Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Gezina en Dorus: ‘Het kan ons niet gek genoeg!’

Door Sophie Wassink 4 december 2017

Sinterklaas is nog niet eens de stad uit en de kerstversieringen worden al uit de dozen gehaald. Geboren en getogen Deventenaren Gezina en Dorus hebben flink uitgepakt. Ze wonen in een woonwagen en hebben sinds een paar weken hun woonwagen omgetoverd tot kersthuis. Dit is het meest versierde en sfeervolle kersthuis dat we tot nu toe in Deventer gezien hebben. Hoogste tijd om er eens binnen te kijken.

We rijden richting de Bruggestraat en zien in de verte één groot lichtjesfestijn. De woonwagen van Dorus en Gezina is niet te missen. Honderden lichtjes fonkelen in de duisternis. Lichtgevende herten, de kerstman op zijn arrenslee, knipperende sterren en een Fairybell kerstboom die schittert als nooit tevoren. Wat een pracht! “Vorig jaar zijn we begonnen met een paar lampjes en sterretjes. We hebben de grond rondom de wagen erbij gekocht en dit jaar hebben we flink uitgepakt,” vertelt Gezina lachend. “Het kan ons niet gek genoeg!”

Gezina en Dorus
Foto: indebuurt Deventer

Op de kop tikken

En als je denkt dat ze nu klaar zijn dan heb je het goed mis. “Er kan altijd meer bij hè. Dit is nog maar het begin. Mijn hoofd zit vol ideeën. Ik doe inspiratie op in winkel- en tuincentra. Vervolgens maak ik een plan. Als ik precies weet hoe ik het wil hebben, dan ga ik op zoek naar de spullen. Wat ik mooi vind is haast niet meer te koop of is niet te betalen, dus ik speur marktplaats af en duik de schuur van mijn ouders in. De Action is trouwens ook mijn grootste vriend. De lampjes zijn daar spotgoedkoop. Je moet een beetje creatief zijn. Zie je die twee boompies daar? Gekocht voor 2 tientjes op Marktplaats. Mooie spullen op de kop tikken is leuk en daardoor ben ik nog blijer met het resultaat.”

Teamwork

Drie weken zijn ze bezig geweest. Gezina bedenkt en speurt. Dorus voert uit. “Zie je die Fairybell kerstboom? In de winkel is ie niet te betalen, dus Dorus heeft hem zelf gemaakt! En kijk die kerstman op zijn arrenslee vooraan het hek. Mooi ding maar ik wilde hem laten vliegen. Dus Dorus is in de weer geweest met stokjes en touwtjes en dit is het resultaat. Een pronkstuk!” “Ze wil eigenlijk ook nog lichtjes op het dak,” vertelt Dorus. “Maar ik ga het dak niet op, ben jij gek! Ik ben ooit van een dak gevallen en heb hartstikke hoogtevrees.”

Gezina en Dorus
Foto: indebuurt Deventer

Kerstfeest

Iedere avond, als de schemer valt, schakelt Gezina de lichtjes aan. “Ik houd van gezelligheid. Met kerst komen we samen en genieten we van lekker eten. We hebben twee zoons, die ons af en toe voor gek verklaren haha.” “Soms nemen ze kameraden mee naar huis die dan tegen de jongens zeggen: wat hebben jullie ouders nou weer gedaan! Haha mooi man, vult Dorus aan.” Genoeg geklets, tijd om de woonwagen van binnen te bekijken. We trekken onze schoenen uit en kijken ook hier onze ogen uit.

Oog voor detail

In de woonkamer staat een waar engelendorp te schitteren. Gezina heeft het hele dorp zelf opgebouwd, gemaakt van een oud theetafeltje. Bovenop staat een kerstengel met bewegende vleugels. “Ik ben dol op engelen, dat is wel duidelijk hè?” Ook de kerstboom in de hoek van de kamer is er een om trots op te zijn. Vol met prachtige hangers, allemaal in dezelfde tint. “Ik werk graag in één kleur. Vorig jaar had ik een rode boom, dit jaar ben ik voor blauw/groen gegaan. Gewone kerstballen zijn niet mijn ding. Ik heb gekozen voor hangers van een Amerikaans merk. Door de witte verlichting vallen ze extra op. Ik ben drie dagen bezig geweest om de boom op te tuigen. Het is een unieke boom, uiteraard een neppert anders redt hij het niet tot begin januari!”

Gezina en Dorus
Foto: indebuurt Deventer

Kersthuis

Heb jij je huis ook omgetoverd tot kersthuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

adv.