Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pedro werkt altijd al vanuit huis: ‘Ik geef bijles én bak verse broden voor de buurt’

Door Janneke Pol 25 mei 2020

Ooit gehoord van de Portugees die via Belfast, Hawaii en Duitsland in Deventer aanbelandde? Nu wel: Pedro kwam via verschillende continenten in onze Hanzestad terecht. “Hier blijven we voorlopig wel.”

Een jaar geleden kwamen Pedro Cruz (45) en zijn Maaike (43) aan de Middelweg in Deventer wonen. “We wilden in een Hanzestad wonen. De mooie geschiedenis en natuur, het compacte en culturele. Dat trok ons daarin aan”, zegt Pedro. Het stel kwam al snel in Deventer terecht en ook de wijk was al gauw gevonden. “Dit is een creatieve omgeving, dat past bij ons.”

Als sterrenkundige de wereld over

Het stel was verhuizen wel gewend. “Ik kom van origine uit Portugal”, zegt Pedro. De afgelopen twintig jaar is hij werkzaam geweest in de academische wereld in vijf verschillende landen. Hier deed hij onderzoek in de astronomie en astrofysica. Ook doceerde hij wiskunde, natuurkunde en astronomie. “Ik promoveerde in Sterrenkunde in Leiden, was universitair docent in Belfast en was onderzoeker in Göttingen en Hawaii.”

Bijles en brood bakken

Op dit moment werkt hij als zelfstandig onderzoeker en docent vanuit huis in Deventer. “Ik geef bijles natuurkunde en wiskunde aan onder andere leerlingen uit het voortgezet onderwijs.” Maar dat is niet alles. “Mijn voorliefde ligt bij brood bakken. Toen mijn overgrootmoeder vroeger brood bakte, wilde ik altijd al meekijken. Ik houd onwijs van lekker eten”, zegt hij. “Door les te geven én brood te bakken, combineer ik twee passies. Ik breng graag mijn kennis over en het bakken van brood werkt rustgevend.”

Tekst gaat verder onder foto.

Miolo

Pedro verkoopt zijn zuurdesembrood aan buurtbewoners. “Deventenaren kunnen een strippenkaart kopen”, legt hij uit. “Het bakken van zuurdesembrood is een langzaam proces, het moet bijvoorbeeld een hele nacht rusten. Daarom moet het brood twee dagen van tevoren worden besteld. Op de bezorgdag breng ik de bestelling lopend of per fiets en hang ik ’s ochtends een papieren tasje met het brood erin aan de deur.”

Pedro noemt zijn zaak Miolo. “Dat is Portugees voor kruim. Dat is net als in het Nederlands het binnenste van het brood, tegelijk betekent het brein of verstand.”

Tekst gaat verder onder foto.

Geen televisie nodig

De broden maakt hij in een professionele thuiskeuken. “De onderste verdieping van het huis gebruiken we om te werken. Op de eerste etage is het licht, via een groot raam kijken we uit over het park. Met dit uitzicht hebben we geen televisie nodig”, lacht Pedro. “Op de tweede verdieping is onze slaapkamer en het kantoor van Maaike. Een verborgen parel van ons huis is het dakterras. Het is een privé terras met volle zon.”

Maaikes muurgedichten

“Onze interieurstijl? Scandinavisch”, zegt Pedro. “We hebben een jaren ’70 bank, een houtkachel en een relaxte eettafel”, somt hij op. “Een muur is mosterdgeel, er hangt een kunstwerk van mijn moeder en Maaike heeft op verschillende plaatsen muurgedichten aangebracht. Verder hebben we een boekenmuur en veel planten. Daar tussen loopt onze kat, De Koek. Een echte Deventer naam dus”, lacht Pedro. “Hier zitten wij voorlopig wel op onze plek.”

Meer over Miolo? Dat lees je hier.

 

weekend

Mishandeling, brandstichting en afgesloten weg: even bijpraten na het weekend

Na een lang Hemelvaartsweekend staat ons weer een gloednieuwe werkweek te wachten. Dit zijn de belan...

Gaaf! Deze videoclip werd opgenomen in de Lebuïnuskerk

Bastian Benjamin (20) heeft een videoclip gemaakt voor zijn nummer 'Mantra'. De clip werd op een wel...
#beforecorona

Goede oude tijd! Vroeger: toen we nog volle bak konden stappen in de stad

Weet je nog? Toen je in die stampvolle kroeg stond? Met z'n allen in de rij voor de garderobe, lekke...

5 x Deventenaren vermaken zich nog prima en zo ziet dat eruit

Of we ons in Deventer nog een beetje vermaken? Jawel hoor! En dat delen we gezellig op Instagram. Wi...

Favorieten van Shevan: ‘Sinds de sportscholen dicht zijn ga ik naar Wezenland’

Shevan (32) heeft zijn eigen kapperszaak in Deventer. Naast zijn zaak woont hij ook in Deventer en i...

adv.