Even helemaal niets: 6 x prachtige groene plekken rondom Deventer waar je tot rust kan komen
Gewoon even van je af staren en luisteren naar de stilte om je heen? Soms is niets lekkerder dan even...
Rijd jij er geregeld voorbij en ben je altijd nieuwsgierig, maar heb je nooit de afslag naar voormalig Abdij Sion genomen? Zonde, want er is zoveel te zien! Wij geven vast een voorproefje en praten je bij over de activiteiten in het najaar.
“Hier hebben honderd jaar monniken geleefd in rust en stilte. Ze leefden volgens hun eigen normen en waarden, dat gaat in het gebouw zitten”, zegt Henk Bakhuizen. Hij is coördinator Gastvrijheid in Klooster Nieuw Sion, dichtbij Diepenveen. We treffen hem in de kloostertuin die op dat moment in volle bloei staat. “Het is een van de mooiste gedeelten van het erf.” Maar Henk heeft meer favorieten en die laat hij ons zien.
Tekst gaat verder onder foto’s.
De bomen langs de oprijlaan van Nieuw Sion alleen al stralen rust uit. Wie door de poort de kleurrijke binnentuin in wandelt, verneemt direct de stilte. “De laatste zes monniken zijn vijf jaar geleden verhuisd naar Schiermonnikoog. Stichting Nieuw Sion nam het over. Het is nu geen kerkgenootschap meer en iedereen is welkom, maar we behouden wel de normen en waarden van de oorspronkelijke bewoners. Rust en stilte staan centraal”, legt Henk uit.
Tekst gaat verder onder foto’s.
“We zijn ook nu nog stil in de gangen en we organiseren evenementen die passen bij de ruimte.” Het gebruik van het klooster wordt ingedeeld op basis van drie pijlers. “De getijdengebeden, deze vieringen met gebed, zang en meditatie worden vier keer per dag gehouden. Daarnaast is er de woongemeenschap, op dit moment wonen er vier gezinnen, twee alleenstaanden en een stel in en rondom het klooster. Ook zijn er gastenverblijven en is er een camping waar gasten voor dertig euro per nacht kunnen verblijven, inclusief maaltijden”, zegt Henk. “Die maaltijden komen grotendeels uit onze eigen moestuin.” Tot slot is er de werkgemeenschap, bestaande uit zo’n tachtig vrijwilligers. Het werk bestaat onder andere uit klussen, schoonmaken en werken in de tuin.”
“De monniken leefden volgens hun eigen normen en waarden, dat gaat in het gebouw zitten.”
In de hoogtijdagen van Nieuw Sion woonden er zo’n 120 monniken in het klooster. In de laatste jaren waren dit er nog slechts zes, zij verhuisden vijf jaar geleden naar Schiermonnikoog. “Soms komt de abt -het hoofd van de abdij- nog eens op bezoek.” Opvallend is een aantal lege plaatsen op de begraafplaats waar honderd monniken begraven liggen. “De laatste monniken mogen desgewenst gebruikmaken van deze plaatsen.”
Tekst gaat verder onder foto’s.
Via de Mariakapel, het refter -de eetzaal van de monniken-, de bibliotheek en de kerk komen we terecht bij een van Henks favoriete plaatsen rond het klooster. “De Berceau of loofgang, een wandelpad onder een beukenhaag. Eveneens van een jaar of honderd oud. Hier liepen de monniken in stilte doorheen en nog steeds gebruiken we het tijdens retraitewandelingen.”
Tekst gaat verder onder foto’s.
Even verderop staat een lege koeienstal. “De monniken waren geheel zelfvoorzienend, zo hadden ze ook vee als koeien en kippen. Een deel van de buitenplaats van deze boerderij gaan we gebruiken als een soort ‘festivalterrein’ voor optredens die passen bij deze omgeving. Ook organiseren we kloosterweekenden voor jongeren”, zegt Henk. “We streven ernaar om in de toekomst weer een paar koeien te houden.”
Ben jij benieuwd wat je komend najaar bij Nieuw Sion kunt verwachten? Check dan hier de planning.
In onze gids
Populaire rubrieken