Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haar stijl? Sovjet-Unie! Op de thee bij Tamara

Door Janneke Pol 12 augustus 2019

Van theepot tot glaasjes, van boeken tot beeldjes, Sovjetpetten en zelfs het dekbed. Werkelijk alles in het interieur van Tamara Stoffers (23) linkt naar de Sovjet-Unie. “Als ik ergens een voorliefde voor heb, dan ga ik er ook helemaal in op. Obsessief? Misschien!”, lacht ze.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Hoeveel items over de Sovjet-Unie kun je kwijt in een kamer van 9,5 vierkante meter? Wie die vraag wil beantwoorden moet op de thee bij kunstenares Tamara Stoffers (23). Ze spaart alles over Rusland en geeft dit zorgvuldig een mooi plaatsje in haar knusse kamer. Stiekem breidt ze haar opslagplaats uit naar de gezamenlijke keuken. “Mijn huisgenoten kunnen er wel om lachen.”

Tamara Stoffers
Tamara bladert in haar allereerste item; een Russisch kookboek. Foto|indebuurt
Tamara Stoffers
Van theepot tot glaasjes, alles is Sovjet-stijl bij Tamara thuis. Foto|indebuurt
Tamara Stoffers
Van theepot tot glaasjes, alles is Sovjet-stijl bij Tamara thuis. Foto|indebuurt

Sovjet-stijl?!

Eerst even de vraag die nu bij iedereen naar boven borrelt. ‘Waarom de Sovjet-Unie?’ “Tijdens mijn studie op de kunstacademie in Groningen moesten we een thema kiezen waarop we ons werk baseerden. Bij mij werd dat Rusland. De utopische sfeer die er omheen hangt, trok mij aan”, legt ze uit. “Wanneer ik ergens in opga, dan doe ik dat ook volledig. Je zou het een tikkeltje obsessief kunnen noemen.”

Tamara Stoffers
Een van haar eerste items? Een Matroesjka. Foto|indebuurt

Haar eerste item? “Een matroesjka poppetje en een kookboek. Niet dat ik erg van koken houd, maar het is gewoon een heel mooi boek.” Bij deze twee zaken bleef het niet. “Ik wilde het land beter begrijpen en begon meer te verzamelen. Boeken, beelden, servies, blikjes en ansichtkaarten. Ook mijn dekbed heeft Sovjetprint.” Voor haar collectie struint ze met name kringloopwinkels af. “Wat ik nog erg graag zou willen is de typische lampenkap in asymmetrische vorm. Deze heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden in Nederland.”

Tamara Stoffers
Foto|indebuurt

Plantenbak ‘Lenin’

En welke items niet bestaan? Die maak je als kunstenares natuurlijk zelf. Een plantenbak van het hoofd van Lenin bijvoorbeeld. “Nachten heb ik op Google gezocht hoe ik het best een plantenbakje kon maken van een beeldje dat ik al had. Uiteindelijk is dat gelukt, een project waar ik heel trots op ben. En ja, er zijn mensen die deze plantenbakjes graag kopen. Inmiddels is de eerste collectie al de deur uit.”

Tamara Stoffers
De plantenbak naar beeltenis van voormalig premier Vladimir Lenin. Foto|indebuurt

Pret met de Sovjetpet

Stiekem gaat haar passie af en toe de drempel van haar kamer voorbij. Zo heeft ze ook haar huisgenoten al met het thema aangestoken. “Vroeger kregen Russische werknemers extra eer wanneer ze iets goeds hadden gedaan, of net iets meer hadden gedaan dan hun collega’s. Dit doen we ook bij de huishoudelijke klussen hier thuis. We doen ze Sovjet-stijl”, lacht Tamara. “Degene die in een week net iets meer heeft afgewassen of schoongemaakt is de ‘Kameraad van de week’. Hiervoor hebben we een rooster, waarop hij of zij de Sovjetpet draagt.”

Tamara Stoffers
‘Huisgenoten doen wel mee met mijn grapjes. Ons huishoudrooster is Sovjetstijl.” Foto|indebuurt

Verhuizen naar Rusland?

Tamara is inmiddels twee keer in Rusland geweest, maar of ze er ook zou willen wonen? “Ik ben er wel helemaal klaar voor. Door middel van een zesjarige thuisstudie heb ik de taal inmiddels op universitair niveau in de vingers, ik lees het en spreek het vloeiend. De certificaten heb ik op zak en ik zou er ontzettend graag een studie starten, maar de financiering is tot op heden het struikelblok.”

Tamara Stoffers
‘Ik trek mijn stijl zelfs door in het dekbed.” Foto|indebuurt
Tamara Stoffers
‘Ik trek mijn stijl zelfs door in het dekbed.” Foto|indebuurt

De Russen zelf reageren verdeeld op haar voorliefde. “Russen hebben een sterke mening over hun eigen land. ‘Je verdoet je tijd’ en ‘Wat moet je als buitenlandse nou met dit thema’, kreeg ik daar te horen. Anderen vinden het wel leuk dat ik geïnteresseerd ben ik hun land en cultuur.” Hoewel ze het land inmiddels volledig heeft doorgrond, zijn er zaken die ze waarschijnlijk nooit zal begrijpen. “Ook in het huidige Rusland is de familie het hoogste doel voor de vrouw. Zij moet een gezin stichten, zelfontwikkeling hoort daar niet per se bij. Daarmee kan ik me niet identificeren.”

Graag zou Tamara in contact komen met mensen die dezelfde passie hebben voor de Sovjet-Unie. “Ten eerste is het natuurlijk een wel heel specifiek thema. Daarnaast ben ik nogal een einzelgänger en zou ik me niet zo snel opdringen aan andere liefhebbers. Maar het delen van deze passie zou leuk zijn.”

Tamara Stoffers
Foto|indebuurt
Tamara Stoffers
Russische ansichtkaarten. Foto|indebuurt
Tamara Stoffers
Zelfs haar camera is Russisch. Foto|indebuurt

Benieuwd naar het werk van de kunstenares Tamara?

Tamara maakt als kunstenares met name collages van verschillende foto’s. Ook schildert ze natuurgetrouwe werken. Rusland is niet het enige thema waarop Tamara haar kunst baseert. Zo maakte ze kleine ronde ‘tepelschilderijtjes’, schilderde ze een ‘vink op een slavink’ en ‘studentencaviaar’. Benieuwd naar haar werk? Kijk dan gauw verder!

Het werk van Tamara:

Tamara Stoffers
Haar specialiteit; het maken van collages. Foto|indebuurt

‘Vink op een slavink’

Tamara Stoffers

 

Tepelschilderijtjes

Tamara Stoffers

 

Meer lezen?

Binnenkijken bij theepot

[Video] We gingen op de thee … bij Tamara. Haar stijl? Sovjet-Unie!

Indebuurt ging op de thee in Deventer. Daar belandden we in een wel heel bijzondere wereld. Waar...
Bursestraat2

Weekendoverzicht: Dit was het weekend in Deventer!

Bewoners van de Bursestraat werden dit weekend geëvacueerd. Een verzameling munitie uit de Tweede We...

 

 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.