Stilte voor de storm voor oliebollenbakker Ruud: ‘Ik bak de hele nacht door’

Door Melisa Verheijen 7 december 2018

Oliebollen bakken zit bij Ruud Denies (42) bijna letterlijk in zijn bloed. Zijn familie begon 45 jaar geleden al met het bakken en verkopen van de lekkernij. Als jong ventje hielp Ruud zijn ouders altijd na schooltijd en in de weekenden. De Hollandse Gebakkraam is nu 15 jaar in handen van Ruud. 

De oliebollen van Ruud zijn elk jaar van 1 november tot 1 januari te verkrijgen aan de Raadhuisstraat, bij de parkeerplaats van het gemeentehuis. Met een grote glimlach bedient Ruud zijn klanten. Hij houdt van zijn vak én maakt alles zelf.

Authentieke appelflappen

“Dat vind ik lekkerder. Ik maak alles op de authentieke manier, ook de appelflappen. Die zijn in Doetinchem alleen hier te verkrijgen. Elke zaterdag komen er oude dames uit Didam die meteen tien van deze appelflappen bestellen. Die vriezen ze dan thuis in. Leuk hè?”

Het contact met mensen vindt deze ondernemer prachtig. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit níet leuk vindt”, zegt hij terwijl hij poedersuiker strooit in een zak met acht oliebollen die twee studenten net hebben besteld. “Het is net zoals op de markt. Je maakt een praatje met mensen en als het rustig is, bak ik lekker verder.”

Ondernemer Uitgelicht 2 Hollandse Gebakkraam
Redactie indebuurt

Oud en nieuw drukte

Hoewel de oliebollenbakker nu al niet stil hoeft te staan, is dit nog maar de stilte voor de storm. “Dan staat er een rij tot om de hoek”, vertelt een dame die net een paar oliebollen voor haar collega’s heeft besteld. “Ik weet Ruud elk jaar te vinden en sluit op oudjaarsdag graag aan in de rij. De lekkerste oliebollen van Doetinchem!” De leukste maar natuurlijk ook de drukste tijd van het jaar volgens Ruud. “Dan staan we met z’n zessen in de kraam. Het heeft iets heel moois en het lijkt wel een bepaalde roes waar je inzit. Oud en nieuw voor de oliebollenbakker is als kerst voor de slager en Valentijnsdag voor de bloemist.”

Kerst voor dr slager, vwlentijreqg voor de bloemist zo is oudjaarsdag voor kij.

Hoe oostelijker, hoe vriendelijker

Om Achterhoekers te voorzien van de lekkernijen werkt Ruud de hele nacht door. Eén nacht voor de appelflappen en één nacht voor de oliebollen. Ben je van plan een bezoekje te brengen aan de Hollandse Gebakkraam tijdens oud en nieuw? De ondernemer zorgt dat je tijdens het wachten in de rij wat lekkers krijgt. “Hoe oostelijker ik ga, hoe leuker ik de mensen vind. Machtig mooi! Ik zou best willen wonen in Doetinchem.”

New year

Happy new year: bij deze feestjes in Doetinchem sluit je 2018 spetterend af

Ben je van plan om oud en nieuw dit jaar te vieren in Doetinchem? Je kunt er niet vroeg genoeg bij z...

adv.