Sjoerd opent drankzaak D’rank: ‘Hier zijn 150 biersoorten’

Als je een rasechte Doetinchemmer en voetbalfan bent, hoe noem je je nieuwe drank speciaalzaak dan? D’rank natuurlijk! Vanaf 1 september scoor je bij Sjoerd je favoriete (Achterhoekse) bier of wijn.

Tijdens het interview voor dit artikel staan de verhuisdozen nog in de kleine, maar gezellige zaak aan de C. Missetlaan 9 in Doetinchem. Een paar dagen later, op 1 september opent de winkel. Tot nu toe verkocht Sjoerd alleen auto’s en bedrijfswagens. Hij heeft nooit eerder een eigen winkel gehad, maar aan ondernemersbloed heeft hij geen gebrek. Zijn ouders runden de biologische winkel ‘Het volle pond’ (nu Odin). Grappig detail; op 1 juni 1977 ontvingen zijn ouders de sleutel van hun winkelpand. Precies 45 jaar later nam Sjoerd zijn sleutel in ontvangst. 

Auto’s, bloemen of drank?

Van auto’s naar bier en wijn? “Ja, misschien wel een bijzondere overgang”, lacht Sjoerd. “Twee jaar geleden bedacht ik dat ik, na mijn leven lang auto’s verkopen, wel eens wat anders wilde. Uit een loopbaanonderzoek bleek, dat ik bloemen moest gaan verkopen. Maar dat deed mijn zwager Bert Evers (van Bert Evers Bloembinder) al! Gelukkig hadden wijn en speciaalbier ook altijd al mijn interesse.”

In het zicht

Sjoerd deed een wijnopleiding en volgde een biercursus. Na een marktonderzoek bleek dat Doetinchem best een bier- en wijnspeciaalzaak kon gebruiken. En toen kon de zoektocht naar een geschikte locatie beginnen. “Ik had een aantal eisen: de winkel moest in Doetinchem komen. In deze gezellige stad met een dorpse uitstraling ben ik helemaal op mijn plek. Daarnaast wilde ik aan een doorgaande weg op een zichtlocatie zitten en moeten klanten voor de deur kunnen parkeren. Toen speciaalzaak Alpenwijn vertrok, kwam de winkel aan de C. Missetlaan vrij. Dat was voor mij direct bingo!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

Foto: Robin Sommers

150 biersoorten

Geef je binnenkort een gezellig diner of een barbecue en heb je geen idee welke wijn er bij je gerechten past? Bij D’rank krijg je advies. “Je kan bij mij terecht voor heerlijke wijnen tussen de 5 en 20 euro. Maar ook over een speciale champagne adviseer ik je graag. En zoek je een speciaal biertje? Dan kun je kiezen uit honderdvijftig soorten, waaronder acht merken Achterhoeks bier! Ik verwacht straks veel IPA bier te verkopen. Dat is nu een echte trend. Maar ook alcoholvrij bier en wijn worden steeds populairder.”

Wietbier?

Waar houdt Sjoerd zelf van? “Ik ben een liefhebber van krachtige, robuuste wijnen. Qua bier hou ik van een mooie Triple. Maar ik ontdek ook graag nieuwe dingen. Hoe gekker hoe beter. Ik heb bijvoorbeeld bier waar hennepzaad in verwerkt is. Dat geeft een hele bijzondere smaak. Ik sta trouwens ook altijd open voor lekkere nieuwe Achterhoekse biertjes!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

Foto: Indebuurt

Lokale events

D’rank is er voor de ‘gewone’ Doetinchemmer, maar ook bedrijven zijn van harte welkom. “Ik verkoop kerstpakketten, maar lever ook aan (bedrijfs)feesten. En ik ga samen met lokale bedrijven evenementen organiseren.  Denk aan een bier-  of wijnproeverij in een Doetinchems café.”

Persoonlijk wijntje

Sjoerd’s voorkeur voor nieuwe dingen zie je ook terug in de geschenkverpakkingen. “Bij een bos bloemen kun je kaartjes kopen om een persoonlijke boodschap op te schrijven. Ik dacht: waarom zijn die er niet voor bier- en wijnpakketten? Bij mij kun je deze nu kopen. En wat dacht je van een wijnkist met een gepersonaliseerde opdruk?”

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

Foto: Robin Sommers

Sjoerd heeft duidelijk veel zin om zijn eerste eigen winkel te beginnen. “Ik heb nu al veel lol in dit werk. En als je dat hebt, dan komen de klanten toch vanzelf?”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je”

Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je

Aangeboden door Hello.Fika

Ga naar “Op het voetbalveld of in de tbs-kliniek: Aziz komt overal met zijn coachingsbedrijf”

Op het voetbalveld of in de tbs-kliniek: Aziz komt overal met zijn coachingsbedrijf

Aangeboden door Qredits

aziz qredits
Ga naar “Nina en Lianne van spellenwinkel De Betovering: ‘Je kunt bij ons alles zien, voelen én doen’”

Nina en Lianne van spellenwinkel De Betovering: ‘Je kunt bij ons alles zien, voelen én doen’

Aangeboden door Unbox Now

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Nintendo Switch game voor € 7,95”

Nintendo Switch game voor € 7,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “iPad (2021) Wifi – 64 GB-Spacegrijs van € 389 voor € 333”

iPad (2021) Wifi – 64 GB-Spacegrijs van € 389 voor € 333

 • MediaMarkt
 • Geldig t/m 28 november 2022

Vacatures

Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime