Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Levenspadwandeling: ‘Soms lijkt het antwoord simpel, maar ligt er iets groters achter’ 

Door Kelly Heerink 1 november 2019

Toen Jan Willem Koch (58) het landgoed opreed vanwege het interview in het Koetshuis Slangenburg over zijn reizigersgids de Levenspadwandeling, voelde dat direct als thuiskomen. En dat snappen wij wel. 

De omgeving is er prachtig en vooral in de herfst is het geen straf om hier te vertoeven. In 1986 verhuisde Jan Willem vanwege werk vanuit Utrecht naar Doetinchem. “Ik ging een rondje in de buurt fietsen en raakte hopeloos verdwaald”, blikt hij terug. “Op een gegeven moment kwam ik uit bij een hek met daarachter de begraafplaats van het kasteel, waarvan ik aardig onder de indruk was – het heeft een aantal jaar geduurd voordat ik die plek weer terugvond.”

‘Dit moet ik opnemen’

Dat de Levenspadwandeling in deze omgeving tot stand is gekomen, heeft dan ook zo moeten zijn. “Twee jaar geleden had ik de behoefte om me meer te verdiepen op het gebied van coaching en levensvragen. Ik reed naar de Slangenburg, stapte de auto uit en begon een wandeling waarin ik mezelf dingen afvroeg. Na 20 meter dacht ik, ik moet dit opnemen.”

Lees verder onder de foto’s:

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Toen hij het uitwerkte, lag daar ineens een verhaal. “ Mijn vrouw en dochter hebben me feedback gegeven en ik heb het wel zo’n 60 keer herschreven, tot de reizigersgids in zijn huidige vorm er lag.” De gids stelt tijdens de wandeling de reiziger vragen over levensthema’s. De combinatie een route wandelen, natuur, cultuur, én levensthema’s blijkt aan te slaan.

Past bij de visie van Slangenburg

Het totale pakket is een cadeautje om te geven en te krijgen, de bundel compleet in een doosje met daarin een bijenwastekening van Jan Willems hand,  een pen, een meditatie en een steentje. Ze zijn te koop bij Het Koetshuis, omdat het daar ook echt past, vindt eigenaar Ilco Geurts. “Wandelaars die hier een kop koffie drinken zijn er erg enthousiast over.” Jan Willem: “Het past ook bij deze plek; de rust van de Slangenburg, het kasteel en de abdij.”

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

“Ik ben erg geïnteresseerd in mensen en merk dat ik snel bij de verborgen emotie kan komen”, legt Jan Willem uit, die op jonge leeftijd al kennis maakte met spiritualiteit. En wie de Levenspadwandeling loopt, vindt ‘t ook bij zichzelf. Vragen als: ‘Waar kan je terecht en bij wie?’, en ‘Welke rollen heb je allemaal?’, staan erin. “Maar ook de vraag of je over het hekje waarop verboden toegang staat geschreven zou klimmen, wordt gesteld”, voegt de schrijver eraan toe. “Soms lijkt het zo simpel, maar ligt er achter het antwoord iets groters.”

Lees ook:

Frieda

Frieda’s boek ‘Kapitein van mijn Geluk’ is veel meer dan een reisverslag

Ze gaat ons verlaten, maar haar boek ligt er! Kapitein van mijn Geluk van onze (oud-)gastredacteur F...

 

adv.