Richard en Nicole runnen een schoenmakerij: ‘Klanten zijn vaak verrast dat we zo’n jong team hebben’

Aangeboden door Schoenmakerij Heutinck 30 november 2018

Waar veel ambachtelijke beroepen met uitsterven worden bedreigd, kozen Richard en Nicole heel bewust voor een ambacht. Ze staan al twee jaar met plezier aan het roer van hun eigen schoenmakerij Heutinck. 

“We bestaan deze week precies twee jaar. De tijd is voorbij gevlogen”, vertelt Richard als we plaatsnemen achterin de schoenmakerij waar ook hond Indy rondhuppelt. “Het begin was heel spannend. We hebben het stokje overgenomen van de vorige eigenaar. Dan is het toch afwachten hoe klanten reageren en of ze nog terugkomen. Gelukkig waren de reacties ronduit positief. Dat was een pak van ons hart”, vult Nicole aan.

Dat we hier te maken hebben met een echte schoenmaker blijkt wel uit het certificaat dat aan de muur pronkt. “Daar ben ik stiekem wel heel trots op”, vertelt Richard stralend. “Van Lier en Van Bommel hebben hier een keuring gedaan en ons bekroond tot Meester-Schoenmaker. Een onderscheiding die je alleen krijgt als de kwaliteit heel erg goed is. Je snapt: dat is een hele eer. Daar staan we ook voor, net als snelheid. Klanten hoeven bij ons nooit lang te wachten.”

Heutinck Doetinchem
Eigen beeld

Dankbaar

Als we het duo vragen waarom juist deze ambacht hun hart sneller laat kloppen, hoeven ze niet lang na te denken. “Het is een fantastisch beroep. Mensen komen hier met schoenen waar ze dol op zijn, maar die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Hoe mooi is het dan dat wij die schoenen weer een nieuw leven kunnen inblazen? Dat maakt het werk heel dankbaar.”

Nicole, die voor haar schoenmakerscarrière eerst aan de Modevakschool heeft gestudeerd, vindt het daarnaast ook erg leuk om nog nét een stapje verder te gaan dan alleen repareren. “Onlangs was er een meisje dat haar lange laarzen wilde laten innemen. Dat kost flink wat tijd, maar vind ik zo leuk om te doen. Helemaal omdat de klant dan uiteindelijk zo blij is met het eindresultaat.”

schoenmakerij-heutinck-doetinchem-2
Redactie indebuurt

Jong team 

Dat ze sinds twee jaar niet meer alleen liefdespartners maar ook zakenpartners zijn, heeft hun relatie veranderd. “Voorheen kreeg je natuurlijk niets mee van wat er op de werkvloer gebeurde, maar nu zie je iemand van een hele andere kant. Ik heb daardoor nog meer respect gekregen voor Richard”, vertelt Nicole. “Je weet ook precies wat je aan elkaar hebt, juist omdat je elkaar zo goed kent. Dat werkt heel prettig”, vult Richard aan.

Wat verder opvalt is dat er vooral jonge mensen over de vloer lopen. “Klanten zijn vaak positief verrast dat we de zaak runnen met zo’n jong team. Mensen hebben toch een beetje een oubollig beeld bij een schoenmakerij. Ondanks de leeftijd hebben we wel veel ervaring. Dennis werkt hier al 15 jaar, Youri is al 5 jaar in dienst en zelf werk ik ook al 12 jaar in de schoenmakerij”, vertelt Richard trots.

Trots

Als we ze tot slot vragen waar ze na twee jaar het meest trots op zijn, verschijnt er meteen een glimlach. “We zijn vooral heel trots op waar we nu staan. We zijn dankbaar dat klanten ons trouw zijn gebleven en dat het personeel de schoenmakerij samen met ons naar een hoger plan heeft getild. Zonder ons team hadden we het nooit zover geschopt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Schoenmakerij Heutinck Meer over Schoenmakerij Heutinck ontdekken?

Schoenmakerij Heutinck schoenmakers

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Nieuwstad 3, Doetinchem

Bekijk meer:schoenmakers

adv.