Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Frederiek en Michiel: ‘Het liefst maken we alles zelf’

Door Janneke Pol 14 september 2020

Sinds zestien jaar wonen Frederiek (49) en Michiel (52) op de Worp, daarvan wonen ze er twaalf aan de Kortestraat. Van het huis hebben ze helemaal hun eigen duurzame knusse plekje gemaakt. We gingen even bij ze buurten. 

“Aanvankelijk woonden we aan de Langestraat op de Worp, maar door gezinsuitbreiding zochten we iets meer woonruimte”, vertelt Frederiek. Daarom verhuisde het gezin met toen nog twee zoons naar enkele straten verderop. “Via de achterburen hoorden we dat het oudere echtpaar het huis te koop zou zetten. Wat we aantroffen bij de bezichtiging? Een grote, maar slecht onderhouden tuin. Ook was er een kleine bijkeuken, maar geen uitbouw.”

“Met een dikke buik deed ik de afwas in de badkuip, ik zie mezelf nog zo zitten.”

Toch besloot het gezin de woning te betrekken. “De grootte van de tuin sprak ons erg aan.” En dus kon een grote verbouwing beginnen. “Ik zie mezelf nog zo op het kale beton zitten”, lacht Frederiek. “Ik was hoogzwanger van onze dochter. Met een dikke buik deed ik de afwas in bad, met twee kleine jongens om me heen.”

Zoveel mogelijk zelf

Gelukkig was het stel meer grondige verbouwingen gewend. “In Utrecht hebben we samen een huis verbouwd waarvan de riolering nog niet eens goed was aangelegd, dat was een grotere klus.” Handig zijn Frederiek en Michiel sowieso. De lichte uitbouw richting de tuin was onderdeel van de verbouwing, net als de dakkapel op de bovenverdieping. “We maken het liefst zoveel mogelijk zelf. Duurzaamheid is belangrijk voor ons.”

“Het hout van dat bankje komt uit een klooster.”

Zo maakte Michiel de keuken zelf van hout met een betonnen blad. De keukentafel en het zitgedeelte maakten ze eveneens zelf. “Het hout voor dat bankje komt oorspronkelijk uit een klooster. De vader van Michiel gebruikte het blad als tafel. Al tijden stond het bij ons in de schuur, tot Michiel er met zijn motor tegenaan kwam en het blad in tweeën brak. Toen zag ik mogelijkheden voor hergebruik”, lacht Frederiek. “De kussentjes op het bankje? Ook zelfgemaakt!”

Foto|indebuurt
"Mijn stijl kenmerkt zich door planten en bloemen." Foto|indebuurt
"De keuken hebben we zelfgemaakt." Foto|indebuurt
"In de uitbouw lijkt het net of je nog een beetje in de tuin zit." Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
"De kussens op de zelfgemaakte bank? Ook zelfgemaakt!" Foto|indebuurt

Die keuken is meteen de plek waar het gezin het meest te vinden is. “Aan de keukentafel. Door de uitbouw lijkt het alsof je toch een beetje in de tuin zit.” In de afgelopen jaar maakten ze samen mooie herinneringen. “De geboorte van onze jongste bijvoorbeeld, een dochter!”, zegt Frederiek. “En de zomeravonden in de tuin met vrienden en een borrelhapje”, vult Michiel aan. “Afgelopen zomer zaten we vaak in de tuin met de kinderen die inmiddels aanhang hebben. Het zwembad vol, een vuurtje aan.”

Knus, hip en natuurlijk

Gezelligheid is een belangrijke factor voor het gezin met drie kinderen, kip, kat en hond Roef. “Niets fijner dan spulletjes om me heen”, zegt Frederiek. “Mijn stijl zou ik omschrijven als knus, Frans en natuurlijk door de planten en bloemen. Ik ga graag naar de kringloop om tweedehands items te combineren.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Hond Roef. Foto|indebuurt

Wie een glimp van de stijl van Frederiek en Michiel wil opvangen, kan over een jaar of twee zijn geluk niet op. “In de tuin maken we een Bed&Breakfast. Ook daar maken we zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en restafval. Het interieur maken we ook hier knus en hip.”

 

Stadsmysterie: is de lemontree in The Lemon Tree nou echt of niet?

Middenin restaurant The Lemon Tree staat -hoe kan het ook anders- een gigantische citroenboom te shi...
binnenkijken

Écht vintage! Binnenkijken bij heel moderne inrichtingen van toen

Sommige Deventenaren struinen alle tweedehandswinkels af voor dát ene vintage item. Tijd om even ter...
Zandweerd

Zij knappen samen een stukje Zandweerd op: ‘Je kunt naar de gemeente wijzen, maar je kunt het ook zelf doen’

Het is al jaren het hoofdpijndossier op de Zandweerd en tegelijk is het dé ontmoetingsplek van de be...

adv.