Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meghan en Daphne verruilen Amsterdam voor Deventer: ‘Dit bouwval wordt ons droomhuis’

Door Janneke Pol 30 november 2020

Ze zijn pas 21 en 24 jaar en ze hebben hun leventje in Amsterdam helemaal op orde. Toch verhuizen Meghan Wieske en Daphne Kroeze binnenkort naar Deventer. Niet zomaar, ze starten hier een groot avontuur. “We gaan een bouwval transformeren tot ons eigen droomhuis.”

“We wonen in Amsterdam en we werken allebei op de Zuidas, toch hebben we het gehad met de grote stad”, zeggen Meghan Wieske en Daphne Kroeze. Het stel besloot daarom eens verderop te kijken. “Daphne komt uit Deventer en dus waren we daar al vaak te vinden om mijn schoonouders op te zoeken”, zegt Meghan. Met de verhuisplannen kwam daarom het idee om dat nieuwe huis in Deventer te zoeken. “De IJssel, de Brink en al die oude panden. Daphne gaat terug naar haar oude bekenden en ik laat meer achter, maar deze stad trekt me”, zegt Meghan. “In Deventer heb ik vaak het gevoel dat ik op vakantie ben.”

“Tijdens een drankje op de Brink hakten we de knoop door.”

De knoop om daadwerkelijk naar Deventer te verhuizen werd -hoe toepasselijk- op de Brink doorgehakt. “We zaten op een terras op de Brink in de tijd dat het nog kon. We waren tot twee uur ’s nachts aan het kletsen en misschien waren we wel een beetje aangeschoten”, lachen de dames. “Maar dronken mensen spreken de waarheid, toch? Ons besluit stond vanaf toen vast.”

Huizenjacht met één droomhuis

Een huizenjacht voor hun eerste echte koophuis in Deventer was begonnen, al had het stel eigenlijk al lang hun droomhuis op het oog. “Een jaren’30 woning in de oude fabriek Zandhuis en Zwart. We wisten direct dat deze bouwval precies ons droomhuis zou kunnen worden, hier konden we echt ons eigen huis van maken. Echter waren we te laat om het te kopen.”

Meghan en Daphne besloten verder te gaan met de huizenjacht in Deventer. “We hebben ook wel ergens anders een bod uitgebracht, maar ons hoofd bleef bij het project aan de Veenweg. Al hadden we zo langzamerhand de hoop opgegeven dat dit nog iets zou worden.” Toch bleven ze de makelaar om updates vragen. “We hebben ze behoorlijk gestalkt”, lacht Daphne. “We stonden daardoor wel relatief hoog op het lijstje van gegadigden.” En dat leverde na precies 120 dagen iets op. “Ineens kregen we telefoon van de makelaar, er was weer een woning beschikbaar. We stonden te springen!”

“Je schrikt wel even als je er nu binnenkijkt.”

Hun beoogde droomwoning is op dit moment nog niet echt een woonhuis te noemen. “Alles moet er gebeuren. Het gaat om het pand van de voormalig eigenaren van de machinefabriek. Alles is oud en er staat zelfs nog een stalen trap in, daar schrik je wel van”, lacht Meghan. Zij was degene die als eerst door de obstakels heen kon kijken. “Ik zag vooral de hoogte van het plafond, veel licht en de brede gangen”, zegt ze. Voor Daphne was het even anders: “Heel leuk allemaal, maar ‘oh mijn god‘, dat was wat ik dacht.”

Tekst gaat verder onder foto.

Eigen foto
Eigen foto
Eigen foto

De grote verbouwing

Inmiddels liggen de plannen klaar en zien ze het al helemaal voor zich. “We willen het heel modern maken, maar authentieke accenten behouden. Denk aan de originele deuren en glas in lood. Tegelijk willen we trends die je zo vaak op televisie ziet zoveel mogelijk vermijden. Zo vonden we in eerste instantie een visgraatvloer mooi, maar zien we daar nu toch vanaf. We willen iets unieks, een betonvloer met verwarming en een warme keuken van hout bijvoorbeeld.”

“We leggen het koop- en bouwproces van begin tot eind vast.”

Alsof ze het met de hele verbouwing en verhuizing nog niet druk genoeg hebben, besloten Meghan en Daphne het avontuur vast te leggen. “Zeker op onze leeftijd is dit best een bijzonder project. Daarbij ben ik gek op social media en lijkt het me leuk om het proces vast te leggen, waarschijnlijk op Instagram”, zegt Daphne. “We leggen de verbouwing vast van begin tot eind, maar ook het koopproces komt aan bod. Inclusief dingen die eventueel misgaan.”

Als eerst op de verbouwplanning? “Het sloopwerk.” Komende zomer hoopt het stel hun intrek te nemen in hun woonhuis. “In die tussentijd besparen we geld door ons Amsterdamse appartement op te zeggen, we logeren zolang bij vrienden en familie.”

hostel Deventer

Binnenkijken bij Hostel Deventer: ‘Hier woonden jarenlang studenten en dat was te zien’

Acht jaar geleden had Peter van den Hengel zijn oog al laten vallen op het pand aan de Nieuwe Markt....
Huisje.119

Binnenkijken bij Lisa: ‘Deze woning verdiende een eigen Instagramaccount’

Dat ze op dit moment in hun droomhuis wonen, dat hadden Lisa ten Broeke (24) en haar vriend Sander (...
Binnenkijken bij

Sjarre transformeerde zijn flatje: ‘Het voelde een beetje alsof ik in een doodskist woonde’

Toen hij vijf jaar geleden voor het eerst zijn flatwoning in Tuindorp binnenstapte, had Sjarre Bernh...
binnenkijken Ruth Bathmen

Binnenkijken bij Ruth: ‘We hebben lang getwijfeld over dit huis: er moest veel aan gebeuren’

De woning van Ruth en Sam - en hun katten Pim en Pom - in Bathmen staat vol met houten meubels en gr...

adv.