Sebyl en haar dochter Juliët (24) runnen een uitvaartorganisatie

Sebyl runt sinds 2015 haar eigen uitvaartorganisatie ‘Uitvaartbegeleiding Sterrenregen’. In drukke tijden vond ze het vreselijk om ‘nee’ te verkopen aan de families die haar belden. De oplossing was dichterbij dan ze dacht. Sinds 1 september is haar dochter Juliët parttime bij haar in dienst.

‘Niet eng of raar’

Waarom kiest een jonge meid ervoor om bijna dagelijkse met de dood bezig te zijn? “Voor mij was het helemaal geen vreemde stap”, zegt Juliët. “Bij mijn ouders thuis werd er vaak over de dood gesproken. Ik zie het werk als uitvaartbegeleider ook niet als iets engs of raars. Ik vind het juist heel mooi en bijzonder dat je als ‘buitenstaander’ bij een intiem moment zoals een uitvaart betrokken mag zijn.”

Elke uitvaart iets bijzonders

Dat vindt Sebyl ook. Zij werkte hiervoor 34 jaar als doktersassistente. “Ik miste daar al jaren het persoonlijke contact. Ik had maar een beperkte tijd per patiënt. Als zelfstandig uitvaartbegeleider bepaal ik zelf hoeveel tijd ik aan mijn families besteed. Dat is denk ik ook mijn kracht. Ik luister goed naar wat zij willen en maak graag van elke uitvaart iets persoonlijks en bijzonders.”

Opgebaard op strobalen

Een uitvaart hoeft niet meer standaard bij een uitvaartcentrum plaats te vinden. Een mooie  ontwikkeling, vinden Sebyl en Juliët. “Hierdoor kunnen we  bijna alle wensen in vervulling laten gaan”, vertelt Sebyl. “Zo was er die uitvaart van een meneer die was geboren, getogen en gestorven op dezelfde boerderij. Hoe mooi is het dan dat ook de uitvaartdienst daar plaats kan vinden? Wat me ook bijbleef is een man die in een klein ‘hutje’ woonde bij zijn familie op het erf. Na zijn overlijden werd hij opgebaard op dit bijzondere plekje, op balen stro.”

Milieuvriendelijke oplossing

Bij een uitvaart denk je niet direct aan trends en (technische) ontwikkelingen, maar die zijn er wel degelijk. “Wij kennen tot nu toe meerdere uitvaartmethodes; begraven en cremeren maar ook het lichaam aan de wetenschap geven en een zeemansgraf bij een overlijden op zee”, legt Sebyl uit. “Daar komt mogelijk dit jaar voor Nederland  een nieuwe methode bij: resomeren. Bij deze methode wordt het lichaam opgelost in heet water met kaliumhydroxide. Uiteindelijk blijft er alleen ‘as’ over. Resomeren is een duurzame methode. Duurzaamheid is sowieso een trend in uitvaartland. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de kisten, lijkwades, vervoer en catering. Ik vind dat mooie ontwikkelingen.”

Bijzondere gesprekken op feestjes

Hoe kijken de vrienden van Juliët aan tegen haar carrière-switch? “Voor de meeste jongeren is de dood (gelukkig) een ver-van-mijn-bed show. Maar ik merk wel dat leeftijdsgenoten interesse hebben in mijn werk. Ik was in het verleden accountmanager. Als ik dat op een feestje vertelde, dan waren we daar snel over uitgesproken. Mijn werk als uitvaartbegeleider spreekt echt tot de verbeelding. Mijn vrienden willen er van alles over weten en dat leidt tot mooie gesprekken.”

Hoe de samenwerking tussen moeder en dochter in de toekomst gaat verlopen, laat het tweetal nog open. “Ik ga eerst het vak leren”, zegt Juliët. “Ik werk nu nog vooral op de achtergrond. Mijn kracht is plannen en organiseren en ik ben goed in de zakelijke kant van het werk. Mijn moeder is juist echt een mensenmens. Door mijn ondersteuning heeft zij alle rust om zich te focussen op de families en hun wensen. En als we door onze samenwerking kunnen zorgen dat mijn moeder geen ‘nee’ meer hoeft te zeggen tegen families, dan zijn we al heel tevreden!”

https://uitvaartbegeleiding-sterrenregen.nl/

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je”

Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je

Aangeboden door Hello.Fika

Ga naar “Op het voetbalveld of in de tbs-kliniek: Aziz komt overal met zijn coachingsbedrijf”

Op het voetbalveld of in de tbs-kliniek: Aziz komt overal met zijn coachingsbedrijf

Aangeboden door Qredits

aziz qredits
Ga naar “Nina en Lianne van spellenwinkel De Betovering: ‘Je kunt bij ons alles zien, voelen én doen’”

Nina en Lianne van spellenwinkel De Betovering: ‘Je kunt bij ons alles zien, voelen én doen’

Aangeboden door Unbox Now

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime