Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alex en Sander zijn samen een goed en olijk team dat al 16 jaar Station AlexSander runt

Door Kelly Heerink 16 augustus 2019

Veel meer dan een snaaitoko bij het station: dat is Station AlexSander. De twee eigenaren én medewerkers zijn altijd goedgemutst – ook om 7 uur ’s ochtends als bij de meesten het ochtendhumeur nog niet is verdwenen. Zo delen ze af en toe met liefde broodjes uit en houden een oogje in het zeil. 

Over de hoofdmoot, namelijk lekker eten, legt Winterswijker Alex van Kalken (37) uit: “We hebben eigenlijk 3 concepten: Een soort FEBO trekmuur snackwand, een soort Starbucks met luxe koffie’s en theetje’s en nog een soort Delifrance vanwege de belegde verse broodjes.” Maar dat is nog niet alles, een pakje kauwgom, ijsje, blikje Red Bull of zak snoep kun je er ook kopen.

Bitterballen en ballonnen

De frikadellen, broodjes tonijnsalade en Snickers vliegen dan ook over de toonbank. Wie even een boek of krantje wil lezen, kan gebruik maken van de boekenkast of krantentafel. Alleen gebeurt dat bijna nooit, weet Alex. “Omdat iedereen tegenwoordig in z’n telefoon zit”, zegt hij. “Dramatisch! Als Sander en ik zien dat één iemand van de totaal 10 man zonder smartphone zit, gooien we 7 bitterballen in de frituurpan, blazen we wat ballonnen op en huldigen we hem of haar tot de gezelligste figuur van de dag.

Altijd positief

Zo geeft het duo aan alles een positieve draai. “Sommigen kunnen nog weleens met een negatieve insteek een vraag stellen. Voor ons is het de uitdaging om dan ook die mensen weer met een lach naar buiten te sturen.” Snapt iemand de ticketautomaat niet? Helpen de heren effe, al hoort dat niet bij het takenpakket. Net zoals het bemoeien tussen een ruzie of bij gebruik van drugs op het station. Ze zien alles door de hoge glaswanden. “Sander (40) is net een jongerenwerker soms, hij kan heel goed met een vleugje humor in gesprek gaan met bepaalde doelgroepen. En daarmee bereik je ook het meest.” Jeugd die normaliter door veel mensen wordt weggekeken, probeert team AlexSander juist te bereiken. “Door er op af te stappen met belegde – gezonde! – broodjes, bijvoorbeeld.”

Lees verder onder de foto’s 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Ontstaan en toekomst

In 2003 ontstond het idee om een kiosk te openen. “Dat komt omdat we zelf eens moesten wachten op de volgende trein en we nergens een kopje koffie konden kopen. Ook was er geen toilet aanwezig.” De twee waren destijds al collega’s en werden ook vrienden van elkaar. De samenwerking verloopt zo goed omdat ze zo verschillend zijn. “Sander denkt groots, ik ben wat knieperiger, vaak blijkt de gulden middenweg de perfecte uitkomst.”

Verhuizing over het spoor

Sinds 2015 vinden reizigers, maar ook veel Doetinchemmers, Station AlexSander aan de noordzijde van het spoor. “Er is veel veranderd. Mensen kunnen hier nog even studeren of werken, er zijn voldoende plekken met stroom en WiFi. Ook is er een stationstoilet open tot sluitingstijd (20.00 uur) die wij netjes houden.” Daarbij bezorgt de eettent ook veel, verhuren ze fietsen en willen ze uitbreiden met een terras. Hoe dat aan te pakken? Daar brainstormt het tweetal nog over. Het is best tricky. “We willen niet om 06.30 uur de werkdag beginnen met een terras vol puin.”

adv.