied’

Aangeboden door Iselinge Hogeschool

Betül | Foto: Iselinge

Meer leren over je vakgebied met een tweejarige deeltijdopleiding. Jezelf upgraden, noemt Betül Eroglu (22) het. Na een paar maanden in het werkveld als onderwijsassistente kriebelde het bij haar om meer kennis op te doen. Ze begon aan de deeltijdopleiding Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. “Ik kan alle kanten op met deze opleiding, van de jeugdzorg tot het onderwijs.”

Betül studeert op Iselinge Hogeschool. Deze hogeschool is bekend van de voltijd- en deeltijdpabo, maar sinds drie jaar kun je ook de Associate degree Pedagogisch Educatie Professional (Ad-PEP) volgen. Dit is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. Met een Ad-PEP-diploma versterk je het middenmanagement in educatieve organisaties, bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang of de jeugdzorg. Betül begon in februari 2021 aan deze opleiding.

Als pedagogisch educatief professional werk je bijvoorbeeld als:

 • lerarenondersteuner in het onderwijs;
 • verbindende schakel tussen school en naschoolse opvang;
 • coach, adviseur of voortrekker (bijvoorbeeld in de kinderopvang of jeugdzorg);
 • ontwikkelaar en aanjager van thema’s in een IKC;
 • probleemoplosser in een school of wijkteam voor kinderen en jongeren.

Upgraden

Nadat Betül haar diploma als onderwijsassistente behaalde, ging ze aan het werk op een vmbo-school. Maar na vijf maanden in het werkveld merkte ze dat ze meer kennis op wilde doen. “Ik twijfelde vaak of ik volgens de theorie handelde en wilde beter worden in mijn vak, maar ik wilde geen opleiding doen van vier jaar lang. Met de tweejarige Ad-PEP opleiding in deeltijd kan ik veel kanten op, zoals werken in de jeugdzorg maar ook in het onderwijs. Perfect.”

Lees verder onder de foto

Betül | Foto: Iselinge

Werken en studeren

Studenten van de Ad-PEP combineren hun studie met werk of stage. Zo versterken theorie en praktijk elkaar voortdurend. In de regel heb je acht uur college per week, besteed je 16 uur per week aan stage of relevant werk en wordt er 16 uur gereserveerd voor zelfstudie.

Betül werkte in het begin van haar opleiding op een vmbo-school, maar kon een paar maanden later aan de slag op de ISK (Internationale SchakelKlas), een school voor nieuwkomers tussen de 11 en 18 jaar. Tijdens haar vorige opleiding liep ze daar stage, nu werkt ze er 32 uur per week. “Werken op de ISK is echt mijn passie, het maakt mij gelukkig. Het is een heel bijzonder soort onderwijs. Deze leerlingen zijn zo blij dat ze in Nederland zijn, weer naar school kunnen en weg zijn uit een oorlogsgebied. Ze hebben weer een toekomst. Een opleiding erbij die mijn uitdagende werk ondersteunt vind ik heel belangrijk.”

Deze leerlingen zijn zo blij dat ze in Nederland zijn, weer naar school kunnen en weg zijn uit een oorlogsgebied.

Eén dag per week college

Normaal gesproken, volgt Betül iedere woensdagmiddag/avond colleges op Iselinge Hogeschool. Tijdens de lockdown volgt ze lessen online. Haar huiswerk maakt ze op de woensdagavond of in het weekend. De andere dagen werkt ze op de ISK. “Ik moet veel combineren en daarom echt goed plannen. De vakken die wij krijgen op school sluiten redelijk goed aan op de praktijk.” Zo moet een deeltijdstudent activiteiten uitvoeren voor haar opleiding op de werkplek of stageschool. Wat voor activiteiten dat zijn verschilt per module, vertelt Betül. “Dat kunnen bijvoorbeeld extra leesoefeningen zijn, maar je kunt hierbij ook denken aan een activiteit waarbij de leerlingen foto’s van eten moeten beoordelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’. De activiteiten die ik ontwerp hebben vaak te maken met taal. En aangezien het lesprogramma van de ISK voor tachtig procent uit het vak Nederlands bestaat, zijn die goed uit te voeren in de praktijk.”

Ze vindt de sfeer op de hogeschool heel fijn. “De docenten denken ook altijd met mij mee. Zo buigen ze soms ook opdrachten om, omdat ik op een ander soort onderwijsinstelling werk. Ook is er veel individuele aandacht, je wordt echt gezien en er wordt in je geloofd. Ik voel mij er heel prettig. Ook fijn: de feedback die je krijgt, daar heb je als professional écht wat aan.” 

Lees verder onder de foto

Betül | Foto: Iselinge

Voorbeeldfunctie

“Voor de leerlingen wil ik een persoon zijn waar ze het over tien of twintig jaar nog over hebben en zeggen: ‘van haar heb ik echt wat kunnen leren. Bij haar kon ik veilig zijn’.” Betül denkt nog vaak terug aan docenten uit haar schooltijd die haar als persoon hebben geraakt. Daarom werkt ze graag met jongeren. “Vooral jongeren waarvan mensen zeggen: ‘die gaan niet veel bereiken’. Iedereen heeft talent en iedereen moet zich veilig voelen om te kunnen leren en doen waar hij of zij gelukkig van wordt.” 

Betül is begonnen op het mbo-2 en kreeg vaak te horen dat ze het niet ging halen. Het was juist daarom dat ze dacht: ik ga ervoor. “Ook mede dankzij mijn docenten en mijn moeder, die wél het vertrouwen hadden in mij is het mij gelukt om door te gaan. Ik ben vast niet de enige die dit heeft meegemaakt. Ik wil zoveel mogelijk jongeren bereiken. Al is het maar iets heel kleins, als het maar bijdraagt aan de ontwikkeling van deze mensen.” 

Voorlopig is Betül nog niet uitgeleerd. In februari gaat ze haar tweede studiejaar in, het examenjaar. Na de Ad-PEP kan zij bijvoorbeeld met een schakelprogramma van een half jaar de tweejarige deeltijdpabo instromen. Maar Betül kiest liever voor iets anders: “Na het behalen van mijn diploma wil ik even lekker werken. De volgende stap is afhankelijk van wat er op mijn pad komt. Ik blijf mij uiteraard wel verder ontwikkelen!”

Opleiding starten

WWil jij net als Betül bijscholen in het onderwijs, de kinderopvang of de jeugdzorg? Of wil jij je laten omscholen en je oriënteren op de Ad-opleiding Pedagogisch Educatief Professional? Meld je dan aan voor de online informatieavond op 13 januari. Je kan in februari 2022 al starten met deze opleiding. Kijk voor meer informatie op de website van Iselinge Hogeschool.

Iselinge Hogeschool

Bachlaan 11, 7002 MZ Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Iselinge Hogeschool

Bachlaan 11, 7002 MZ Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Werken in een bakkerij of laboratorium: 5 x leuke vacatures in Doetinchem”

Werken in een bakkerij of laboratorium: 5 x leuke vacatures in Doetinchem

Werken in Doetinchem
Ga naar “Nieuwe kansen: hier in Doetinchem start je jouw baan in de zorg”

Nieuwe kansen: hier in Doetinchem start je jouw baan in de zorg

Aangeboden door HappyNurse Doetinchem

Ga naar “Aan de slag als schoonmaker of tekenaar: 7 x vacatures in Doetinchem”

Aan de slag als schoonmaker of tekenaar: 7 x vacatures in Doetinchem

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Keuze uit het hele assortiment van de afgebeelde merken + gratis donald duck eredivisie editie”

Keuze uit het hele assortiment van de afgebeelde merken + gratis donald duck eredivisie editie

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99”

Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Operator Ambachtelijke bakkerij”

Operator Ambachtelijke bakkerij

 • Seesing Flex
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vakantiekracht logistiek dagdienst”

Vakantiekracht logistiek dagdienst

 • Seesing Flex
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeur Doetinchem”

Taxichauffeur Doetinchem

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Italiaanse avond”

Italiaanse avond

 • Restaurant Kruidt
 • 19 juni 2022

Topper