Goochelaar Peter jaagt zijn grote droom na: ‘Vaak bu-j te bang!’

Door Eline Doldersum 12 januari 2018

Hij zit al 20 jaar in het vak, won vorig jaar de prestigieuze Merlin Award en staat vanaf volgend jaar weer in het theater met zijn eigen solo show. De Doetinchemse goochelaar Peter Eggink (40) is inmiddels niet meer weg te denken uit deze magische wereld.

Al vanaf jongs af aan wist Peter dat hij niets liever wilde dan goochelen. “Vanaf het moment dat ik mijn eerste goocheldoos kreeg, was ik verkocht. Ik vond het fantastisch om mensen te entertainen. Als 4-jarig jongetje gaf ik al optredens voor de bakkerswinkel van mijn ouders. Daar ben ik eigenlijk nooit meer mee gestopt. Ik wist meteen: dit wil ik de rest van mijn leven doen”, vertelt Peter terwijl hij door zijn cappuccino roert.

Een award

Dat hij talent heeft bleef ook in de goochelaarswereld niet onopgemerkt. Een kleine twee jaar geleden won de magiër de internationale Merlin Award, dé oscars in de goochelaarswereld. “Dat was een magisch moment. Letterlijk! Dat je blijkbaar zo opvalt dat ze in New York vinden dat je deze prijs verdient. Dat is heel bijzonder. Daar ben ik nog steeds heel trots op.”

Op bezoek bij Willem-Alexander en Maxima

Of dat het meest bijzondere moment was uit zijn carrière? “Er zijn er meerdere. Zo werd ik in 2016 uitgenodigd voor de uitblinkerslunch bij Willem-Alexander en Maxima. Dat was al heel speciaal, maar toen ik daarna ook nog een brief kreeg van de woordvoerder van Margriet en Pieter van Vollenhoven met de vraag of ik op hun 50e huwelijksfeest wilde optreden, viel ik bijna van mijn stoel.”

“Ik geloofde het eerst ook niet. Ik heb die brief twee dagen laten liggen omdat ik dacht dat het één grote grap was. Dat bleek niet het geval. Een paar weken laten zat ik bij ze op de bank om mijn trucs te doen. Dat was een groot succes. Ze hebben enorm genoten en waren daarnaast ook zó warm en geïnteresseerd. Dat, maar ook die lunch, dat zijn dingen die je de rest van je leven niet meer vergeet.”

peter-eggink-goochelaar-doetinchemmer-doetinchem

Magische wereld

Als ik hem vraag wat magie voor hem zo bijzonder maakt, moet hij even nadenken. “Ik denk dat je mensen mee kunt nemen in een andere wereld. Een magische wereld. Je kunt ze alle problemen laten vergeten, ze even compleet zorgeloos laten zijn. Laten lachen, huilen en verwonderen. Ze meenemen in jouw verhaal. Dat maakt het voor mij nog iedere dag een feest om dit te mogen doen.”

“Mijn show is ook nooit één grote goochelshow. Juist niet. Ik doe geen trucs óm trucs te doen. De trucs zijn onderdeel van het verhaal dat ik wil vertellen. Ik zie mezelf ook niet als goochelaar, maar veel meer als entertainer”, vertelt de Doetinchemmer die niet alleen trucs bedenkt voor zijn eigen optredens, maar ook voor grote namen over de hele wereld.

Geheime boekenkast

“Ik zie mijn trucs regelmatig voorbij komen bij grote goochelaars. Dat is heel leuk. Ik kan me ook nog herinneren dat een jong meisje Asia’s Got Talent won met een van mijn trucs. Dat is zo bizar! Dat je trucs de hele wereld overgaan. Trucs die ik gewoon op mijn zolderkamer in Doetinchem heb bedacht. Dat bedenk je toch niet?”

Dus alle trucs worden bedacht op een zolderkamer? “Inmiddels niet meer”, lacht hij. “Ik heb een magische boekenkast die alleen opengaat als je het juiste boek weet te vinden. Achter die boekenkast bedenk ik mijn trucs. Daar heb ik alle ruimte om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Soms zit ik uren te klungelen en dan ineens heb ik ineens iets!”

peter-eggink-goochelaar-doetinchemmer-doetinchem-2

Eigen show

Hoewel Peter al jaren trucs bedenkt voor andere goochelaars, staat hij volgend jaar ook weer zelf in het theater. “Het is altijd al mijn droom geweest om nog een keer zelf in het theater te staan met mijn eigen show. Ik zou het heel erg vinden als ik straks heel oud ben en dan spijt krijg omdat ik het nooit heb gedaan, dus: ik ga het volgend jaar gewoon doen!”

Of hij het spannend vindt? “Absoluut. Als ik in de coulissen sta ben ik doodziek en denk ik: waarom doe ik dit? Maar als ik dan na afloop van het podium loop, wil ik het liefst meteen weer. Dus ik ga er gewoon voor. Het is mijn droom, mijn grote passie en ik ben ervan overtuigd dat je die moet volgen. Dan is het misschien zenuwslopend, maar hé: Vaak bu-j te bang!”