Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van pakketjesloods tot creatieve werkruimte: Hier komt Komponent!

Door Janneke Pol 12 november 2019

Ken jij de Oude Mulderloods in het Havenkwartier? Tot voor kort was het een opslag van pakketjes voor koeriersdiensten. Toen het leeg kwam te staan wisten Bert ter Horst en Timo Bralts het zeker, dit moest een inspirerend broeinest voor creatieve ondernemers worden. Zó gaat het eruit zien. 

Waar koeriersdiensten eerder hun pakketjes bewaarden, zien Bert ter Horst en Timo Bralts nu hun nieuwe werkplek vorm krijgen. De oude Mulderloods wordt omgebouwd tot werkplek voor creatieve ondernemers, zoals zij zelf. “We troffen een grote donkere loods aan met tralies.”

‘Het was een donkere loods met tralies’. Beeld|Google streetview

Publieke functie

Al jaren is het DAVO-gebouw in het Havenkwartier de uitvalsbasis van hun bedrijf Bestwerk. Toen de Oude Mulderloods ter beschikking kwam, wisten ze niet hoe snel ze in actie moesten komen. Er waren meer ondernemers met plannen voor deze plek. “De verkoop ging door middel van inschrijvingen en een biedboek. Hier hebben zich zes partijen op aangemeld. We hebben veel aandacht besteed aan de visualisatie van het concept, ook bouwen we zoveel mogelijk circulair en krijgt de loods in ons plan een publieke functie. Ons plan werd het best beoordeeld. En ja, daar schrokken we best even van. ”

Beeld|Bestwerk
Beeld|Bestwerk

Moderne maakindustrie

Hoe ze de loods een publieke functie geven? Door de deuren open te zetten voor andere (zelfstandig) ondernemers die een creatieve en inspirerende omgeving zoeken. “De bovenverdieping bezetten wij met ons eigen bedrijf Bestwerk. Daar onder hebben we vier open werkruimtes.” De heren zien het al helemaal voor zich. “We hopen vooral creatieve ondernemers met een maakcomponent een werkplaats te kunnen bieden. Denk aan kleinere bedrijven tot vier medewerkers en zzp’ers die niet meer alleen thuis willen werken. We zien dat vaak te veel ideeën in het laatje blijven liggen, op deze plek kunnen we elkaar inspireren. Het doel is om een multidisciplinaire bedrijfsruimte (bijvoorbeeld als atelier of studioruimte) te bieden aan ondernemers in de moderne maakindustrie. Daarbij zijn we van plan om onder andere bijeenkomsten met sprekers te organiseren.”

Beeld|Bestwerk
Beeld|Bestwerk

Meer dan warmtepomp en zonnecollectoren

Enkele plannen bleken net iets té creatief. “Bijvoorbeeld een gevel van uitsluitend glas, dat kon niet doorgaan. Nu trekken we de ramen helemaal naar beneden om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen.” Aandacht voor het milieu was er ook tijdens het maken van de plannen. Dat gaat net iets verder dan het installeren van een warmtepomp en zonnecollectoren. “We verwachten van deelnemers dat ze te voet, per fiets of  openbaar vervoer naar hun werk komen. Kan het toch niet anders? Dan is er een deelauto beschikbaar. Een doucheruimte biedt uitkomst als je een flink eind moet fietsen.”

Ben jij de architect, ontwerper, fotograaf of ondernemer met een eigen product die zichzelf hier wel ziet werken? Check www.komponent.nl.

Binnenkijken bij … jouw stekkie?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Een geweldig interieur? Zit jij met een interieurdilemma en wil je de hulp van je stadsgenoten inschakelen? Of heb je gewoon een oergezellig huis? Mail dan zeker even naar [email protected] en wie weet komen we gauw even buurten! Net als bij:

Tamara Stoffers

Haar stijl? Sovjet-Unie! Op de thee bij Tamara

Van theepot tot glaasjes, van boeken tot beeldjes, Sovjetpetten en zelfs het dekbed. Werkelijk alles...
Binnenkijken bij - Volkswagenbus2

Binnenkijken in de Volkswagenbus van Bert en Nelleke op de Deventer Stadscamping

"De kleurrijke inrichting van onze bus geeft een goed beeld van onze inrichting thuis," zegt Nelleke...
Graansilo

Binnenkijken bij: de graansilo van Studio Groen+Schild

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je die enorme betonnen reus ziet, de arch...

adv.