Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yeah baby! Bijna echte Amerikaanse donuts in Deventer en wij mochten vast kijken

Door Janneke Pol 14 januari 2020

De geur van vers donutdeeg komt je al tegemoet wanneer je bij Eamonn Conlin (52) over de drempel stapt. Hij legt de laatste hand aan de perfecte American style donuts in zijn winkel en wij mochten vast stiekem binnenkijken. Oh, en zijn Amerikaanse accent? Krijg je er gratis bij!

Hij woont al zo’n tien jaar in Deventer, maar dit was het moment om zijn Amerikaanse roots te delen met Deventenaren. Eamonn Conlin (52) opent binnenkort zijn donutshop ‘Daily Donut’. “Eigenlijk is het als de pannenkoek, je kunt er zoveel toppings op doen als je lekker vindt.”

San Francisco in de Lange Bisschopstraat

Eamonn is nog druk aan het experimenteren met het perfecte deeg. “De classic style zit er al goed in, alleen de donuts van gistdeeg verdienen nog wat aandacht”, zegt hij. Binnenkort verkoopt hij donuts in de Lange Bisschopstraat, een wens die eindelijk in vervulling gaat. “Ik ben geboren in New York en heb heb daarna altijd in San Francisco gewoond. Zo’n twintig jaar geleden kwam ik naar Nederland”, vertelt hij. “Samen met mijn vrouw woonde ik in Utrecht en Amsterdam, daarna hebben we zeven jaar een hotel-café in Frankrijk gerund. Inmiddels wonen we tien jaar in Deventer.”

“Het idee kwam tijdens een bezoek aan mijn ouders in San Francisco”

Het horecaleven lonkte opnieuw, maar niet in de vorm van een café. “We wilden niet meer tot laat in de avond werken.” En dus kwam een half jaar geleden het idee voor en donutshop bovendrijven. “We waren op bezoek bij mijn ouders in San Francisco, daar kreeg het idee vorm. Waar donuts voor de meeste Amerikanen meer als doorsnee ontbijt of tussendoortje worden gezien, is het hier steeds hipper. Als traktatie bijvoorbeeld”, weet Eamonn. “Net als koffie. Eerst is het gewoon koffie, nu zijn er overal hippe koffiebarretjes.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

Familie van de oliebol

Eamonn weet maar al te goed dat we op meerdere plaatsen een donut kunnen eten. “Maar vooral in het oosten van het land, zoals in Deventer, zijn echte verse donuts nog niet verkrijgbaar. Meestal komen ze uit de diepvries.” Terwijl je een donut het allerbest vers eet, aldus de donutbakker. “Net als een oliebol.” Een vergelijking die hij niet voor niets maakt. “De donut is familie van de Nederlandse oliebol. Nederlanders introduceerden de oliekoek toen New York nog New Amsterdam was. De donut is hetzelfde principe als die oliekoek.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

Maple syrup en bacon

In eerste instantie is Eamonn van plan acht verschillende donuts te verkopen. “Crème brûlée, double lemon en maple syrup met bacon bijvoorbeeld. Ja, ook hartige smaken. Met donuts kun je eindeloos combineren, net als bij een pannenkoek”, legt Eamonn uit. Een beetje Deventer donut krijgt natuurlijk een twist met Deventer koek. “Daar zitten we inderdaad aan te denken. We willen iedere week een andere smaak als ‘Donut van de week’ aanbieden, dus grote kans dat we ook de Deventer-koek-donut gaan introduceren. Verder schenken we er Italian Cream Sodas bij, zoals je het in Amerika ook kunt krijgen.”

“De donut is steeds hipper”

De inrichting van zijn donutshop moest vooral simpel zijn. “We zijn er nog mee bezig, maar het principe is veel hout en lichte kleuren met groene planten.” Vanaf 21 januari is Daily Donut in eerste instantie van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur geopend. In februari volgt een feestelijke opening. En zijn Amerikaanse accent? Dat krijg je er gratis bij. “Daar kom ik nooit meer vanaf”, lacht Eamonn.

Sneak peek! Dit zaakje haalt straks San Francisco naar de Lange Bisschopstraat

Binnenkort kun je een Amerikaanse delicatesse proeven in dit nieuwe zaakje aan de Lange Bisschopstra...

Rogier bleef acht jaar in Frankrijk voor de liefde! Nu runt hij zijn eigen zaak in Deventer

Hij zou maar één jaar in Frankrijk blijven, ''Maar ik werd verliefd en toen werden het er acht.'' In...

Prijs, prijs, prijs! En jij bepaalt wie wint!

Je hoort het goed, er wordt een prijs van €500 uitgereikt en jij kunt mee bepalen wie hem wint. Het ...

adv.