Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Frederique: ‘Ik vind herinneringen belangrijker dan spullen’

Door Simone Groot Lipman 5 november 2018

Niks is fijner dan gluren bij de buren. Zo hebben we als eens binnen gekeken in Schalkhaar, Diepenveen en hartje binnenstad. Deze week mochten we een kijkje nemen in het huis van Frederique (43) in een watervilla met B&B bij Fee in de Vijfhoek. Ze woont al bijna acht jaar hier samen met haar vriend Henk en zoontje Floris (8).

Frederique verliet haar woning in hartje binnenstad voor een watervilla in de Vijfhoek. De woning bestaat uit drie verdiepingen, maar eigenlijk gebruiken ze alleen de middelste verdieping met een groot balkon en de derde verdieping met de slaapkamers. Beneden stond dus ‘leeg’, zonde vond Frederique. ”Het was al eens een werkkamer, een sportkamer en toen dacht ik waarom geen B&B? We hadden wel eens vrienden als logés, maar waarom niet gasten permanent ontvangen? Er is een soort appartementje op zich ontstaan.”

binnenkijken-bij-frederique
Foto | Frederique Posthumus Meyjes

B&B bij Fee

Bed & Breakfast ‘B&B bij Fee’ is sinds juni 2018 open en wordt verhuurd via Airbnb. ”Henk was in eerste instantie nog niet zo’n voorstander, omdat hij het gevoel had niet vrij te kunnen zijn in zijn eigen huis. Maar je went er ook aan en we hebben sinds kort een deur voor de trap. Zo hebben de gasten hun eigen ingang en eigen tuintje. Je hoort of ziet elkaar dan niet of nauwelijks. Belangrijkste eis: ik moet het een lekker plekje vinden. Nou, dat is gelukt. In het begin zaten we soms ’s avonds beneden met een glas wijn, omdat het zo’n lekker plekje is! Er komen hier veel wandelaars en fietsers, maar ook familie en vrienden uit de Vijfhoek die zelf een te klein huis hebben, die bij ons overnachten.”

Foto's | Frederique Posthumus Meyjes
Foto's | Frederique Posthumus Meyjes

Inrichten

Frederique: ”Ik ben een mensenmens en bovendien: ik ben dol op inrichten! Ik heb dan ook ruim anderhalf jaar over het project gedaan en ik vond het geweldig om te doen. Het interieur komt overal vandaan. Twee lampen uit Bali, zelfgemaakte items en een poster van Deventer van Mevrouw Emmer. Ik vind het leuk om met weinig dingen iets leuks te maken. Zo geef ik weinig geld uit aan kleding. Ik heb er echt een hekel aan om te shoppen, maar voor wonen vind ik het heerlijk om in winkels te snuffelen.”
binnenkijken-bij-frederique
Woonkamer. Foto | indebuurt Deventer

Licht en natuurlijk

Interieur van haar Bed & Breakfast ligt redelijk in lijn met hun eigen interieur. ”Ik hou van licht, rustig en natureltinten. En het liefst zoveel mogelijk grijs- en wittinten. We hebben pas een nieuwe bank gekocht, grijs van kleur. Henk wilde daar groen en cognac kleurige kussens bij om nog een beetje kleur in huis te krijgen. Ik moest helemaal uit mijn comfortzone, want het liefst had ik voor grijze kussens gekozen. Ik ben er nu toch wel heel erg blij mee, het staat warm.” Een andere kleur kussens, betekent ook andere kleur accessoires voor de perfecte match. ”Ik ben erg van de details. We hadden hiervoor roze tinten in huis, dus had ik roze stippen op de landkaart. Nu ben ik nog bezig om de roze stippen (dit zijn plekken die nog op ons wensenlijstje staat) te veranderen in cognac kleur.”

binnenkijken-bij-frederique
Foto | indebuurt Deventer

Design tot antiek

Het interieur is een mix van alles. ”Ik hou van strak, maar heb ook erfstukken van mijn oma in de woonkamer. Zoals de klok en het theetafeltje, waar ik vroeger altijd zelf thee in stond te schenken. Dat heeft voor mij veel waarde. We hebben ook een designstoel, maar vaasjes koop ik dan weer bij de kringloop. Winkels waar ik graag kom zijn Hema en Trendhopper. Ik ben helemaal niet materialistisch ingesteld, ik ben al blij met een nieuwe bloem in huis. Ik vind herinneringen belangrijker dan spullen.” Meest mooie item in huis, hoeft Frederique niet lang over na te denken. ”Waar ik ook woon, de lamp gaat áltijd mee. Het is een lamp van ontwerper Ingo Maurer, met allemaal papiertjes en je kunt hem zo inrichten zoals je wilt.”

binnenkijken-bij-frederique
De lamp van Ingo Maurer. Foto | indebuurt Deventer

Ze zijn van hartje binnenstad verhuisd naar de Vijfhoek, vanwege hun zoontje. Ze kunnen dan ook niet wachten om over een paar jaar weer terug te keren naar de stad. Waar een huis aan moet voldoen? ”Een huis moet veel licht hebben en iets aparts of speciaals hebben. Zo hebben we al in een splitlevel gewoond en in deze woning is de indeling helemaal anders. We zullen dan ook niet snel in een standaard rijtjeshuis terecht komen.”

Nog even verder gluren? Bekijk hier de rest van de foto’s:

Foto's | Frederique Posthumus Meyjes

Binnenkijken bij jou?

In Deventer staan prachtige oude huizen, omgebouwde industriële pandjes en knusse bovenwoningen waarvan je eigenlijk nooit ziet hoe mooi en leuk ze van binnen zijn. Ken of ben jij iemand die helemaal op z’n plek zit en het leuk vindt om te laten zien hoe hij of zij woont? Wij horen het graag! Stuur een mailtje naar [email protected], dan komen we bij je op de koffie!

Lees ook:

binnenkijken-annemarie-emiel

Binnenkijken bij Emiel en Annemarie: ‘Het voelt als een vakantiehuis’

Niks is fijner dan gluren bij de buren. Deze week mochten we een kijkje nemen in het huis van Emiel ...
binnenkijken-bij-jobke

Binnenkijken bij Jobke: ‘Ik hou niet zo van wit gestylde steriele huizen’

Niks is fijner dan gluren bij de buren. Deze week mochten we een kijkje nemen in het huis van Jobke ...

adv.