Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het nieuwe St. Maxime: een vleugje Frankrijk in de Deventer binnenstad

Door Wingerien Voortman 17 juni 2019

Op een maandagmiddag stap ik Café Cuisine St. Maxime binnen. “Het is de eerste dag sinds onze opening ruim twee weken geleden dat het iets rustiger is”, lacht bedrijfsleider Marijn. Wat eerder de Dikke van Dale was is omgetoverd tot een prachtig nieuw en veelzijdig concept en het voormalig pand van In Den Borrelaer is er bij getrokken. Tijd om een kijkje te nemen.

Franse bistro

“We wilden een plek creëren die prettig was en duidelijk voor iedereen. Ons eerste idee was een klassieke Franse bistro, maar naar mate het project vorderde hebben we het aangepast om het wat tijdlozer te maken. Over twee jaar moet het concept ook nog werken, nu kunnen we het makkelijk aanpassen en met de tijd meegaan.” St. Maxime is van dezelfde eigenaar als St. Tropez, allebei hebben ze een Franse stijl. Wat het verschil is? “Met St. Tropez en met name de bovenverdieping is de Zuid-Franse stijl neergezet, ons idee was echt een Franse bistro. Allebei Frankrijk maar toch anders.”

St. Maxime Binnenkijker - bar
Foto: Indebuurt

Het kleurpalet

“Hier hebben we gekozen voor de dieprode kleur gecombineerd met grijs, wat meer donkere kleuren. Om het toch vrolijke effect te krijgen hebben we tegeltjes aan de pilaren en veel kunst. Het is Franse kunst, moderne kunst en er hangen wat Deventer kunstenaars.” Ze hebben ingezet op een divers publiek en wat de hele dag door bediend kan worden. Niet alleen avondgasten, maar ook overdag voor een lunch of borrel. Door de verschillende hoeken kan dit goed naast elkaar bestaan, mensen kunnen tegelijkertijd borrelen of aan een diner zitten – je hebt zeker geen last van elkaar!

St. Maxime Binnenkijker - bank
Foto: Indebuurt

Inspiratie

“De eigenaresse heeft een hele goede stijl, zij heeft zeker haar invloeden hier, haha. Er is ook een architect bij geweest om de ruimte in te delen en een styliste die alle meubels en accessoires heeft helpen uitzoeken. We hebben daarnaast allemaal onze favoriete restaurants in binnen- en buitenland; elementen die we tof vinden hebben we terug laten komen. De wijnkast is de oude boekenkast uit de Dikke van Dale, toen was de kast nog bruin net als de bar en gevuld met boeken. Beiden hebben we geschilderd en opgeknapt, deze hebben nu een nieuwe plek in het interieur gekregen.” Er is toch nog een vleugje Dikke van Dale terug te vinden in het nieuwe interieur: het ‘oude’ is op een mooie manier gemixt met het ‘nieuwe’.

St. Maxime Binnenkijker - accessoires
Foto: Indebuurt

Gék van wijn

Het favoriete element van Marijn is de wijnkast achterin de zaak. “Ik ben gek van wijn, de wijnkast is zeker mijn favoriet. Alsof je in Parijs langs een boetiekje loopt met de mooiste wijnen. Ons eerste idee was de open keuken, de open keuken is écht helemaal open en geen klein doorkijkje. Er moet wat gebeuren, beleving is naar mijn mening het meest belangrijk in een horecazaak. Mensen vertellen thuis niet alleen dat ze lekker hebben gegeten, maar ze vertellen dat ze konden zien hoe het eten werd bereid óf dat ze de wijn eerst mochten proeven.” Je kunt zélfs eten aan de bar bij de keuken en kletsen met de kok terwijl je eten wordt gemaakt.

St. Maxime Binnenkijker - keuken
Foto: Indebuurt

Leuke reacties

“Het is heel leuk dat we sinds de opening alleen maar leuke reacties krijgen. Ze vinden de kaart, het personeel en de plek heel fijn. Het is een aanwinst voor Deventer hoor ik steeds! Een prachtige plek aan de IJssel bij het pondje, iets rustiger dan aan De Brink. We hebben ook goed gekeken wat hiervoor zat, welke mensen hier eerder kwamen. Daar hebben we zeker aan gedacht, we wilden hen ook zeker weer een plek geven!”

Benieuwd naar de rest van het interieur? Gluur vooral even mee:

Foto: Indebuurt Deventer

Binnenkijken

Een prachtige plek in de stad waar je terecht kan voor een borrel, lunch én diner. Ze hebben het doel de mooiste, beste en tofste horeca gelegenheid in de stad te worden. Aan het interieur zal het zeker niet liggen! Woon jij op een bijzondere plek in Deventer, een huis met een verhaal of heb jij ook een tof interieur? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Brandweerman Ferry

Leer hoe de Brandweer Deventer brandjes blust tijdens open dag

Bekijk brandweerwagens van dichtbij, zie hoe de brandweer branden blust en ander werk verricht; dit ...

Nostalgie! De Walstraat in Deventer door de jaren heen

Als je Deventer kent, dan ken je de Walstraat. Het straatje is jaarlijks het decor van Dickens Festi...


Meer over St. Maxime! ontdekken?

St. Maxime!

restaurants en horeca

Geopend11:00 - 01:00

Nieuwe Markt 37, Deventer

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.