Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Femke aan de Walstraat: ‘In de zomer is het hier net een sprookje’

Door Sanne Albers 10 februari 2020

Indebuurt ging binnenkijken bij Femke (43). Ze woont samen met man Gijs en kat Oliebol in het huis boven de poort naar de Prinsenplaats. ”Het voelde direct goed toen ik hier ging kijken. Het uitzicht is natuurlijk prachtig. En in de zomer als alle struiken bloeien is het net een sprookje!”

Ze zijn beide creatief, Femke is fotografe en Gijs interieurbouwer, en dat is te zien. Het huis hangt vol met kunst: schilderijen, tekeningen en foto’s, waaronder Femke’s eigen werk. ”Als ik naar exposities ga word ik soms gewoon verliefd op iets, en dan moet ik het hebben”, lacht ze.

Er hangt ook veel werk van bekenden, ”mijn zus schildert”, en Deventer kunstenaars. Zo vinden we in de hoek achter de eettafel een schilderij van Deventerse kunstenares Loes Enklaar. ”Dat was er een die me direct aansprak op haar expositie.”

”De klimplant is wel echt het sieraad van de kamer.”

Kat oliebol ligt ondertussen lekker op de bank bij de verwarming. ”Een van z’n favoriete plekken.” Wat ons opvalt is het vele groen in de woonkamer. De grote plant bij het zitje en de prachtige hangplant boven de deur. ”Mooi hé, ik hou van groen! Ik heb altijd al veel planten gehad. De klimplant is wel echt het sieraad van de kamer.”

Foto | indebuurt
Foto | indebuurt | schilderij van Deventer schilder Loes Enklaar
Foto | indebuurt
Foto | indebuurt
Foto | indebuurt | tekening zus Femke
Foto | indebuurt | met kat Oliebol

Als fotografe houdt Femke zich dagelijks bezig met compositie en kleur. Of ze dat ook belangrijk vindt in haar interieur, vragen we haar. ”Zeker, vooral kleur. Ik hou van een lichte kamer. De vorige bewoners hadden een donker houten vloer heb ik me laten vertellen. Dat zou ik absoluut niet willen!”

Kraaienpootjes en tweedehands stoelen

”Het inrichten van dit huis ging eigenlijk vanzelf bij mij. M’n vriendin zei laatst dat mijn studio veel lijkt op ons huis. Dus blijkbaar heb ik toch wel een bepaalde smaak als het op interieur aankomt.” Met design is ze niet zo bezig. ”De kuipstoeltjes bij de eettafel zijn van een tweedehands winkel in Amsterdam. Net als de zitstoel en bijzettafel. Ik vind het leuk dat de poten van beide meubels hetzelfde zijn.” Over pootjes gesproken. ”Die kraaienpootjes op het kastje zijn kaarsenhouders. Het was een cadeau van de broer van Gijs.”

Foto | indebuurt | de kraaienpotenkandelaars
Foto | indebuurt
Foto | indebuurt
Foto | indebuurt | Lamp gemaakt door Gijs
Foto | indebuurt

In een nieuwbouwhuis zal ze nooit gaan wonen. ”Wel in een zelf gebouwd huis! Helemaal van hout, dat lijkt me wel wat. En dat is natuurlijk duurzaam.” Haar partner Gijs is gespecialiseerd in hout, hij maakte de lamp in de hoek van de kamer zelf.

Eetsmakelijk

Het fijnste aan het huis vindt Femke toch de historie. ”Je voelt dat het leeft! Sowieso hangt hier een hele fijne sfeer in Het Bergkwartier. Dat merk je vooral in de zomer, geniaal. Dan zit iedereen buiten op bankjes te eten en wordt er ”eetsmakelijk” geroepen naar elkaar. Dat komt ook omdat de meeste mensen hier al heel lang wonen! Ik ben wat dat betreft maar een nieuwkomer.”

 

Lees ook:

Carlijn is de eigenaar van Fingerfoody’s: ‘Je bent onderdeel van een herinnering in iemands leven’

Carlijn de Jonge is de eigenaar van Fingerfoody's. Een bedrijf dat catering organiseert aan huis of ...

Emilie was de eerste Dolle Mina in Deventer: ‘Ze stak de stapel onderbroeken in brand en verloor daarbij haar wenkbrauwen’

Ze liep slechts tien maanden stage bij een buurthuis in Deventer in het jaar 1970. Voor Emilie Gompe...

6 x toen het water écht hoog stond in Deventer

Langzaam zagen we het IJsselwater over het randje van het Verlaagde Wellepad stromen afgelopen week....

De favorieten van Elisabeth: ‘In de Walstraat kom ik het liefst’

Wekelijks verkoopt Elisabeth Bomhof verse aardbeien, gesneden ananas en bosbessen op de markt. Waar ...

adv.