René van ’t Zusje over zijn succes: ‘Jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt’

Aangeboden door ’t Zusje 31 mei 2019

Al drie jaar schittert hij als gezicht van ’t Zusje in Doetinchem. Ondernemer René Derks (55) is geboren voor de horeca. Als kind snoepte hij veel van zijn vaders lekkernijen. “Een banketbakker en kok. Geweldig in zijn vak’’, zegt René. Steeds meer ging hij zijn vader helpen en toen wist hij het zeker: hij wilde bakker worden. Het liep echter allemaal anders.

In 1978 stond voor René vast dat hij zijn vader achterna ging. Zwoegen in de bakkerij was voor hem helemaal het einde. Zijn vader gaf hem ongevraagd advies om daar nog eens goed over na te denken. Uiteindelijk besloot René om de middelbare hotelschool te doen in Apeldoorn. Iets nieuws in die tijd. “Nu zijn er meer hotelscholen dan studenten. Dat was toen wel anders. Je moest er echt bovenuit steken om door te komen. Dat lukte mij zowel in Zwolle als Apeldoorn’’, zegt hij vol trots. Hij leerde zichzelf beter kennen. Koken is leuk, maar zijn passie ligt bij gasten.

Passie voor mensen

“In de keuken heb je geen contact met gasten. Je mist boeiende gesprekken’’, vertelt de ondernemer. Zijn fascinatie voor mensen zit hem vooral in het feit dat ieder mens uniek is. “Iedereen is anders en daar ga je anders mee om. Weet je de juiste snaar te raken, dan krijg je hele bijzondere gesprekken.’’ Dit nam René mee tijdens zijn carrière als bedrijfscateraar. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Van zijn toenmalige baas leerde hij wijze lessen. René: “Ieder mens is gelijk. Behandel hen ook zo. Ze komen allemaal voor een fijne tijd bij jou. Dat moet je ze ook geven.’’

Ongelukkige carrièreswitch?

Na zijn leven als bedrijscateraar heeft René verschillende functies bekleed. Hij runde zijn eigen partycentrum, was vestigingsmanager bij de Sligro en werkte zeven jaar als verkoper. Zelfs bij de Nuon. Ver weg van zijn geliefde horeca. “Dat was flink wennen. En niet altijd een gelukkig huwelijk’’, vertelt hij over zijn tijd als verkoper. Ook hier kreeg hij veel te maken met mensen. De ondernemer haalde pas écht energie uit de gesprekken met klanten. “Ik toonde interesse en was oprecht naar hen. Dat betaalde zich uit. Ik behaalde hoge verkooppercentages, maar bleef de horeca missen. Daar kwam gelukkig verandering in.”

A kind of magic

Er kwam licht aan het einde van de tunnel. René werd de baas van ’t Zusje Doetinchem. Na lang speuren viel René als een blok voor het karakteristieke pand aan het Simonsplein. Toen kwam hij uiteindelijk in contact met ’t Zusje. Zij waren direct enthousiast. Daar is hij tot de dag van vandaag ontzettend gelukkig mee. “Ik ben gek op de magic achter het concept. Ik heb lang moeten nadenken wat dat precies is, maar het werkt gewoon.’’ Volgens René was het voor zijn klanten snel duidelijk wat de magie is van zijn onderneming: “De relaxedheid. Het ongedwongen genieten van eten en elkaar.’’ Zelf is hij vooral trots op de magie tussen hem en zijn team. “Ik doe dit samen met twee parels. De chef-kok en de bedrijfsleidster. Zij zijn mede schuldig aan het succes van de onderneming’’, zegt hij lachend.

De gevoelige snaar

Wanneer zijn personeel langzaam binnen komt druppelen vragen wij René naar zijn toekomstplannen. “Een tweede ’t Zusje openen’’, zegt hij vol bravoure. Hij is qua carrière eindelijk waar hij als zevenjarig jongetje al van droomde. Baas van een goedlopende onderneming. Dit maakt hem trots. “Jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt’’, merkt hij op. Een opmerking die hem zichtbaar emotioneert. Een tweede onderneming zou hij alleen al willen om zijn ouders te eren. “Ik voel de innerlijke drang. Zij hebben het succes nooit meegemaakt. Dat is enorm spijtig. Ik wil het goed doen voor hen. Maar niet ten koste van alles.’’

Supertevreden

De ondernemer heeft een enorme drive om succesvol te zijn. Hierbij verliest hij echter nooit zijn gasten uit het oog. Samen met zijn team zoekt hij naar een ‘wauw gevoel’ voor zijn gasten. “Tevreden is niet goed genoeg. Mensen die bij ’t Zusje eten, moeten supertevreden zijn als ze de deur uitlopen. Anders hebben wij gefaald.’’

leuk-volgens-local-doetinchem-doetinchemmer

Leuk volgens local Magdaleen: ‘De toetjes bij ’t Zusje zijn érg lekker!’

Gewapend met onze camera en notitieblok doken wij de stad in om Doetinchemmers te vragen naar hun fa...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Zusje. Meer over ’t Zusje ontdekken?

’t Zusje restaurants en horeca

Nu gesloten17:30 - 22:30

Simonsplein 10, Doetinchem

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.