De B&B van Fleur (38) is helemaal off the grid: ‘Dat kan ook gewoon comfortabel zijn’

Fleur voor haar B&B. Foto | indebuurt

Fleur de Graaff (38) geniet van het buitenleven en dat kan ze nu ook delen met de gasten van haar gloednieuwe Bed & Breakfast. “Zonder stromend water en elektriciteit, maar wel met comfort en luxe.”

Pas enkele maanden staat de houten pipowagen van Fleur de Graaff op zijn plek. Hij doet dienst als Bed & Breakfast. “Iets dat al heel lang bij me jeukte en nu kan ik het eindelijk echt gaan doen. Ik ontvang altijd al graag mensen en maak het ze naar hun zin. Dat heb ik van mijn moeder.” De wagen staat achter in het weiland aan de rand van het bos. “Het is vooral de rust die mensen hier vinden.”

Geen stromend water en elektriciteit

Maar er is meer, of eigenlijk: minder. De gasten in de B&B van Fleur leven voor even volledig ‘off the grid‘. “Oftewel je bent niet aangesloten op gas of elektriciteit. Er zijn jerrycans met water die gasten kunnen gebruiken om te eten, drinken en douchen. Het douchen gebeurt buiten met behulp van een waterzak. Deze warmt op in de zon. Schijnt de zon niet, dan moet je aan de slag met een ketel op het vuur. Op het dak liggen zonnepanelen die zijn aangesloten op een accu, hiermee produceren we net voldoende stroom om de zuinige ledlampen te laten branden”, vertelt Fleur. “Er is eventueel een omvormer om een laptop te gebruiken of telefoon mee op te laden, maar een föhn gaat hier niet werken. Maar dat is hier gelukkig helemaal niet nodig, zo lekker afgezonderd in de buitenlucht.”

“Koken kan naar wens wel op een buitenkeukentje, maar er zijn ook gietijzeren pannen die je op het buitenvuurtje kunt zetten. Binnen staat een klein gaskacheltje en er is een droogtoilet. Hier worden de twee soorten ontlasting gescheiden gehouden.”

Lees verder onder de foto’s.

De keuze voor een houten toilet is eveneens ter sprake gekomen. “Maar ik vind ook comfort van belang. Steeds zaagsel strooien wanneer je naar het toilet bent geweest, dat lijkt mij niet prettig.” Het is steeds die balans tussen luxe en verantwoord waar Fleur op let. “Vaak wordt nog gedacht dat off the grid dan ook helemaal niet comfortabel is of voor alleen geitenwollensokkentypes is. Dat wil ik niet uitstralen, ik doe het op een nuchtere manier. Als herborist (kruidengeneeskundige) zeg ik wel eens: ‘Met beide voeten op de aarde en je hoofd in de kosmos’.”

Boeken uitlezen en yoga tussen de paarden

Het zijn met name gasten vanuit de stad die de rust bij haar komen opzoeken. “Opvallend veel gasten kwamen tot nu toe uit Amsterdam, maar ook vanuit andere steden. Van jonge ouders tot vriendinnen en een ouder echtpaar”, zegt Fleur. “Soms zie je ze de dag starten met een yogasessie tussen de paarden, een ander had eindelijk haar twee boeken uit kunnen lezen.”

De volgende dag staat ze een ontbijtje te wachten dat precies past bij het concept. “Zoveel mogelijk ingrediënten komen van eigen grond. Er wordt geen vlees geserveerd en de eitjes komen van onze eigen kippen. Tomaten, aardbeien en komkommer in het seizoen van eigen grond. En ook de thee komt uit mijn eigen kruidentuin. Alles wat ik wel moet inkopen, is biologisch.”

Lees verder onder de foto’s.

Duurzaam tot in de vezels

Dat trekt ze ook door in het interieur. “Het beddengoed is bijvoorbeeld biologisch. Boeken kan hier vanaf twee nachten, zodat ik niet onnodig veel hoef te wassen. Verder komen meubels zoveel mogelijk van de kringloop, ik knapte ze op voor hergebruik. Het vloerkleed bij de ingang? Dat is nog van mijn oma geweest. Ik wil dat mensen zich hier direct thuis voelen.”

In de toekomst hoopt Fleur haar aanbod nog verder te kunnen uitbreiden. “Bijvoorbeeld door maaltijdpakketten aan te bieden met ingrediënten van eigen bodem.”

Tips voor thuis

Als ervaringsdeskundige heeft Fleur tips voor iedereen die momenteel ook slimmer met energieverbruik om wil gaan. “Het klinkt misschien simpel, maar als ik eitjes kook dan betekent dat niet dat ze ook daadwerkelijk vijf minuten op het gas staan. Zodra ze koken zet ik het gas uit, zo worden ze vanzelf gaar in het al kokende water. Ook kook ik gerechten vaak verder door op de houtkachel. Laat lichten niet onnodig aanstaan en trek in de eerste koude dagen eens extra kleding aan, zoals een warm vest. Die kleine dingetjes kunnen al veel schelen.” Lees hier meer over Fleur en haar B&B.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’”

Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’

School van Frieswijk
Ga naar “Binnenkijken bij Kim in de huishoudschool: ‘In de directiekamer, dat past wel bij me’”

Binnenkijken bij Kim in de huishoudschool: ‘In de directiekamer, dat past wel bij me’

Ga naar “Jan Jaap en Titi wonen in deze kerk: ‘Wie zo’n project begint moet wel een beetje gek zijn’”

Jan Jaap en Titi wonen in deze kerk: ‘Wie zo’n project begint moet wel een beetje gek zijn’

hervormde kapel

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Bubble Tea. € 3,99”

Bubble Tea. € 3,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Burendag in Deventer”

Burendag in Deventer

 • 24 september 2022
Ga naar “Oktoberfest in de buurt van Deventer”

Oktoberfest in de buurt van Deventer

 • 25 september 2022
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt