Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De jongens van de Diepenveenseweg: ‘Zij woonden in mijn huis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog’

Door Janneke Pol 4 mei 2020

Toen ze hun huis zo’n 24 jaar geleden kochten, voelde Marion al dat het een gebouw met een rijke historie was. Enige tijd geleden kwam ze ineens wel heel dicht bij die geschiedenis. “De broers wilden nog eens terug naar het huis van waaruit ze de Tweede Wereldoorlog meemaakten.” 

“Het is een mooi oud huis met veel sfeer en een grote schuur met werkplaats, aan de rand van het centrum en tegenover het station.” Marion vertelt waarom ze ooit voor haar huis aan de Diepenveenseweg gevallen is. Samen met haar man Joost woont ze er inmiddels al 24 jaar. “We voelden direct dat dit een pand met geschiedenis is.”

Brief van vorige bewoner

Afgelopen mei bleek dat haar gevoel klopte, toen ze in contact kwam met een van de vorige bewoners. “De buurman attendeerde ons op een foto van onze straat met ons huis op Facebookpagina Herinner je Deventer. Een oudere man liet weten hier geboren te zijn.” Marion besloot te reageren op het bericht van de meneer. “En hij schreef een brief terug. Hij bleek hier met zijn ouders en broers te hebben gewoond gedurende de Tweede Wereldoorlog. Graag wilde hij met zijn oudste broer nog eens langskomen om herinneringen op te halen.”

‘De oudste broer kon door een schotwond in zijn rug alleen nog maar liggen.’

Tekst gaat verder onder foto’s

Het huis van Marion in vroegere tijden.
Huidige bewoonster Marion met meneer van Nijen, die hier ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonde.

Blijdschap en herkenning

Hoe de gebroeders Van Nijen reageerden toen ze voor hun zo bekende voordeur stonden? “Ik zag blijdschap en herkenning”, zegt Marion. “Ze wilden niet eerst een kopje koffie, maar direct een rondje door het huis lopen om alles te bekijken.” Enkele details waren nog precies zoals ze het hadden achtergelaten. “De vloer in de hal en de trap naar de kelder bijvoorbeeld, daar was niets aan veranderd.”

Gezin met vijf jongens

Een rondje door het huis met de heren op leeftijd, wakkerde het inlevingsvermogen van Marion en Joost aan. “Hoe ze hier met zijn allen hebben geleefd tijdens de oorlog. Het huis was destijds van een groothandelaar in chocolade en suikerwaren. Hij woonde op de begane grond. Op de bovenverdieping woonden de broers uit een gezin met vijf jongens. Hun oudste broer was verlamd geraakt door een schotwond in zijn rug. Hij kon alleen nog maar liggen”, vertelt Marion. “Ook woonden er korte tijd onderduikers bij, net als een secretaresse van het Duitse leger.”

‘Hij wist precies welke traptrede hij moest vermijden.’

Tekst gaat verder onder foto’s.

De vloer, kelder en trap zijn nog hetzelfde als vijftig jaar geleden.
De vloer, kelder en trap zijn nog hetzelfde als vijftig jaar geleden.
De vloer, kelder en trap zijn nog hetzelfde als vijftig jaar geleden.

Krakende traptrede

Naast de indrukwekkende verhalen, kwamen er grappige details naar boven. “De oudste broer had een hoop bravoure in zich. Zo zat hij soms door een kiertje van de doucheruimte te gluren als de secretaresse aan het douchen was. Hij wist precies welke traptrede kraakte, omdat hij deze toen natuurlijk moest vermijden”, lacht Marion.

‘Ik ben nog verbaasd als ik de kelder in loop.’

Ze houdt een goed gevoel over aan de ontmoeting. “De herinneringen die we hier zelf hebben gemaakt in de afgelopen 24 jaar overheersen. Toch verbaas ik me soms nog als ik de kelder in loop. Dat ze hier een tijdje hebben geleefd met zoveel mensen bij elkaar. Daar krijg je kippenvel van”, zegt ze. “Er is intussen zeker een band ontstaan met de heren en ik vind het een eer dat ons huis zo’n belangrijke rol speelt in het boek. Het is heel bijzonder om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

De jongens van de Diepenveenseweg

Renate van Nijen, dochter van de oudste broer, was onder de indruk van de ontmoeting en vatte het idee op om het verhaal vast te leggen in een boek: ‘De jongens van de Diepenveenseweg: de oorlog gezien door tienerogen’. Het boek komt deze maand uit en is onder andere te koop via bol.com.

 

Binnenkijken bij Marsha en Christian: ‘Ons interieur? Helemaal in junglestijl!’

Bijna een jaar wonen Marsha (26) en Christian (28) in een voormalig kantoorpand aan de Welle. Over d...

Binnenkijken bij Sharon: ‘Als interieurontwerper is mijn huis een visitekaartje’

Sinds drie jaar woont Sharon Kuipers (36) met haar man Justin en hond in Epse. Als interieurontwerpe...
Binnenkijken op de Brink

Binnenkijken bij Roos op de Brink: ‘Natuurlijk paste die stoel niet in onze Fiat500’

Deze week mochten wij gluren in het appartement van Roos Steenbruggen (24). Zij woont samen met haar...
Senzora

Verrassing! Dit gebeurt er in het voormalige fabrieksgebouw van Senzora

Fiets jij ook wel eens langs dat grote gebouw van Senzora aan de Sluisweg en vraag je je af wat er a...

Verborgen pareltje in de binnenstad: deze kelder staat bol van creativiteit en jij kunt er slapen

De Boterstraat, misschien komt de naam je niet direct bekend voor. Toch durven wij te wedden dat je ...

adv.