Saunameester Marcella: ‘Hitte is iets waar ik goed tegen kan’

Aangeboden door Palestra Beauty & Wellness

Marcella Grootenhuijs, saunameester bij Palestra | Beeld: Redactie indebuurt

Wie regelmatig bij Palestra Beauty & Wellness komt, herkent deze saunameester waarschijnlijk wel: Marcella Grootenhuijs (62). Marcella werkt alweer ruim 18 jaar bij de wellness in Braamt. “En het verveelt nog altijd geen enkele dag.”

Op negenjarige leeftijd verhuisde Marcella van Brabant naar de Achterhoek en vandaag de dag woont ze op 40 minuten rijden van haar werk in Braamt, namelijk in Zutphen. “Ik werk drie dagen in de week bij Palestra, die afstand is dus prima te bereizen.”

Hitte op reis én in de cabines

Dat je bij Palestra een reis om de wereld ervaart in één dag (red.: vijf internationale sauna’s), past goed bij het reislustige karakter van Marcella. Zo gaat ze met en zonder haar geliefde camper regelmatig op reis. Van Griekenland en Italië tot Nieuw-Zeeland – waar ze over een aantal weken haar twee dochters zal opzoeken. “Met name vroeger reisde ik naar landen met een warmer klimaat. Hitte is iets waar ik goed tegen kan, dat moet ook wel in mijn werk als saunameester.”

Het kenmerkende volkswagenbusje waarmee ze in de 80’s rond cruisde in Zuid-Europa is inmiddels ingeruild voor een Volkswagen camperbusje. “Ook in ons prachtige Nederland ga ik graag op vakantie. Ik krijg gelukkig de ruimte om mijn werk te combineren met reizen.”

Lees verder onder de foto’s

Van werken in de horeca naar saunameester

Voordat Marcella aan de slag ging als saunameester werkte ze veel in de horeca. “Vanaf mijn negentiende werkte ik al met een bijbaantjes in de horeca, gedurende mijn studie aan de kunstacademie. Van restaurants in Nederland tot horecazaken in het buitenland.” Ook bij Palestra startte Marcella in de horeca. “De eerste vier jaar werkte ik hier in de verschillende horecafaciliteiten. Na vier jaar kregen we een omscholingstraject aangeboden tot saunameester. Die kans greep ik met beide handen aan en ik volgde de opleiding die gegeven werd door een docent van het Rijn IJssel in Arnhem. Na het behalen van mijn certificaat Saunameester ging ik direct aan de start. Tot op de dag van vandaag heb ik het elke werkdag erg goed naar mijn zin.”

Overigens volgden destijds meer collega’s van Marcella hetzelfde omscholingstraject. “Met hen werk ik nog altijd samen. Dat geeft wel aan hoe leuk het is om hier te werken!”

Saunameester zijn vergt een goede conditie

Naast reizen houdt de 62-jarige saunameester ook van fysiek bezig zijn. “Dat komt ook erg goed van pas in ons werk. De dagen van een saunameester zijn vaak fysiek intensief.” Zo heeft de saunameester van Palestra nog altijd veel profijt van haar sportverleden. Ze speelde verschillende sporten en deed op hoog niveau mee aan het NK Bodybuilding. “Je hebt niet alleen een goede conditie nodig voor de opgietsessies in de sauna’s, maar ook voor het onderhoud van alle faciliteiten. We zijn als saunameester eigenlijk de hele dag fysiek in de weer, dat moet je wel leuk vinden.”

Lees verder onder de foto

Beeld: Redactie indebuurt

Opgietingen: van popmuziek met rozemarijn tot chillen met lavendel

Het voornaamste onderdeel van het werk van een saunameester zijn natuurlijk de opgietingen. “Dat vind ik ook het leukste om te doen. Mensen komen hier echt voor een dagje vakantie en daar draag ik graag aan bij. Afgelopen zomer hebben wij een training gehad om met “Aromen©” te kunnen werken. Dit zijn pure hoogwaardige essentiële oliën, welke een helende, versterkende en ondersteunende werking hebben lichaam en geest.”

Marcella vervolgt: “In een team van twee saunameesters verzorgen we dagelijks acht opgietingen met muziek, geuren en waaitechnieken. We wisselen elkaar af.” Iedere opgieting duurt vijftien minuten. Marcella stelt de opgietingen zelf samen, met elk een ander thema en een andere intensiteit qua hitte, van mild tot heet. “Zo gebruiken we bij de ene sessie bijvoorbeeld meer energieke muziek, zoals jaren ’80 popmuziek, en geuren zoals rozemarijn. Dat kan wel eens op mijn heupen werken, waardoor ik een klein dansje maak. Mensen vinden dat vaak wel grappig en leuk.”

Andere opgietingen bestaan weer uit kalmerende lavendelgeuren en rustigere spamuziek, waarbij het doel is dat mensen helemaal zen worden. “Die afwisseling maakt ons vak erg leuk. Ook is er redelijk wat afwisseling qua publiek. Zo zijn er gasten die al jarenlang komen en mij herkennen, maar er zijn ook regelmatig nieuwkomers.” In het laatste geval is het zaak voor Marcella en haar team om altijd goed op te blijven letten. “Het kan weleens gebeuren dat iemand met een lage bloedruk onwel wordt van de hitte. Hier zijn we natuurlijk op voorbereid en kunnen handelen wanneer dat nodig is.”

Lees verder onder de foto‘s

Teamspirit!

Niet alleen met haar gasten heeft ze een fijn contact, ook haar collega’s waardeert ze enorm. “We werken bij Palestra echt in een hecht en fijn team. Ons team is bovendien erg divers: van jongere stagiaires, dertigers tot oudere medewerkers als ikzelf.” Ook wordt er regelmatig een uitje georganiseerd. “Zo genoten we laatst nog met zijn allen van een heerlijke zomerbarbecue op ons eigen mooie terrein.”

Kom langs!

Ook zin gekregen in een dagje volledig ontspannen bij Marcella en haar collega’s? Maak dan nu een reservering bij Palestra Beauty & Wellness. Tot snel!

Palestra Beauty & Wellness

4,6
(358)

Landweerswal 2, 7047 CE Braamt

Nu geopend

Meer informatie

Palestra Beauty & Wellness

4,6
(358)

Landweerswal 2, 7047 CE Braamt

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Beauty & wellness

Ga naar “Tips: zo bespaar je op de sinterklaasinkopen in Doetinchem”

Tips: zo bespaar je op de sinterklaasinkopen in Doetinchem

Ga naar “Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je”

Tip! Een beautybehandeling met taart én korting: dat wil je

Aangeboden door Hello.Fika

Ga naar “Bij deze huidkliniek benadrukken ze jouw natuurlijke schoonheid: ‘Soms is minder juist beter’”

Bij deze huidkliniek benadrukken ze jouw natuurlijke schoonheid: ‘Soms is minder juist beter’

Aangeboden door ME Clinics

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime