Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sevda van Papatia wil vooral dat mensen genieten. Van het leven, haar verse brood, appeltaart en börek

Door Kelly Heerink 19 juli 2019

De 49-jarige ondernemer Sevda Bali heeft een doel: “Ik wil dat al die 57.000 inwoners van Doetinchem mijn gerechten komen proeven en dan zeggen, ‘dat was lekker’.” 

Ken jij lunchroom, café én bistro Papatia gelegen aan Nieuwstad al? In oktober 2016 opende Sevda daar de deuren van haar eettentje met huiskamerconcept. Op het menu staan voornamelijk Turkse gerechten. “Deze recepten maak ik met lokale en biologische ingrediënten, die ik her en der in Doetinchem in mijn fietsmandje laad. Ik vind het belangrijk om milieubewust te leven, ook al is dat niet altijd de meest makkelijke weg.”

Genieten

Sevda wil jongeren laten zien dat een gezonde en verse maaltijd lekker kan zijn. “En helemaal niet duur”, zo vervolgt ze. “Ze moeten wat meer genieten. Dat wil ik echt bij iedereen inpeperen.” Dat blijkt als we een bonnetje lezen. Naast de rekening lees je er ‘geniet van het leven’. “De tijd vliegt voorbij. Mijn kinderen zijn inmiddels 26 en 28 jaar oud.” Dochterlief springt af en toe bij in de zaak en dat doet ze geheel vrijwillig. “Zonder haar hulp, had ik de deuren allang kunnen sluiten”, zegt Sevda. 

Uitgehuwelijkt 

Voor veel Doetinchemmers lijkt de drempel om een hapje te nuttigen bij Papatia nog te hoog. “De meeste klanten komen niet uit de buurt. Zo heb ik ook een paar Duitse vaste klanten, wat ik dan weer erg leuk vind – kan ik weer eens Duits spreken. Vaak kijken mensen dan wel een beetje verbaasd op: een Turkse vrouw in Nederland die Duits spreekt.”
Hoe dat zit? Sevda is geboren in Berlijn.
“Op 19-jarige leeftijd werd ik uitgehuwelijkt. Ineens kwam ik terecht in een vreemd land. Eerst woonden we in Zelhem, daarna in ‘s-Heerenberg. Uiteindelijk ben ik gescheiden en verhuisd naar Doetinchem, daar zaten mijn kinderen al op school. Inmiddels ben ik van deze stad gaan houden.”

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Kopje koffie

De reden om een eigen zaak te starten is heel simpel eigenlijk, want wanneer Sevda kookt, is ze ontspannen. Naast het experimenteren met Turkse recepten, maakt ze ook met alle liefde tosti’s en uitsmijters klaar voor de liefhebber. “Als iemand zegt dat mijn eten lekker is, is dat voor mij een drive om door te gaan.”
Ze werkt namelijk hard, wel zeven dagen in de week. Toch zorgt ze ook dagelijks voor een genietmomentje voor haarzelf. “Dat doe ik ’s ochtends, voordat de winkel open is. Dan drink ik een lekker kopje koffie vanuit de grote zitbank in de hoek of de loungebank op het terras. Heerlijk.”

Kamille 

Maar wat betekent dat nou eigenlijk, Papatia? De vele wit-gele bloemen verraden het al een beetje. “Het betekent in het Turks kamille of margriet”, verklaart de eigenaresse. “Ik hou van deze bloem, net als mijn oma. Altijd als ik bij haar kwam als kind, keek ik over een bloemenzee van kamille uit. Zo mooi wit, het straalde zoveel rust uit”, vindt Sevda die elke avond een warme kop kamillethee drinkt. 


Meer over Papatia ontdekken?

Papatia restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 20:00

Nieuwstad 80, Doetinchem

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.