Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vivian kookt voor anderen: ‘Van Turkse pizza tot oer-Hollandse gehaktballen’

Door Janneke Pol 19 augustus 2019

Haar favoriete plekjes in huis? De keuken én de tuin, want daar wonen haar twee tamme eenden Cela en Sado. Twee passies die Vivian Kartal-Balvers overigens goed van elkaar weet te scheiden. “Eend bereiden? Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.”

De geur van zelfgebakken cake komt je tegemoet in het huis van Vivian Kartal-Balvers (31). En dat is niet zo vreemd. “Thuis ben ik het meest in de keuken te vinden. Koken, bakken, grillen. Ik maak er van alles. De keuken was trouwens oorspronkelijk niet rood, op een dag besloot ik dat hij toe was aan een metamorfose en dus pakte ik de kwast erbij”, lacht ze.

Arabische grill

Vivian kookt niet alleen voor de lol. “Enkele jaren geleden startte ik mijn eigen kookservice. Dit begon vanuit een initiatief om geld op te halen voor Syrië.” Hiervoor liet ze bewoners van haar eigen wijk in verschillende zaaltjes kennismaken met haar kookkunsten. “Daar werd zo goed op gereageerd, dat er wel meer potentie in zat.” Hierop besloot Vivian haar eigen foodtruck aan te schaffen. “Een echte oude schaftkeet. We knapten hem op en gingen ermee naar verschillende festivals. In de foodtruck had ik een grote Arabische houtskoolgrill.” Helaas moest ze hier om gezondheidsredenen mee stoppen.

Vivian
Vivian in haar zelfgemaakt foodtruck ‘Kartals Grill’. Eigen foto

Koken bleef kriebelen

De kookservice? Daarmee ging ze door. “Het bleef kriebelen. Ik kook daarom nog steeds op aanvraag, maar nu gewoon vanuit huis. Via thuisafgehaald.nl kunnen mensen mijn menukaart bekijken en hierop hun bestelling doorgeven. Haar menukaart kent verschillende nationaliteiten. “Het liefst maak ik Turkse en andere Arabische gerechten. Dit komt doordat we een gemengd gezin hebben. Mijn man is van Turkse afkomst, ik ben Nederlandse.” Die gerechten kunnen haar trouwe klanten dan ook van haar verwachten. “De falafel van Döner X kent iedereen wel, maar de Arabische keuken is zoveel meer dan dat. Denk aan Perzische kip, echte authentieke baba ganoush en Turkse pizza. Maar ook de oer-Hollandse gehaktbal komt gewoon mijn keuken uit”, zegt Vivian. “Het belangrijkste is dat ik alles helemaal zelf maak. Niet de helft uit zakjes of pakjes, maar alles vers en puur.”

Vivian eenden
Vivian voert haar huis-eenden. Foto|indebuurt

Tamme eenden in de tuin

Eén ingrediënt zullen we nooit aantreffen in de keuken van Vivian. “Eend!” Wie even verderop haar tuin betreedt, weet direct waarom. “Sinds een tijdje houd ik twee tamme eenden. Cela en Sado, vernoemd naar een Turkse maffiaserie”, zegt Vivian trots. “We hebben ze als kuikentje van de boerderij gehaald en nu voelen ze zich helemaal thuis in onze achtertuin. Het zijn dan wel Franse vleeseenden, maar het zijn voor mij echt huisdieren. Ik kan uren bij ze zitten om te voeren en ze te bekijken. Als ik thuiskom, roep ik vaak ‘mama is thuis!” en ja, dan komen ze eraan”, lacht Vivian. “Bang dat zij ooit één van de ingrediënten worden, hoeven ze dus niet te zijn.”

Tamme eenden
Cela en Sado, de tamme eenden van Vivian. Foto|indebuurt
Goedemorgen

Wat er afgelopen dagen in Deventer gebeurde? Check het weekendoverzicht

Terwijl er een ganzenparade door de stad trok, klonk er muziek in de koepel van het Worpplantsoen en...
Riekie Hulsebos-Kolkman

Riekie redde deze schuur tijdens de oorlog: ‘Wij blusten, terwijl de kogels rondvlogen’

Ze is negentig jaar oud en woont nog altijd in het huis waar ze geboren is. Ook de schuur die haar v...

adv.